صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

معرک نژاد: جامعه ادبی امروز نیازمند مشاوره حقوقی و دادرسی در حق نویسندگان است

۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۰:۰۱
کد خبر: ۸۰۸۱۹۸
یک نویسنده کتاب گفت: وجود موسسه‌ای که مولفان و هنرمندان برای دریافت حق خود به آن رجوع کنند و علاوه بر مشاوره بدون طی کردن روند دادرسی به توافق و حق قانونی خود دستیابند امری ضروری و مهم است.

مهری السادات معرک نژاد در گفت‌وگو با میزان پیرامون قرار داد‌های مولفان و ناشران گفت: یک مولف زمانی که قصد دارد تا با ناشری قرار داد ببند تلاش دارد تا تمام جوانب کار را در نظر بگیرد، اما با این همه باز هم مشکلات و چالش‌هایی در قرار داد‌ها وجود دارد که منافع نویسنده را نابود کرده و یا پای مال می‌کند.

وی در همین راستا ادامه داد: چالش‌های موجود در عقد قرار‌دادها شامل تمام نویسندگان شده است و همه از نا متعارف بودن و بی عدالتی در نوع قرارداد‌ها شاکی هستند. من قراردادی را با یکی از ناشران بستم و اثر من یک سال بعد پس از وعده وعید‌های فراوان منتشر شد این در حالی است که یکی از مفاد این قرار بر این اصل استوار بود که اگر اثر بعد از چند ماه توسط ناشر منتشر نشد مولف می‌تواند مبلغ دستمزد دریافت کرده را به ناشر باز گرداند و اثر را به ناشر دیگری واگذار کند، اما عملا چنین بند‌های و مقوله‌هایی بعد از بستن قرار داد رعایت نمی‌شود.

معرکه نژاد تلاش نویسندگان در زمان تولید کتاب را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: نویسندگان برای تولید اثر بخشی از زندگی خود را صرف تولید محتوا کرده زمانی که هرگز بازگشتی نخواهد داشت، ولی برخی از قرار داد‌ها با بی توجهی به زمان به کار رفته در تولید محتوا و توجهی که مولف در مورد زمان تحویل کار داشته بی اهمیتی به تلاش مولفان را نشان می‌دهد و این دلسردی نویسنده را به دنبال دارد.

***تاخیر در پرداخت حقوق نویسندگان 

وی به زمان دریافت برخی از حق التالیف‌ها توسط ناشران اشاره و بیان کرد: برخی ناشران حق التالیف مولف را تا ماه‌ها و حتی سال‌ها بعد پرداخت نمی‌کنند در صورتی که در قرار داد صریحا بیان شده که دستمزد نویسنده همان زمان قرارداد باید داده شود.

نویسنده کتاب «مادر آفتاب» به پایین بودن میزان دستمزد‌ها اشاره و اظهار کرد: میزان دستمزد‌ نویسندگان نیز بسیار پایین است و همین مشکل زمینه را فراهم کرده تا برخی از نویسندگان تولید محتوا و پژوهش را در رتبه پایین فعالیت‌های خود قرار دهند.

***هزینه سنگین وکلا

معرک نژاد هزینه‌های وکلات برای بررسی قرار داد‌های ناشران را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: بالا بودن هزینه وکلات و بوروکراسی اداری حاکم بر جامعه زمینه را به نحوی فراهم کرده که مولفان حتی با دستمزد‌های کم فکر شکایت از ناشران متخلف را به ذهن خود راه ندهند در این شرایط نویسندگان ترجیح می‌دهند از حق خود گذشته و علاقه خود به کار تالیف را کنار بگذارند.

وی وجود پایگاهی برای دفاع از حقوق هنرمندان و مولفان را ضروری دانست و تاکید کرد: طی سال‌های اخیر پایگاه‌های برای حمایت هنرمندان با عنوان سایت اهل قلم و یا صندوق هنر ایجاد شده است، اما این بخش‌ها نتوانسته اند آنگونه که باید و شاید در دفاع از حقوق نویسندگان و هنر‌مندان موفق عمل کنند.

***دستیابی به حق قانونی

نویسنده کتاب «آ سید اسماعیل» بیان کرد: وجود موسسه‌ای که مولفان و هنرمندان برای دریافت حق خود به آن رجوع کنند و علاوه بر مشاوره بدون طی کردن روند دادرسی به توافق و حق قانونی خود دستیابند امری ضروری و مهم است و چنانچه قوه قضاییه در ایجاد چنین بخشی اقدامات اساسی کند و یا ورود داشته باشد شاهد رویداد‌های ارزنده و تمایل به نگارش و تولید محتوا‌ها فرهنگی خوبی در جامعه خواهیم بود.

معرک نژاد اخلاق را مهمترین رویکرد در جوامع دانست و خاطرنشان کرد: اگر افراد هر جامعه به اخلاق انسانی و اسلامی پایبند باشند قطعا میزان شکایت‌ها و دادرسی‌ها کاهش خواهد یافت و در عین حال رشد جامعه به سوی بالندگی افزایش چشم گیری به خود خواهد گرفت. متعهد بودن افراد نکته‌ای ارزشمند است و نیاز جامعه امروز بشمار می‌رود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *