احیای هفت واحد بزرگ تولید چای ایرانی بعد از ۲۰ سال
_ روزنامه ایران نوشت: به گفته مسئولان حدود ۲۲ درصد نیاز کشور به چای از طریق تولید داخلی تأمین میشود. واردات چای طی سالهای گذشته باعث شده است ذائقه بسیاری از مردم به سوی چایهای خارجی سوق یابد، ولی با این حال طی سالیان اخیر مردم ترجیح دادهاند بیشتر از چای ایرانی که از مرغوبترین و باکیفیتترین چایهای تولیدی در دنیاست، استفاده کنند، به همین دلیل لزوم افزایش تولید چای داخلی و اصلاح و بهزراعی مزارع چای در کشور بیش از پیش احساس میشود.
مصرف ۱۰۵ هزار تن چای در کشور
در همین خصوص حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای ایران گفت: سرانه مصرف چای در کشور به طور میانگین یک کیلوگرم است به همین دلیل سالانه بین ۸۰ تا ۱۰۵ هزار تن از این محصول به مصرف مردم میرسد. وی افزود: ۳۱ هزار تن چای از طریق مزارع و کارخانجات داخلی و بقیه از محل واردات تأمین میشود، به طوری که عمده واردات ایران به صورت مستقیم از هند و سریلانکا و به صورت غیرمستقیم از امارات صورت میگیرد.
صادرات چای ایرانی به کشورهای اروپایی
رئیس سازمان چای ایران در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر، چون صادرکنندگان ارز دولتی نمیگیرند، صادرات چای کمتری صورت میگیرد، ولی عمده صادرات ایران به کشورهای همسایه از جمله افغانستان، روسیه، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، ترکمنستان، عراق و برخی دیگر از کشورهای اروپایی اختصاص مییابد.
قیمت خرید تضمینی چای
این مقام مسئول در ادامه درخصوص خرید تضمینی این محصول از چایکاران نیز خاطرنشان کرد: خرید برگ سبز چای از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز میشود و به همین دلیل انتظار میرود چای موجود در مزارع را با قیمت مناسب از کشاورزان خریداری کنیم، به طوری که قیمت مصوب در نظر گرفته شده برای هر کیلوگرم برگ سبز چای درجه یک ۹ هزار و ۲۰۰ تومان و برگ سبز چای درجه دو ۷ هزار و ۱۰۰ تومان است که این قیمتها به ترتیب نشاندهنده رشد ۳۷ درصدی و ۴۷ درصدی برگ سبز درجه یک و دو است. وی افزود: قرار است ۲۵ درصد هزینه خرید توسط دولت و ۷۵ درصد آن توسط کارخانجات چای تأمین شود، به عبارت دیگر دولت برگ سبز چای را ۷۵ درصد قیمت خرید از کشاورزان به کارخانجات میفروشد.
افزایش ۵ درصدی تولید چای در کشور
جهانساز با بیان اینکه هزینههای تولید و فرآوری چای نسبت به سال گذشته با افزایش روبهرو بوده، اذعان داشت: با وجود شایعات فراوان هیچ سرمازدگی مزارع چای شمال کشور را تهدید نکرده و نسبت به سال قبل با افزایش تولید روبهرو بودیم.
رئیس سازمان چای ایران افزود: روند تولید چای و به صورت کلی صنعت چای کشور در ۴ سال اخیر باثبات بوده است، به طوری که در سال ۱۳۹۹ حدود ۸ درصد و در سال ۱۴۰۰ حدود ۵ درصد افزایش رشد تولید چای در کشور صورت گرفته است که این مهم با استفاده و بهرهگیری از ظرفیتهای کشت دیم و کشت کوهستانی چای بوده است. وی گفت: بعد از رکود ۱۸ ساله، صنعت چای طی چند سال اخیر دوباره احیا شده است و مصرفکنندگان و کارخانجات به استفاده از چای داخل اقبال نشان دادهاند.
تسهیلات ارزان قیمت دولتی برای چایکاران
جهانساز اظهار کرد: قیمتها به نحوی برای مصرفکننده و چایکار مناسب بوده که اقبال به کشت این محصول بشدت افزایش یافته و به همین دلیل آنها به اصلاح باغات چای روی آوردند، بنابراین دولت نیز تسهیلات بسیار ارزانقیمتی را برای آنها در نظر گرفته است به طوری که قرار است برای اصلاح بهزراعی باغات چای وامهای ۳۵ میلیون تومانی با کارمزد ۴ درصد با بازپرداخت ۴ ساله به ازای هر هکتار و ۴ میلیون تومان در هر هکتار نیز به عنوان سرمایه در گردش به آنها اختصاص یابد. وی افزود: علاوه بر این به کارخانجات نیز تا سقف ۶۰۰ میلیون تومان وام داده میشود، به همین دلیل طی سال گذشته در مجموع ۶۶ میلیارد تومان تسهیلات به توسعه چای اختصاص یافته، این در حالی است که در سال گذشته ۵۲ میلیارد تومان به چایکاران و کارخانجات تسهیلات داده شده بود.
احیای حدود هزار و ۷۰۰ هکتار باغات چای گیلان و مازندران
رئیس سازمان چای ایران گفت: به همین دلیل چایکاران در سال گذشته ۱۷۰۰ هکتار از مزارع خود را بهزراعی و اصلاح کردند، به همین دلیل در سالهای آینده شاهد افزایش تولید خواهیم بود. جهانساز همچنین از احیای ۷ واحد تولیدی چای که بعد از ۲۰ سال وارد چرخه تولید شدهاند، خبر داد و گفت: به واسطه تسهیلاتی که داده شده همچنین کیفیسازی چای داخلی و اقبال مصرفکننده به تولیدات چای داخلی، هفت کارخانه توانستند بار دیگر به چرخه تولید برگردند.
وی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۳۰ هزار تن چای خشک و ۱۳۵ هزار تن برگ سبز خریداری شد، گفت: پیشبینی امسال ما این است که بتوانیم برای بستر ۱۴۵ هزار تن برگ سبز تولید کنیم و بالغ بر ۳۱ هزار تن چای خشک تولید شود.