فواید و فضایل دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان/اهمیت امر به معروف و نهی از منکر
حجت الاسلام محمدهادی مشیری در گفتوگو با به مضامین دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان اشاره و ابراز کرد: در دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان بیان شده «اللهمّ قوّنی فیهِ على إقامَةِ أمْرِکَ واذِقْنی فیهِ حَلاوَةَ ذِکْرِکَ وأوْزِعْنی فیهِ لأداءِ شُکْرَکَ بِکَرَمِکَ واحْفَظنی فیهِ بِحِفظْکَ وسِتْرِکَ یـا أبْصَرَ النّاظرین، خدایا نیرومندم نما در آن روز به پا داشتن دستور فرمانت وبچشان در آن شیرینى یادت را ومهیا کن مرا در آنروز راى انجام سپاس گذاریت به کـرم خودت نگهدار مرا در این روز به نگاه داریت وپرده پوشى خودت اى بیناترین بینایان».
***دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان
وی در همین راستا پیرامون فراز اول دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان بیان کرد: بندگان در بخش ابتدایی دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان از خداوند میخواهند که به آنان قوت و توانایی دهد تا به اقامه امر پروردگار بپردازند و بتوانند وظیفه الهی خود آنطور که در اسلام بیان شده به اجرا بیاورند لذا در این مسیر باید توجه داشته باشیم که توانایی در اجرای دستورات حق تعالی تنها در خواندن قرآن و نماز خلاصه نمیشود بلکه حتی امر به معروف و نهی از منکر را نیز شامل میشود.
مشیری پیرامون ارزش دعا در ماه مبارک رمضان نسبت به دیگر ماهها گفت: باید توجه داشت که ماه مبارک رمضان ماه دعا و اجابت دعا است لذا در این ماه دعا را هرگز فراموش نکنیم دعا و درخواست از پروردگار در ماه مبارک رمضان به اجابت نزدیک است در نظر داشته باشیم در این روزها که بیماری کرونا در اوج قرار گرفته از خداوند متعال بخواهیم تا این بلیه را نابود کند.
***دعا کنید تا دعای شما به اجابت نزدیک شود
وی در همین راستا ادامه داد: قرآن کریم نیز تاکید نموده است که دعا کنید تا دعای شما به اجابت نزدیک شود، دعا کردن خود توفیقی الهی است و نباید آن را در این ماه فراموش کرد. خداوند متعال در آیه ۷۷ سوره فرقان میفرماید: «قُلْ ما یعْبَؤُ بِکمْ رَبّی لَوْ لا دُعاؤکمْ فَقَدْ کذَّبْتُمْ فَسَوْفَ یکونُ لِزاماً»؛ بگو: «اگر دعای شما نباشد، پروردگارم برای شما ارجی قائل نیست؛ شما آیات خدا و پیامبران را تکذیب کردید، و این عمل دامان شما را خواهد گرفت و از شما جدا نخواهد شد».
این کارشناس علوم قرآنی در همین رابطه اظهار کرد: در عین حال بیان این معانی همچون اقامه عدل با عادل بودن است که با هم تفاوت بسیاری دارد، به عنوان مثال ما از خداوند میخواهیم که ما را در اقامه عدل موفق سازد وگرنه عادل بودن امر و خصیصهای شخصی است و تاثیر بسیاری در جامعه ندارد در این دعا ما از خداوند میخواهیم تا ما را یاریگر برای بست و گسترش دستورات خود در دنیا قرار دهد.
وی به فراز دیگری از دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در بخش دیگری از دعای روز چهارم آمده است که بندگان از خداوند میخواهند تا شیرینی ذکر و یاد خداوند را به ما بچشاند، یاد خداوند آرامشی را در دل افراد ایجاد میکند که بسیار ارزنده است این مهم تنها توسط یاد و ذکر خداوند است که به بندگان عطا میشود.
***توفیق شکر پروردگار را بجا بیاوریم
مشیری به بخش دیگری از ابعاد دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان اشاره و تصریح کرد: بخش چهارم این دعا تاکید دارد و از خداوند درخواست میکند تا توفیق شکر پروردگار را بجا بیاوریم به عبارت دیگر شکر نعمتهایی که خداوند متعال به ما داده را به جا بیاوریم و توانایی در مسیر طاعت و بندگی داشته باشیم نه در راه معصیت و نافرمانی.
وی پیرامون شکرگزاری از پروردگار تصریح کرد: شکرگزاری از خداوند همان موضوعی است که عموماً توسط بندگان مورد غفلت واقع میشود و خداوند نیز از این امر گلایه دارد، در این دعا بندگان به درگاه خداوند دست نیاز بلند کرده و درخواست میکنند تا توفیق شکر پروردگار به آنان عطا شود. اگرچه متاسفانه بسیاری از بندگان فراموش میکنند که باید شکر خدا را بجا بیاورند و تنها از خداوند درخواست داشته باشند.
این کارشناس علوم قرآنی به بخش دیگری از دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: در بخش دیگر دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان از خداوند میخواهیم و میگوییم خداوندا ما را از گناه و خطا حفظ کن و توفیق ترک گناه را به ما بده تو ستارالعیوب هستی پس عیوب و خطاهای ما را از چشم دیگران دور بدار و ما را در رحمت خود داخل کن، ای خدایی که بصیر هستی و از برون و درون انسان آگاهی داری ای پروردگاری که از همه هستی بینا تری به ما توفیق بده که در ماه مبارک رمضان گناه نکنیم و در عین حال دیگران نیز از گناهان ما باخبر نشوند. خداوندا که با پرده پوشی خود میتوانی خطای تکتک بندگان را پنهان کنی از دید سایرین برای من نیز ستارالعیوب باش و خطاهای مرا نیز بپوشان.
***ابصر الناطرین
مشیری به کلمه «ابصر الناطرین» اشاره و خاطرنشان کرد: این کلمه معانی بسیار بلندی در پس خود دارد در حقیقت به خداوند عرضه میکنیم تو بصیرترین هستی ای خدایی که از همه بیناتری به ما توفیق بده که ما در ماه رمضان گناه نکنیم و حفظ کن مارا، در پرده ستر نیز مثالهای فراوانی در این زمینه وجود دارد، اما این خداوند است که از همه چیز اطلاع دارد اگر بنده در راه خدا هزینهای صرف میکند پروردگار به خوبی میداند کدام یک حلال و کدام حلال نیست و در راه خدا هزینه شده، از سوی دیگر برخی در راه شهرت و برخی دیگر در مسیر قرب الهی قدم بر میدارند، اما کسانی که در مسیر قرب الهی قدم برداشته اند شامل توفیق الهی گشته و خداوند آنان را در این مسیر درست راهنمایی کرده است.