صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مهمترین اعمال شب اول ماه مبارک رمضان

۱۳ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۰:۴۶
کد خبر: ۸۰۵۷۵۳
یک کارشناس علوم قرآنی گفت: رمضان ماه خیر و برکت و انفاق است، در قرآن کریم از این ماه به نام هدایت کننده مردم یاد شده، ده روز اول ماه مبارک رمضان رحمت، ده روز میانی آن بخشش و آمرزش و ده روز پایانی آن آزادی از آتش جهنم است.

حسن طاهری در گفت‌وگو با  پیرامون اهمیت ماه مبارک رمضان گفت: رمضان نام یکى از ماه‏‌هاى قمرى است، این ماه مبارک تنها ماه قمرى است که نامش در قرآن کریم آمده است و یکى از چهار ماهى است که خداوند متعال جنگ را در آن حرام کرده است. رمضان در لغت به معنای از شدت حرارت ذوب شدن و سوزانیدن گناهان است؛ لذا در این ماه گناهان انسان بخشیده مى‌‏شود و انسان به سوی سعادت قدم بر می‌دارد.

***جایگاه ماه مبارک رمضان

وی جایگاه ماه مبارک رمضان را از دیدگاه «پیامبر اکرم (ص)» مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: ماه مبارک رمضان ماه بخشش گناهان از کارنامه انسان‌ است؛ «پیامبر اکرم (ص)» در مورد ماه مبارک رمضان مى‌‏فرماید: «روزه سپرى در برابر آتش است.» روزه‏‌دارى روح، روان، قلب، دل و جسم را آرامش داده و باعث سلامتى روح و تندرستى جسم مى‌‏شود و تاکید فرمودند: «روزه بگیرید تا سالم بمانید».

طاهری پیرامون فضیلت‌های ماه مبارک رمضان افزود: ماه مبارک رمضان زمان مشخصی بوده که ثواب اعمال در آن زیادتر و دروازه‌های خیر برای طالبان سعادت در آن گشوده می‌شود، رمضان ماه خیر و برکت و انفاق است، در قرآن کریم از این ماه به نام هدایت کننده مردم یاد شده، ده روز اول ماه مبارک رمضان رحمت، ده روز میانی آن بخشش و آمرزش و ده روز آخر آن آزادی از آتش جهنم است، احادیث زیادی در بزرگی آداب این ماه وارد شده، «پیامبر اکرم (ص)» پیرامون ماه مبارک رمضان فرمودند: «چون رمضان فرا رسد دروازه‌های بهشت باز شده و دروازه‌های دوزخ بسته می‌شود و شیاطین به زنجیر کشیده می‌شوند».

*** انسان سازی ماه مبارک رمضان 

وی پیرامون انسان سازی ماه مبارک رمضان بیان کرد: رمضان از اهمیت و جایگاه ویژه‌‏اى برخوردار و ماه سلوک روحى مومنان است و مردم با مقدمه‏ سازى و فراهم کردن زمینه‏‌هاى معنوى در ماه‏‌هاى رجب و شعبان هر سال خود را براى ورود به این ماه شریف و پربرکت آماده می‌کنند، در این ماه با دادن اطعام و افطارى به نیازمندان، شب ‏زنده‌‏دارى و عبادت، تلاوت قرآن، دعا، استغفار، دادن صدقه، روزه‏‌دارى می‌توان علاوه بر کسب فضیلت اخروی، روح و جان را صیقل داد.

این کارشناس علوم قرآنی ویژگی‌های ماه مبارک رمضان را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: ماه مبارک رمضان به جهت نزول قرآن کریم در آن ویژگى‌‏هاى منحصرى دارد که در میان ماه‌‏هاى سال ‏قمرى برترین است، قرآن کریم پیرامون ماه مبارک رمضان مى‏‌فرماید: «ماه مبارک رمضان ماهى است که قرآن براى هدایت انسان‏ها در آن نازل شده است»، دراین زمینه احادیث فراوانی وجود دارد از جمله حدیثی از «پیامبر گرامى (ص)» که مى‏‌فرمایند: «اى مردم! ماه خدا با برکت و رحمت و مغفرت به شما روى آورد، ماهى که نزد خدا از همه ماه‏ها برتر و روزهایش بر همه روز‌ها و شب‏‌هایش بر همه شب‏ها و ساعاتش بر همه ساعات برتر است، ماهى است که شما در آن به میهمانى خدا دعوت شده و مورد لطف او قرار گرفته‌‏اید، نفس‏هاى شما در آن تسبیح و خوابتان در آن عبادت، عملتان در آن مقبول و دعایتان در آن مستجاب است. بهترین ساعاتى است که خداوند به بندگانش نظر رحمت مى‏‌کند».

***اهمیت و ارزش دعا در ماه مبارک رمضان

وی به اهمیت و ارزش دعا در ماه مبارک رمضان اشاره و تاکید کرد: ماه مبارک رمضان ماه دعا و استغفار است. در روایات بیان شده «امام زین العابدین (ع)» در ماه مبارک رمضان جز به دعا و تسبیح و استغفار و تکبیر لب نمی‌گشودند چرا که «پیامبراکرم (ص)» فرمودند: دعای روزه دار رد نمی‌شود. این امر با توجه به مشکلات امروز جامعه بشری و شیوع بیماری کرونا باید مورد توجه همه مومنان قرار بگیرد و توجه داشته باشیم که در دعا‌های خود از حضرت «فاطمه زهرا (س)» الگو گرفته و ابتدا برای همه مردم دنیا و همسایه‌ها در نهایت برای خانواده و خودمان دعا کنیم تا این دعا در ماه مبارک رمضان به اجابت نزدیکتر باشد.

***اعمال شب اول ماه مبارک رمضان 

وی پیرامون اعمال شب اول ماه مبارک رمضان بیان کرد: در این شب انجام غسل فضیلت بسیار دارد همچنین پس از دیدن هلال ماه رو به قبله دست‌ها را به آسمان بلند کنیم و بگوییم: «رَبِّی وَ رَبُّکَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِینَ اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَیْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِیمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ وَ الْمُسَارَعَةِ إِلَى مَا تُحِبُّ وَ تَرْضَى اللَّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِی شَهْرِنَا هَذَا وَ ارْزُقْنَا خَیْرَهُ وَ عَوْنَهُ وَ اصْرِفْ عَنَّا ضُرَّهُ وَ شَرَّهُ وَ بَلاءَهُ وَ فِتْنَتَهُ». و روایت شده که: «حضرت رسول(ص)»، چون هلال ماه مبارک رمضان را رؤیت مى‏‌کردند روى شریف را به جانب قبله مى‏‌فرمودند و مى‌‏گفتند: «اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَیْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِیمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ وَ الْعَافِیَةِ الْمُجَلَّلَةِ وَ دِفَاعِ الْأَسْقَامِ [وَ الرِّزْقِ الْوَاسِعِ‏]وَ الْعَوْنِ عَلَى الصَّلاةِ وَ الصِّیَامِ وَ الْقِیَامِ وَ تِلاوَةِ الْقُرْآنِ اللَّهُمَّ سَلِّمْنَا لِشَهْرِ رَمَضَانَ وَ تَسَلَّمْهُ مِنَّا وَ سَلِّمْنَا فِیهِ حَتَّى یَنْقَضِیَ عَنَّا شَهْرُ رَمَضَانَ وَ قَدْ عَفَوْتَ عَنَّا وَ غَفَرْتَ لَنَا وَ رَحِمْتَنَا».

***ثواب قرائت زیارت عاشورا 

وی به سایر اعمال شب اول ماه مبارک رمضان اشاره و بیان کرد: خواندن دعاى چهل و سوم صحیفه کامله ثواب بسیار دارد و زیارت عاشورا که ثوابی برابر با یک حج دارد، همچنین خواندن دو رکعت نماز که در هر رکعت سوره حمد و سوره انعام بخواند تا حق تعالى به ایشان توجه ویژه داشته باشند و او را نگاه دارد و از آنچه مى‏‌ترسد و از درد‌ها در امان نگاه دارد، این نماز دعایی نیز به همراه دارد که می‌توان آن در مفاتیح الجنان بخش اعمال شب اول ماه مبارک رمضان خواند.

انن کارشناس علوم قرآنی در همین راستا ابراز کرد: نکته دیگر در مورد اعمال شب اول ماه مبارک رمضان خواندن دعای ماه مبارک رمضان بسیار توصیه شده است: «اللَّهُمَّ رَبَّ شَهْرِ رَمَضَانَ الَّذِی أَنْزَلْتَ فِیهِ الْقُرْآنَ وَ جَعَلْتَهُ بَیِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَ الْفُرْقَانِ اللَّهُمَّ فَبَارِکْ لَنَا فِی شَهْرِ رَمَضَانَ وَ أَعِنَّا عَلَى صِیَامِهِ وَ صَلَوَاتِهِ وَ تَقَبَّلْهُ مِنَّا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی أَکْرَمَنَا بِکَ أَیُّهَا الشَّهْرُ الْمُبَارَکُ اللَّهُمَّ فَقَوِّنَا عَلَى صِیَامِنَا وَ قِیَامِنَا وَ ثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَ انْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْکَافِرِینَ اللَّهُمَّ أَنْتَ الْوَاحِدُ فَلا وَلَدَ لَکَ وَ أَنْتَ الصَّمَدُ فَلا شِبْهَ لَکَ وَ أَنْتَ الْعَزِیزُ فَلا یُعِزُّکَ شَیْ‏ءٌ وَ أَنْتَ الْغَنِیُّ وَ أَنَا الْفَقِیرُ وَ أَنْتَ الْمَوْلَى وَ أَنَا الْعَبْدُ وَ أَنْتَ الْغَفُورُ وَ أَنَا الْمُذْنِبُ وَ أَنْتَ الرَّحِیمُ وَ أَنَا الْمُخْطِئُ وَ أَنْتَ الْخَالِقُ وَ أَنَا الْمَخْلُوقُ وَ أَنْتَ الْحَیُّ وَ أَنَا الْمَیِّتُ أَسْأَلُکَ بِرَحْمَتِکَ أَنْ تَغْفِرَ لِی وَ تَرْحَمَنِی وَ تَجَاوَزَ عَنِّی إِنَّکَ عَلَى کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ».

طاهری پیرامون اعمال روز اول ماه مبارک رمضان خاطرنشان کرد: با گرفتن روزه به اولین روز ماه مبارک رمضان قدم خواهیم گذاشت در این زمان با خواندن دعای جوشن کبیر و تلاوت قرآن می‌توان به کسب ثواب و اعمال نیک مبادرت ورزید نکته قابل توجه اینکه پرداخت صدقه عملی ارزنده برای رسیدن به رستگاری در این ماه محسوب می‌شود، همچنین نمازی وجود دارد در دو رکعت که در رکعت اوّل حمد و اِنّا فَتَحْنا، در رکعت دوّم حَمْد و یا هر سوره که می‌خواهد را می‌تواند بخواند تا حق تعالی جمیع بدی‌ها را در آن سال از او دور گرداند و نیز تا سال آینده در حفظ خدا باشد. البته بیان ذکر در این ماه خصوصا استغفار مورد تاکید بسیار قرار دارد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *