جایزه ۳۰ هزار دلاری ناسا برای یافتن حیات در مریخ
_ ایسنا نوشت: ناسا و پلتفرم جمعسپاری "HeroX" چالشی ۳۰ هزار دلاری برای یافتن راههایی بهتر برای تجزیه و تحلیل دادههای مربوط به حیات باستانی در مریخ راهاندازی کردهاند. آخرین مهلت ارسال آثار ۱۸ آوریل است و برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این چالش میتوانید به صفحه "HeroX" مراجعه کنید.
هدف از برگزاری این چالش ساخت ابزاری برای تجزیه و تحلیل خودکار دادههایی است که از طیفسنجهای روی مریخنوردهای استقامت و کنجکاوی به دست میآیند. طیفسنجهای این مریخنوردها برای تجزیه و تحلیل ترکیبات سنگها و جستجو برای عناصری مثل مولکولهای آلی مورد استفاده قرار میگیرند. این مولکولها در برخی شرایط میتوانند عناصر سازنده حیات باشند.
از آنجا که سطح مریخ در گذشته دارای آب بوده است، احتمال آن که این سیاره میزبان حیات باستانی بوده باشد، وجود دارد. با این حال نمیتوان با قطعیت گفت که آیا این حیات وجود داشته و آیا تا زمان حال ادامه یافته است یا خیر. اما همهی این احتمالات به قدری قابل توجه هستند که ناسا و آژانس فضایی اروپا در حال کار بر روی ماموریتی برای بازگرداندن نمونههای مریخ به زمین هستند تا بتوان نمونههای دست نخورده مریخ را در زمین مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
مهندسان روز به روز بیشتر تلاش میکنند تا به وسیله فضاپیماها جالبترین دادهها را پیش از ارسال به زمین برگزینند، زیرا کانالهای ارتباطات فضا به زمین پهنای باند محدودی دارد.
"HeroX" با اشاره به مشکلاتی که دانشمندان هنگام کار در مریخ با آنها مواجه هستند، در صفحه مربوط به چالش نوشت: ارتباط مریخنوردها و زمین به شدت محدود شده است، نرخ ارسال دادهها محدود و بازه زمانی ارتباط روزانه کوتاه است. زمانی که دانشمندان دادههای نمونه را از مریخنورد دریافت میکنند باید به سرعت آنها را بررسی کنند و استنتاجهای دشوار در مورد ترکیب شیمیایی آنها انجام دهند تا بتوان عملیاتهای بعدی را اولویتبندی کرد و این دستورالعملها را به مریخنورد فرستاد.
"HeroX" میگوید که رقابتکنندگان باید مدلهایی ایجاد کنند که به وسیله آن بتوان "خانواده" ترکیبات شیمیایی را در تجزیه و تحلیل گازهای آزاد شده از یک ماده هنگام گرم شدن تشخیص داد.
روشهای برنده ممکن است برای تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده از مریخ و حتی طراحی تجهیزات برای ماموریتهای آینده مورد استفاده قرار بگیرد.
"HeroX" خاطرنشان کرد که این پلتفرم قصد دارد جوامع زیادی را از جمله زمینشناسان سیارهای، شیمیدانان تجزیه و دانشمندان داده با نتایج درگیر کند.
به گفتهی "HeroX"، راهحلهای این چالش قرار است نقطه آغازی برای ادامه تحقیقات و توسعه آنها باشد. سازماندهندگان این چالش قصد دارند پس از رقابت این دادهها را با هدف بهبود بیشتر به صورت آنلاین در دسترس قرار دهند.