صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مهمترین چالش‌های نظام تربیت معلم چیست؟

۱۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۶:۲۵
کد خبر: ۸۰۰۳۲۱
حجت‌الاسلام دادگر ضمن اشاره به اینکه معلم پایه‌گذار هویت است تصریح کرد: تجربه مراکز تربیت معلم در انقلاب اسلامی گویای این امر است که معلمان نه تنها نقش کلیدی در تربیت و هویت دانش‌آموزان داشتند بلکه پشتوانه تامین نیروی انسانی برای ساختار مدیریتی نیز بودند.

- نشست‌های حکمرانی تربیتی با موضوع بررسی دانشگاه فرهنگیان، با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدامین‌اله دادگر مسئول سابق نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان برگزار شد.

وی در این نشست اظهار کرد: حکمرانی خوب در عرصه دینی و تربیت سابقه‌ای طولانی دارد و اساسا دین بر پایه حکمرانی تربیتی شکل گرفته است. امروزه حکمرانی تربیتی یک نسبت پیوسته و گسسته‌ای با آموزش و پرورش پیدا کرده است چرا که آموزش و پرورش محور تمدن‌سازی و تنگه احد انقلاب اسلامی است. از طرف دیگر بر پایه مبانی دینی وظیفه حکومت اسلامی تربیت و هدایت است و البته هر کشوری مطابق با چشم انداز و ارزش‌های خود برنامه تربیتی خاص خود را دارد. در ایران اسلامی نیز در کنار اسناد بالادستی‌ای همچون قانون اساسی و اسناد توسعه، سیاست‌های کلی ابلاغی ایجاد تحول و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش وجود دارد و بر همین اساس نقطه کانونی حکمرانی تربیتی نیز آموزش و پرورش است و امری حاکمیتی است از این رو لازم است فرآیند حرکت آن مطابق با خودسازی، جامعه‌سازی، دولت‌سازی اسلامی و در نهایت رسیدن به تمدن نوین اسلامی باشد.

وی ادامه داد: سند تحول از جمله اسناد راهبر به این هدف می‌تواند قرار گیرد و علیرغم تاکید رهبر انقلاب بر اجرای این سند، گزارش‌ها حاکی از اجرای ده درصد آن است چرا که برخی اساسا با اصل چنین سندی مشکل دارند، برخی اشکالات جزئی دارند و گروهی در روش اجرا انتقادات جدی دارند و بعضی این سند را آرمانی می‌دانند. البته اقدامات حداقلی از جمله آشناسازی و بعضا گفتمان‌سازی صورت گرفته که کافی نیست. لازمه اجرای این سند اعتقاد راسخ دولت و مجلس و همه وزرا را می‌طلبد. برای رسیدن به نقطه مطلوب در نظام آموزش وپرورش و احیای جایگاه آن لازم است نهاد تعلیم و تربیت کشور پیوست همه وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها قرار گیرد.

پژوهشگر تعلیم و تربیت اسلامی ادامه داد: وقتی نظام آموزش و پرورش را بررسی می‌کنیم رکن اصلی و پایه و اساس آن معلم است چرا که معلم میدان‌دار اصلی است و زمانی می‌توان از مدرسه صالح و آموزش و پرورش مطلوب سخن گفت که معلم تراز برای آن تربیت کرد، چون معلم پایه‌گذار هویت است. تجربه مراکز تربیت معلم در انقلاب اسلامی گویای این امر است که معلمان نه تنها نقش کلیدی در تربیت و هویت دانش‌آموزان داشتند بلکه پشتوانه تامین نیروی انسانی برای ساختار مدیریتی نیز بودند. تعبیر رهبر معظم انقلاب از معلمان به این عنوان افسران سپاه پیشرفت، تعبیر راهبردی و مسئولیت‌آفرین است و لازم است وزارت آموزش وپرورش و دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی ره لوازم تحقق آن فراهم نمایند.

وی در پایان گفت: نظام تربیت معلم امروزه با چالش‌هایی روبه‌رو است از جمله نبود آمار دقیق از میزان نیاز آموزش وپرورش به معلم بر اساس رشته، کد محل، جنسیت به گونه‌ای که در برخی آمار‌ها نیروی مازاد هم گفته شده است. از طرف دیگر مقاومت‌هایی در برابر طراحی نظام تربیتی و انقلابی دانشگاه فرهنگیان و نیز نظام تربیت معلم وجود دارد، نکته دیگری که باید حقیقتا به آن پرداخته شود این است که چرا روح حاکم بر آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های مربوط به جذب و گزینش و استخدام معلمان، معلم را به مثابه کارگر و یا کارمند می‌بیند، ولی جایگاه معلم فراتر از نگاه کارمندی است. برای رسیدن به آموزش و پرورش مطلوب باید بر پایه بیانیه گام دوم و ظرفیتی که ایجاد کرده است مطالبه گری کرد و به دنبال تحقق آن از رهگذر گفتمان‌سازی، ایجاد مدارس الگو و ایجاد مراکز تربیت معلم تراز متناسب با سند تحول سعی وافر کرد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *