عدالت همسفر جاده چالوس
_ روزنامه وطن امروز نوشت: هفته گذشته بود که رئیس دستگاه قضا در شورای عالی حفظ حقوق بیتالمال دستوراتی را برای مقابله همهجانبه، بدون اغماض و هر گونه خط قرمز با متجاوزان و متعدیان به اراضی ملی و منابع طبیعی صادر کرد تا هشداری باشد برای سوداگرانی که مبادرت به تغییر کاربری اراضی زراعی میکنند. حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای همچنین بر قلعوقمع و تخریب بدون ملاحظه بناهایی که از سوی افراد عادی و برخی دستگاههای حکومتی و دولتی در حریم رودخانهها احداث میشوند، تاکید و دستورات لازم را صادر کرد.
بلافاصله بعد از سخنان رئیس دستگاه قضا، تخریب ساختمان قدیمی قوه قضائیه در بستر رود چالوس در دستور کار قرار گرفت و تصاویر و فیلمهای منتشرشده از این تخریب نشان میدهد این قوه برای حفاظت از اراضی ملی، منابع طبیعی و حریم رودخانهها با هیچ شخص و نهادی تعارف ندارد.
ساختوساز ۱۶ دستگاه حاکمیتی در حریم رود چالوس
با اقدام تحسینبرانگیز و قاطع دستگاه قضا، انتظار مردم و رسانهها این است که دیگر دستگاههای دولتی و غیردولتی برای تخریب بناهای خود در حریم رودخانهها و منابع طبیعی اقدام کنند و آستین بالا بزنند.
حسین فاضلیهریکندی، رئیس کل دادگستری البرز اظهار میدارد: ۴۲۳ متصرف حقیقی و حقوقی را با ۶۰۰ ساختمان در بستر رودخانه چالوس شناسایی کردهایم. از این تعداد، ۱۹ ساختمان متعلق به ۱۶ دستگاه دولتی است. این ساختوسازها در حدفاصل بیلقان تا پایین دست سد امیرکبیر کرج قرار دارند که آب مصرفی بخشی از تهران و کرج از همین مناطق تامین میشود.
وی میافزاید: البته کل فضای این ساختمانها در همه موارد مشمول تخریب نمیشود و فقط بخشهایی از ساختوسازها که در حریم رودخانه واقع شده است باید تخریب شود. در مواردی کل ساختمان و در مواردی بخشی از ساختمان به حریم رود تجاوز کرده است.
رئیس کل دادگستری البرز تصریح میکند: قرارگاه صیانت از بیتالمال دادگستری البرز طرح ساماندهی رودخانه کرج را مطابق قوانین و ضوابط مرتبط از جمله «توزیع عادلانه آب» از مدتها قبل تدوین کرده و یک حد ۱۰ تا ۳۰ متری را به عنوان حریم رود چالوس در نظر گرفته است.
ساختوسازهای جدید در حریم رود چالوس بلافاصله تخریب میشود
برخی ساختمانها در حریم رود چالوس قدیمی هستند و برخی عمر اندکی دارند یا اینکه بهتازگی برای ساخت آنها اقدام شده است.
در این باره رئیس کل دادگستری استان البرز میگوید: با ساختوسازهای جدید در حریم رود چالوس به صورت قاطعانه برخورد کردیم. به این شکل که سازههای تازه بنا شده را قلع و قمع کردیم و اجازه ساخت به موارد جدید ندادیم. این نظارتها همچنان با قوت و جدیت ادامه دارد.
حسین فاضلیهریکندی درباره ساختمانهای قدیمی هم اظهار میدارد: از مدتها قبل برای شناسایی ساختمانهای قدیمی اقدام کرده بودیم که گزارش دقیق مالکیت، میزان تجاوز به حریم و دیگر مشخصات آنها به ریاست محترم قوه قضائیه ارسال شد.
رئیسکل دادگستری البرز با اشاره به تخریب ساختمان قوه قضائیه در حریم رود چالوس ادامه میدهد: تاکید ریاست محترم دستگاه قضا این بود که روند تخریب ساختمانهای این مسیر با بنای متعلق به قوه قضائیه آغاز شود. ایشان تاکید داشتند که ما از خودمان شروع میکنیم و بعد برای اجرای قانون سراغ دیگران میرویم.
فاضلی هریکندی تصریح میکند: البته ساختمان قوه قضائیه مربوط به قبل از انقلاب بود و طوری نبوده است که این قوه برای خودش ساختوسازی در این حریم داشته باشد.
احتمالا شنبه آینده نوبت تخریب ساختمان وزارت نیرو است
رئیس کل دادگستری البرز درباره ساختمان بعدی که باید در حریم رود چالوس تخریب شود، اظهار میدارد: بعد از ساختمان قوه قضائیه که تخریب شد، نوبت ساختمان وزارت نیرو است که احتمالا شنبه آینده این اتفاق رخ میدهد. البته با توجه به موقعیت خاص منطقه، شاید یک یا چند روز جابهجایی زمانی داشته باشیم، اما این ساختمان قطعا تخریب میشود.
وی میافزاید: برخی افراد تاکید داشتند که ساختمان وزارت نیرو برای انجام امور وظیفهای و مسؤولیتی این مجموعه است، اما بررسیهای ما نشان داد که این ساختمان ارتباطی به انجام وظیفه و مسؤولیت ندارد و باید تخریب شود.
نوبت دیگران است؛ ۲ نوبت اخطار دادهایم
بعد از تخریب ساختمان قوه قضائیه، افکار عمومی منتظر اقدامات و تخریبهای بعدی در حریم رود چالوس است.
فاضلی هریکندی در این باره میگوید: اقدام قاطع دستگاه قضا در تخریب ساختمان متعلق به این قوه نشان داد که قانون حرف اول و آخر را میزند. پیام اول این است که قوه قضائیه قانونمندی و التزام به قانون را نشان داد و در این مسیر از خودش آغاز کرد. پیام دوم این است که این قوه عزم و اراده جدی برای اجرای قوانین به منظور صیانت از حقوق عامه دارد.
رئیس کل دادگستری البرز در پاسخ به این سوال که تخریب ساختمانهای متعلق به دستگاههای دیگر چگونه خواهد بود، اظهار میدارد: قبلا یک نوبت اخطار به آنها داده بودیم و اخیرا نیز اخطار مجدد صادر کردهایم. انتظار میرود که این دستگاهها و دیگر افراد حقیقی و غیرحاکمیتی به عزم قوه قضا و خواست عمومی توجه کنند.
تهدید ساختمانها برای آب شرب و محیط زیست
ساختمانهایی که به حریم رود چالوس تجاوز کردهاند، در حدفاصل بیلقان تا پاییندست سد امیرکبیر، تهدید جدی برای سلامت آب شرب تهرانیها و کرجیها هستند و همچنین مخاطرات زیستمحیطی به همراه دارند.
این نکتهای است که فاضلیهریکندی، رئیس کل دادگستری البرز آن را تایید میکند و میگوید: مطابق دستور ریاست محترم قوه قضائیه، استعلام سازمان محیطزیست را درباره وضعیت ساختوسازهای حریم رود چالوس دریافت کردیم. در این استعلامها مشخص شد نبود شبکه فاضلاب در این محدوده، موجب ورود فاضلاب به رودخانه میشود که مشکلات زیستمحیطی به همراه دارد. نکته قابل توجه اینکه آب شرب بخشی از تهران و کرج از همین منطقه تامین میشود. نظر محیطزیست این است که ساماندهی و رفع تصرف باید با قاطعیت دنبال شود.
رئیس کل دادگستری البرز ادامه میدهد: گذشته از اینکه این مسیر، مجرای آب و سیلاب است، میتواند برای ساکنان در این ساختمانها مخاطرهآمیز باشد.
امکان استفاده مردم پس از رفع تصرفات
فاضلیهریکندی به یک نکته قابل توجه دیگر هم اشاره میکند: با شهرداری کرج صحبت کردهایم که پس از رفع تصرف از حریم رود چالوس قسمتهایی از آن با رعایت و لحاظ موضوعات زیستمحیطی و ایمنی، برای استفاده عموم مردم درنظر گرفته شود تا مردم عزیز از ثمرات این تلاش برای حفظ حقوق عامه بهرهمند شوند.
وی میافزاید: برای اجرای بهتر دستور ریاست محترم قوه قضائیه، کمیته اجرایی آزادسازی حریم رودخانه را در دادگستری البرز تشکیل دادهایم که دستگاههای مختلف از جمله شرکت آب، نیروی انتظامی، منابع طبیعی، محیطزیست و دیگران با این کمیته در تعامل هستند.