قوه قضاییه اتهامات اشخاصی که در ایران زندانی هستند را اعلام کرده است/ ایران با دقت تحولات اوکراین را پیگیری می‌کند

۰۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۵:۰۹
کد خبر: ۷۹۱۵۸۴
دسته بندی‌: سیاست
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در مورد وضعیت اتباع زندانی ایرانی در امریکا نگرانی‌های خود را مطرح کردیم و این موضوع در دستور کار ما است. برخلاف اتباع ما که در امریکا به دلایل واهی گروگان گرفته شده‌اند؛ قوه قضاییه اتهامات اشخاصی که در ایران زندانی هستند و جرایمی که مرتکب شدند را اعلام کرده و در دادگاه صالحه مراحل آن طی شده است.
- «سعید خطیب زاده» امروز در نشست خبری ضمن تبریک ولادت حضرت زهرا (س) و روز زن و مادر، اظهار کرد: آنچه در وین شاهد هستیم پیشرفت گفت‌وگو‌هاست البته در برخی از اسناد میزان اختلاف و پرانتز‌ها کمتر شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: در حوزه تضامین همه اطراف مذاکرات پذیرفته‌اند آنچه در مورد خروج غیرقانونی ایالات متحده اتفاق افتاد نباید تکرار شود.

وی افزود: جمهوری اسلامی هیچ پیش شرطی را در مذاکره نپذیرفته است.

خطیب‌زاده در مورد پیشنهاد امریکا مبنی بر توافق موقت، افزود: جمهوری اسلامی ایران به دنبال توافق پایدار است و آنچه برای ما رسالت دارد کیفیت آن چیزی است که توافق می‌شود لذا توافق موقت هیچگاه در دستور کار ما نبوده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه  گفت: امیدواریم هماهنگ کننده برجام به امریکا منتقل کرده باشد که یک ضرورت جدی برای رسیدن به توافق کیفی و محتوایی داریم.

وی بیان کرد: در مورد وضعیت اتباع زندانی ایرانی در امریکا نگرانی‌های خود را مطرح کردیم و این موضوع در دستور کار ما است. برخلاف اتباع ما که در امریکا به دلایل واهی گروگان گرفته شده اند؛ قوه قضاییه اتهامات اشخاصی که در ایران زندانی هستند و جرایمی که مرتکب شدند را اعلام کرده و در دادگاه صالحه مراحل آن طی شده است.
 
خطیب‌زاده درباره موضع تهران در قبال افزایش تنش در روابط یمن و امارات و عربستان گفت: امروز بحران یمن به وضعیت تراژدی تبدیل‌شده و سال‌ها بمباران مردم یمن باعث به وجود آمدن چرخه خشونت شده است. این چرخه به‌پایان نمی‌رسد مگر اینکه آن‌هایی که این چرخه را آغاز کرده‌اند به‌اشتباه خودشان پی ببرند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص خبر منتشرشده مبنی بر آزادسازی آب سد کمال خان و حرکت آن به سمت ایران گفت: آنچه بین ایران و مقامات افغانستان در سال‌های مختلف بحث شده یک قرارداد الزام‌آور حقوقی است که در سال ۱۳۵۱ درباره حق آبه ایران از هیرمند بین دو کشور اجراشده و لازم‌الاجرا و حقوقی است. اصول حقوق بین‌الملل تأکید می‌کند که هر کس در افغانستان حاکم است این حق‌آبه را برای ایران و طبیعت منطقه قائل شود.
 
وی افزود: بسیاری از رود‌های مرزی از خاک ایران می‌آمدند و به افغانستان می‌رفتند و امروز با این انحراف در آب نه موضوع حق‌آبه بلکه موضوع محیط زیست منطقه تحت تاثیر قرار گرفته است. در سال آبی گذشته کمتر از ۵ درصد از حق‌آبه ایران تأمین شد و تاکنون هم حق‌آبه‌ای تأمین نشده است.

خطیب‌زاده گفت: آنچه به عنوان باز شدن سد‌های آبی است باید از وزارت نیرو سؤال کرد. به عنوان موضع وزارت خارجه عرض می‌کنم این قرارداد ۱۳۵۱ تنها قراردادی است که با جدیت به عنوان وظیفه حقوقی طرف افغانستانی پیگیری می‌کنیم.
 
سخنگوی وزارت خارجه در مورد بدهی کره به ایران، گفت: بدهی کره به ایران همچنان پرداخت‌نشده است و گفت‌وگوها متأسفانه با سرعت لاک‌پشتی در حال انجام است. این پول‌ها منابع مردم ایران نزد کره امانت است که ما رعایت این امانت را ندیده‌ایم.

وی گفت: بخش بسیار اندکی از پول ما در کره به‌حساب سازمان ملل متحد پرداخت شد تا حق رأی ایران بازگردد. منتظر شرایط دسترسی به منابع مالی خود در کره جنوبی هستیم.
 
خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی در خصوص پیشنهاد «رابرت مالی» مبنی بر حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران به عنوان تضمین پایدار بودن توافق احتمالی گفت: من در خصوص گمانه‌زنی‌های رسانه‌ها کمتر اظهارنظر می‌کنیم، اما در این رابطه باید بگویم برجام نشان می‌دهد این دولت آمریکا بوده که شرکت‌های آمریکایی را با توجه به تحریم‌های اولیه از حضور در ایران منع کرده است. اگر واشنگتن بخواهد این محدودیت را رفع کند مربوط به خودشان است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که «قیس خزعلی» یکی از رهبران مقاومت عراق در گفت‌وگویی مدعی شده که ایران پس از شهادت شهید سلیمانی در کمک‌های خود به گروه‌های مقاومت عراق تجدیدنظر کرده است، گفت: ایران همواره حامی مقاومت و در کنار مقاومت بوده است و تلاش کرده صدای مظلومین را زنده نگاه دارد و بر این تعهد خود نیز استوار بوده است.
 
وی در واکنش به سخنان وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر وجود ضرب‌الاجل برای دستیابی به توافق در وین گفت: البته من فکر می‌کنم که وزیر امور خارجه آمریکا باید این حس اضطرار را به دولت خودشان گوشزد کند. این اضطرار زمانی به وجود آمد که ایالات متحده با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ از برجام خارج شد. ایران خواستار توافقی پایدار و قابل اتکا هستیم. قرار نیست ایران به کار خود سرعت دهد و طرف مقابل کند حرکت کند.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رزمایش ایران، چین و روسیه نیز خاطرنشان کرد: این رزمایش با یک هدف صلح و ثبات و امنیت در منطقه انجام شد. روابط ایران با این ۲ کشور در مسیر رو به گسترش است و یکی از ابعاد همکاری‌ها در حوزه نظامی است.

وی بیان کرد: امروز بحران یمن به وضعیت تراژدی تبدیل‌شده و بعد از سال‌ها بمباران‌های ناجوانمردانه حاصل یک چرخش خشونت است. ایران طبعاً آمادگی داشته و دارد از تمامی توان و ظرفیت خودش برای گفتگو و مفاهمه و راه‌حل دیپلماتیک کمک کند. امیدواریم آنچه از این تریبون گفته‌شده در پایتخت‌های اروپایی شنیده شود.
 
خطیب‌زاده در پاسخ به این سؤال که بحث چالش‌های جدی از سوی آمریکا در موضوع راستی‌آزمایی مطرح‌شده است موضع ایران چیست، گفت: یکی از دلایل کندی در وین آماده نبودن آمریکا درباره برخی ایده‌های ماست. در برخی حوزه‌ها ازجمله راستی آزمایی موضوعات بسیار مهمی همچنان باقی‌مانده برخی این روزها و ازجمله دیروز گفتگو شده و باید تصمیم سیاسی در واشنگتن درباره برخی موضوعات گرفته شود و امیدواریم این تصمیم سیاسی گرفته شود.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص عکس منتشرشده از سوی اولیانوف مبنی بر این‌که گفت‌وگو خوب پیش می‌رود، اما مرندی اظهارات دیگری بیان کرد: درباره سفیر روسیه در وین اظهارنظری نمی‌کنم و همه مذاکره‌کنندگان در وین اظهارات خودشان را داشته‌اند.
 
خطیب زاده افزود: گفت‌وگوها در مسیر درست با موضوعات مشخص و نقاط اختلافی روشن و دستورکار دقیق در حال انجام است. معتقدیم اگر به آنچه بر روی میز است تعهد دیده شود و طرف مقابل اراده داشته باشد گفت‌وگوها به نتیجه خود منجر خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست طالبان با نروژ نیز اظهار داشت: ایران مبتکر گفت‌وگوهای بین الافغانی بوده و از روز اول تلاش کرده این گفت‌وگوها شکل بگیرد. 2 دور در ایران برگزار شد و در سفر هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان به ایران گفت‌وگوهایی انجام شد و براساس گزارش رسیده این گفت‌وگوها خوب بوه است. آنچه در اسلو اتفاق می‌افتد ایران به طور جدی همواره طرفدار گفتگو و مسئولیت‌پذیر کردن هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان است و هر چه به مردم افغانستان کمک کند موردحمایت ماست.
 
وی افزود: بیش از ۶۰ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر هستند و ایران به طور جدی مطالبه می‌کند تا وجوه مسدود شده مردم افغانستان آزاد شود و از این سختی آزاد شوند.

خطیب‌زاده درباره اعتصاب غذا چند نفر در وین گفت: هر وقت در وین و در بین گفت‌وگو‌های هسته‌ای این تصور ایجاد می‌شود که گفت‌وگو‌ها به نتیجه می‌رسد گرو‌ه‌هایی فعال می‌شوند. گروه‌هایی در آمریکا و برخی در رژیم اشغالگر قدس و برخی در منطقه. این‌ها مهم نیست، آن چه مهم است رسیدن به توافق پایدار و قابل اتکاست که منافع مردم بزرگ ایران را تأمین کند.
 
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات بلینکن مبنی بر این‌که هنوز پنجره‌ای برای بازگشت به برجام وجود دارد و اگر در چند هفته آتی توافقی حاصل نشود بازگشت به برجام غیرممکن است، خاطرنشان کرد: وزیر خارجه آمریکا این ضرب الاجل و حس اضطرار را درباره خودشان و به دولت خودشان منتقل کنند. مدت هاست آمریکا از برجام با نقض قطعنامه خارج شد برای ما اصالت و کیفیت توافقی است که در وین حاصل شود قابل راستی آزمایی باشد قابل اتکا باشد.

وی گفت: انتظار ما است که به جای ضرب الاجل‌های ساختگی سرعت خود را بالا ببرند قطعا تفاهم در مدت کمتری در دسترس خواهد بود.

وی در واکنش به اظهارات نفتالی بنت نیز بیان کرد: موضع ما همان موضع همیشگی است. این رژیم که براساس ترور و خشونت و برهم زدن قطعنامه‌های بین‌المللی استوار است و در نپویستن به معاهدات بین‌المللی در قله دست نیافتنی قرار دارد که هیچ کشوری نمی‌تواند خودش را بر روی نقض‌های مکرر این رژیم ببندد.

خطیب زاده عنوان کرد: طبیعی است که موضع آن تغییر نکند و بدون این خشونت و بر هم زدن نظم بین‌المللی امکان حیات در سرزمین‌های اشغالی را نمی‌بیند. باید بپذیریم نظم بین‌الملل عوض شده و یک رژیم یاغی نمی‌تواند به یاغی گری‌های خود ادامه دهد.
 
وی درباره روابط ایران و عربستان گفت: دیپلمات‌های ایران برای شرکت در نشست آتی سازمان همکاری اسلامی برای اولین بار پس از چند سال در عربستان به سر می‌برند تمرکز امروز ما بازگشایی نمایندگی ایران در این سازمان است و اگر در مسیری که در چهار دور گذشته طی کردیم به نکته‌ای برسیم وارد فاز جدید تنظیم روابط هم بشویم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره قرارداد ترکمانچای و سفر آیت‌الله رئیسی به مسکو نیز اظهار داشت: سفر آقای رئیسی به روسیه حول اسناد و موضوعات جاری پیگیری شد درباره ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و رفع موانع اقلام کشاورزی و ... طبیعی است موضوعات متعدد و چندوجهی بین دو کشور مطرح بوده است.

وی گفت: درباره آنچه قرائت شما از تاریخ بود اظهارنظری نمی‌کنم و این باید در فضای آکادمیک و نخبگی طرح شود.
 
وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: درباره گمانه زنی‌های رسانه‌ای کمتر اظهار نظر می‌کنم برجام به خوبی نشان می‌دهد این آمریکا بوده که تمامی شرکت‌ها و کمپانی‌های آمریکایی را تحریم کرد. براساس این‌که تحریم‌های اولیه را نگهداشته و اگر مایلند تحریم کمپانی‌های خود را بردارند باید در چارچوبی که قبلا مشخص کردیم باشد نه برای فروش محصولات باقیمانده، برداشتن تحریم‌های اولیه و تحریم‌های خودخواسته تصمیم یک طرفه است که خودشان باید بگیرند و ربطی به ایران ندارد.
 
خطیب‌زاده بیان کرد: سازمان مهاجرین در دستورکار بوده و ۶۰ روز برای پیگیری برخی ابعاد آن در نظر گرفته شده و فکر نمی‌کنم هنوز سازوکار‌های آن آماده شده باشد.

وی درباره آمادگی آمریکا برای مذاکره مستقیم با ایران گفت: آمریکا در دوران ترامپ و پساترامپ از این پیشنهادات غیرعلنی، با واسطه و بی‌واسطه داشته و تا زمانی که رفتار آمریکا فشار حداکثری است قطعا ادامه گفت‌وگو‌ها در همین مسیری است که امروز انجام می‌شود.
 
خطیب‌زاده درباره مذاکرات وین نیز بیان کرد: امروز نزدیک به یک ماه است از دور هشتم گذشته و در این چند هفته چند تنفس داشتیم، ولی گفت‌وگوها در سطوح مختلف ادامه یافت و دیروز روسای هیئت‌های مذاکره کننده در فرمتی غیر از کمیسیون مشترک جلسه داشتند.

وی افزود: مادامی که این موضوعات به نقطه‌ای نرسیده که نیازمند بازگشت همه هیئت‌ها باشد همین دور ادامه می‌یابد و اگر به نقطه‌ای برسیم برای تصمیم‌گیری‌های خاص دور هشتم پایان می‌یابد، ولی در یک ماه گذشته مسیر پیوسته و آهسته روبه‌پیشرفت بوده است و از هر زمان دیگری به توافق رسیدن نزدیک‌تر هستیم.
 
سخنگوی وزارت خارجه درباره برگزاری نشست منطقه‌ای ۳+۳ گفت: این فرمت یک جلسه دارد و به عنوان فرمت مورد قبول پیگیری شده است، ولی هنوز درباره نشست بعدی تصمیمی اتخاذ نشده است.

وی درباره تحولات اوکراین و تنش پیش آمده بین روسیه و غرب اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با دقت و از نزدیک تحولات اوکراین را پیگیری می‌کند با طرف‌هایی که در موضوع هستند رایزنی‌های خود را داشته باشیم راه حل ما برای همه تنش‌ها گفت‌وگو و راه حل سیاسی است و امیدواریم با کاهش تنش به چنین گفت‌وگو‌هایی نزدیک شویم.
 
وی درباره رایزنی امیرعبداللهیان و وزیر خارجه روسیه درباره مشکلات پیش آمده برای ایرانیان در فرودگاه مسکو اظهار داشت: یکی از موضوعات جدی موضوعات کنسولی بود و ابعاد مختلف آن بحث شد. برخی نکات و جزییات تبادل و مقرر شد از دو طرف رایزنی‌ها در سطوح کارشناسی و مراودات بین بخش‌های کنسولی پیگیری شود.

خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: لغو روادید گروهی با روسیه اجرایی شده، ولی به خاطر پروتکل‌های کرونایی و ممنوعیت‌های سفر بعضی مواقع با سختی‌هایی همراه بوده، اما به طور مداوم این بحث‌ها بین دو کشور صورت گرفته که انجام شود.

وی درباره حواشی منتشر شده در خصوص عضویت دائم ایران در شانگ‌های نیز گفت: برخی حاشیه سازی‌ها بر متن غلبه پیدا کرده است. موقعی که اجلاس سران بود و عضویت ایران پذیرفته شد وزارت خارجه یک بیانیه داد. فرآیند عضویت دائم آغاز شده است و ایران به عضویت دائم بعد از درخواست ۱۴ ساله درآمد. برخی حواشی به وجود آمد و باید از آن‌ها عبور کرد.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات جاری در وین و تضمین‌ها نیز اظهار داشت: ما در بیش از سه نقطه متمرکز بودیم نه تنها بر رفع و لغو تحریم‌ها و اخذ تضامین و اطمینان از تطبیق آمریکا به تعهداتش بلکه بر راستی‌آزمایی و انجام تعهدات هسته‌ای مطابق با برجام گفت‌وگو‌هایی داشتیم.

وی بیان کرد: آمریکا در یک عدم تطبیق کامل است و هیچگونه تطبیقی با تعهداتش نداشته است. ما در وین هستیم که مطمئن شویم بازگشت آمریکا به برجام همراه خواهد بود به تعهد قطعی این کشور به مفاد برجام به صورت راستی آزمایی شده و اخذ تضامین و کاهش به سخره گرفتن قوانین بین‌المللی.

خطیب‌زاده اظهار داشت: تمامی تحریم‌هایی که ترامپ اعمال کرده فارغ از اینکه چه عنوان و برچسبی داشته باید برداشته شود.
 
وی گفت: در موضوع هسته‌ای هیچ چیزی بیشتر از تعهدات ذیل برجام نمی‌پذیریم، ولی موضوعاتی که به خاطر پیچیدگی باید گفت‌وگوی جدی درباره آن انجام می‌شده است. در حوزه راستی‌آزمایی و تضمین‌ها هم گفتم که در چه مرحله‌ای قرار داریم.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد تنش امارات و یمن و تاثیر آن بر روابط ایران و امارات اظهار داشت: در خصوص آنچه در منطقه رخ می‌دهد باید بگویم مشکل امروز خشونت و تنش در منطقه، در پایان دادن به محاصره و جنگ در منطقه است با خشونت نمی‌تواند صلح درست کرد و با جنگ نمی‌توان به آرامش رسید هر چه بکارید درو خواهید کرد.

وی در پایان گفت: زمان دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان روشن نیست.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *