دسترسی هکرها به شبکه شاد امکان پذیر است؟
_ ایلنا نوشت: علی باقرزاده در واکنش به هک شبکه شاد بیان کرد: چیزی به عنوان هک کردن حساب شاد امکانپذیر نیست. یک سری اطلاعات مانند کد ملی، شماره تلفن و یک پیامی که برای ورود شخص به شبکه شاد میآید، وجود دارد که طی آن دسترسی به حساب کاربری فرد ایجاد میشود.
مدیر گروه شبکه دانش آموزی (شاد) تاکید کرد: چنین چیزی که شخص هکر حساب کاربری یک فرد در شاد را هک کند ممکن نیست، مگر این که به اطلاعاتی که عنوان شد دسترسی داشته باشد. به عنوان مثال در برنامه تلگرام نیز چنین است. وقتی اطلاعات حساب کاربری شما در اختیار شخص دیگری قرار بگیرد او با کد ملی و شمارهی تلفن شما جایگزین شما میشود.
باقرزاده افزود: متاسفانه برخی از این موارد با ابزار آموزشی معلم یا مدیر ممکن است اتفاق بیافتد، مثلا فرزندانشان با گوشی مادر، پدر یا خواهر وبرادر خود که معلم یا مدیر هستند خود را به سازنده کانال و گروه تغییر میدهند، ادمین میشوند و افرادی را عضو میکنند و چون ادمین هستند میتوانند پیامهایی را بگذارند یا حذف کنند. این به معنای هک نیست و اینکه تصور شود هکرهایی هستند که حساب کاربری افراد را در شاد هک میکنند وجود ندارد.
مدیر گروه شبکه دانش آموزی (شاد) بیان کرد: ما در اوایل سال ۹۹ برای راه اندازی سریع کلاسها به عدهای اجازهی ساخت کانال و گروه دادیم. این افراد چون در آن مقطع زمانی مدیر مدرسه یا دارالقرآن، کانون فرهنگی و یا مجموعهای در سواد آموزی بودند؛ گروههای آموزشی را ایجاد کردند و بعدها این افراد از این مسئولیت کنار رفتند یعنی در حالی که دیگر مدیر مدرسه یا کانون یا دارالقرآن و یا مسئول بخش آموزش بزرگ سالان بودند ولی اطلاعات آن کانال و گروه را هنوز در دست دارد زیرا سازندهی آن بودهاند.
وی با بیان اینکه حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار گروه کلاسی در شبکه شاد وجود دارد گفت: اغلب این افراد چون خودشان آگاهی نداشتند کانال و گروه را در اختیار دیگران گذاشتهاند و آن شخص جدید هم سازنده و ادمینها را تغییر داده و هم محتواهای غیر آموزشی منتشر کرده است. این در حالی است که ما حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار گروه کلاسی داریم و هیچ کدام از این اتفاقها در هیچ یک از این گروهها پیش نیامده است.
باقرزاده افزود: متخصصین فنی و همراه اول میگویند که حساب کاربری در شبکه شاد هک نمیشود. اتفاقاتی که منجر به انتشار برخی محتواهای غیر آموزشی شده و یا اعضایی را حذف و اضافه میکنند بخاطر این است که آن کاربر اولیه اطلاعات خودش را در اختیار کسی دیگری گذاشته و فرد جدید هم دسترسیها را باز گذاشته است. آن شخصی که سطح دسترسی جدید پیدا کرده است و عضو آن کانال نبوده اساسا ممکن است اصلا دانش آموز یا معلم نبوده باشد و از تبلیغات لباس گرفته تا مطالبی که محتوای نامناسب دارند را انتشار داده است.
وی تاکید کرد: یعنی کانالی که قبلا برای یک کار آموزش ایجاد شده بود، الان برای یک کار تبلیغاتی استفاده میشود. ما در وزارت خانه سه بخش داریم که به شبکه شاد دسترسی دارند و به محض شناسایی سریعا این کانالها را حذف میکنند. ما تمامی این کانالها را شناسایی کردیم و برایشان تا پایان دی ماه مهلت گذاشتهایم یا به آموزشی تغییر کاربری دهند یا حذف شوند.
باقرزاده بیان کرد: ما در شبکه شاد ۳۰۰ هزار کانال و ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار گروه کلاسی داریم. از این آمار که عنوان شد ۲۹ هزار کانال وجود دارند که شناختی از آنها نداریم یعنی کد ملی دانش آموز و معلم نداشته و شماره تلفن آنها در سیستم ثبت نشده است اما چون قبلا به برخی مناطق دسترسی ساخت آن را داده بودیم تا آخر دیماه به آنها فرصت داده شده که اگر این افراد شناسایی شدند باید به سیم کارتهای حقوقی که به آنها دادهایم حساب خود را منتقل کنند.
مدیر شبکه شاد گفت: ما ۱۵۰۰ سیم کارت بین مناطق و شهرستانها توزیع کردهایم بنابراین تمام کانالهای شاد باید به سیم کارتهای شناخته شده منتقل شوند. در هر صورت تا یک دور روز آینده هر کانالی که به طور کامل شناخته نشود از دسترس خارج میشود و دیگر در اختیار افراد قرار نخواهد گرفت.
وی افزود: پس از این تمامی گروهها و کانالها با کد ملی و شماره تلفنی که متعلق به معلم و یا مدیر است و در سیستم ثبت و شناسایی میشود و قاعدتا مفاهیم آموزشی انتشار داده خواهد شد و نظارتی جزئی هم بر روی آنها انجام خواهد گرفت.