خطر تزریق بیرویه «کورتیزون» برای درمان آرتروز زانو
_ باشگاه خبرنگاران به نقل از وی ام دی نوشت: آرتروز زانو یکی از بیماریهای رایج است که بسیاری از سالمندان از آن رنج میبرند. در این بیماری فرد از درد مزمن زانو گلایه داشته و مجبور به مصرف مداوم مسکن است. امروزه از روشهای متفاوتی برای تسکین این بیماری استفاده میشود.
یکی از متداولترین روشها برای درمان آرتروز زانو، تزریق کورتیزون است. با این حال، متخصصان میگویند تزریق کورتیزون به عنوان یک ماده استروئیدی، باعث آسیب به غضروف شده و فراتر از آن میتواند باعث تخریب بیشتر مفاصل شود.
در مقابل، دانشمندان آمریکایی در مطالعات جدید میگویند اگر تزریق کورتیزون به صورت هوشمندانه و هدفمند انجام شود، میتواند برای آرتروز زانو مفید باشد.
محققان تاکید دارند این تزریق اگر به صورت موردی انجام شود، نمیتواند ضررهای بیشتر نسبت به تزریق هیالورونیک اسید داشته باشد. هیالورونیک اسید یک ماده رایج است که به صورت گسترده برای نرم کردن و افزایش قابلیت ارتجاعی مفاصل سفت در بیماری آرتروز تجویز میشود.
دکتر دیوید فلسون، مدیر این تحقیقات از دانشگاه بوستون گفت: ما در پژوهش خود دریافتیم تزریق موردی کورتیزون برای درمان آرتروز زانو آن گونه که تصور میشود، مضر نیست و باعث ایجاد مشکل در بیمار نمیشود. اگر این تزریق در بازههای زمانی ۳ ماهه انجام شود، میتواند مفید باشد؛ اما تزریق بیشتر آن را نمیتوان تجویز کرد.
در حقیقت استروئیدها برای غضروف سمی محسوب میشوند. غضروف وظیفه پوشاندن استخوانها برای جلوگیری از سایش میان هم را بر عهده دارد و تخریب آن میتواند بر شدت بیماری آرتروز بیفزاید. در صورت زیاده روی در استفاده از استروئیدهایی مانند کورتیزون، این موضوع میتواند به تخریب غضروف منجر شود.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد سرعت تخریب غضروف در افرادی که به طور مداوم کورتیزون تزریق میکنند، ۳ برابر بیشتر از سایر افراد مبتلا به آرتروز زانو است. از این رو، تزریق این داروها باید با تجویز مستقیم پزشک متخصص و تنها به صورت موردی انجام شود.