سونامی قحطی و گرسنگی در انتظار افغانستان
- در ۱۵ آگوست کذشته، طالبان قدرت را در افغانستان به دست گرفت.
به گزارش «ایندیپندنت»، با فرا رسیدن زمستان سخت، نزدیک به ۹ میلیون افغانستانی به طرز خطرناکی به قحطی نزدیک شدهاند.
یکی از شهروندان این کشور میگوید «کودکان لباس گرم ندارند و هوا خیلی سرد میشود؛ ما میترسیم که آنها بیمار شوند.»
تسلط توسط طالبان بر افغانستان باعث مسدود شدن میلیاردها دلار از داراییهای افغانستان در خارج از این کشور شد و بودجه بینالمللی که ۷۵ درصد از هزینههای دولت را حمایت میکرد نیز یک شبه تعلیق شدند.
بانکهای افغانستان با کمبود نقدینگی مواجه شدند و میلیونها نفر کار خود را از دست دادند یا حقوقی دریافت نکردند.
اندیشکده گروه بین المللی بحران میگوید که به نظر میرسد گرسنگی و فقر بیشتر از همه بمبها و گلولههای دو دهه گذشته جان افغانستانیها را بگیرد و تعلیق کمکهای مالی به جز کمکهای اضطراری را بزرگترین مقصر این موضوع خواند.
اما یافتن راهی برای جلوگیری از فاجعه انسانی ر افغانستان به دلیل تحریمهای طولانی مدت سازمان ملل، آمریکا و سایر تحریمها پیچیده است.
در اواخر دسامبر، شورای امنیت سازمان ملل و آمریکا ادعا کردند که به آژانسهای امدادی چراغ سبز داده اند تا کمکهای حیاتی را بدون ترس از شکستن تحریمها به افغانستان افزایش دهند.
اما تحلیلگران میگویند که کمکهای بشردوستانه به افغانستان فقط یک مُسکن است و نقدینگی باید برای احیای تجارت و معیشت به اقتصاد این کشور تزریق شود.
بر اساس آمارها، ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار افغانستانی به دلیل خشکسالی و ناامنی آواره شدهاند.
نماینده برنامه جهانی غذای سازمان ملل، میگوید که با رکورد ۲۳ میلیون نفر، یعنی بیش از نیمی از جمعیت افغانستان، این افراد در تقلا برای تامین غذا با «سونامی گرسنگی» مواجه هستند.
کشاورزان در افغانستان اغلب برای جستجوی شغل اقدام میکنند، اما بحران اقتصادی دیگر گزینههای کار را از بین برده است.
نماینده خواربار و کشاورزی سازمان ملل، میگوید هرگز ندیده بود که بحرانی به این سرعت و به طور چشمگیری بدتر شود و افزود که نگه داشتن کشاورزان در زمین هایشان برای جلوگیری از قحطی حیاتی است.