تقویم تاریخ؛ شهادت سردار سلیمانی در حمله پهپادی آمریکاییها
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (سیزدهم دی) به شرح زیر است:
ترور سردار شهید سلیمانی و المهندس توسط آمریکا
دو سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی ماه سال ۱۳۹۸ هجری شمسی سردار سرافراز اسلام، حاج قاسم سلیمانی، فرمانده پرافتخار ایران در مبارزه علیه داعش، در حمله مزبوحانه و تروریستی بالگردهای آمریکایی در عراق به شهادت رسید.
شهید قاسم سلیمانی ۲۰ اسفند ۱۳۳۵ در روستای کوهستانی در استان کرمان به نام رابُر چشم به جهان گشود. سردار سلیمانی دوران کودکی و نوجوانی خود را در کنار پدر گذراند و در سالهای جوانی در سازمان آب کرمان پیمانکار یکی از بخشهای آن شد. او پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این نهاد پیوست. با شروع جنگ تحمیلی قاسم سلیمانی چندین گردان از سپاهیان کرمان را آموزش میدهد و به جبهههای جنوب اعزام میکند و کمی بعد، خود در صدر یک گروهان به سوسنگرد اعزام میشود تا از پیشروی رژیم بعث جلوگیری کند. سلیمانی در ۱۳۶۰ خورشیدی با حکم محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران، به عنوان فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله منصوب شد.
وی در طول دوران دفاع مقدس، با لشگر تحت امر خود در عملیاتهای زیادی از جمله، والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵ و تک شلمچه حضور مؤثر داشت. قاسم سلیمانی در سال ۱۳۷۹ش از سوی آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران، به فرماندهی سپاه قدس منصوب شد و در سال ۱۳۸۹ش، موفق به أخذ درجه سرلشکری (بالاترین درجه نظامی در ایران) شد. پس از ظهور داعش در عراق و سوریه، شهید سلیمانی به درخواست دولتهای عراق و سوریه، به عنوان فرمانده سپاه قدس ایران با حضور در این مناطق و سازماندهی نیروهای مردمی، به مبارزه با این گروه تروریستی پرداخت به طوری که نابودی این گروه تروریستی تا حدود زیادی مرهون مجاهدتهای خستگی ناپذیر این سردار بزرگ ایرانی است. سرانجام دشمنان کینه توز ایران اسلامی، موفقیتها و پیروزیهای ایشان را تاب نیاورده و سرانجام سردار حاج سلیمانی بامداد روز جمعه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸ در حمله موشکی بالگردهای آمریکایی به ۲ خودرو در فرودگاه بغداد، به همراه ابومهدی المهندس معاون نیروی مردمی عراق (الحشد الشعبی) و همراهان دیگرشان مورد هدف قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
ابلاغ پیام تاریخی حضرت امام (ره) به گورباچف
۳۳ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی سال ۱۳۶۷ هجری شمسی پیام تاریخی حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به میخائیل گورباچف، آخرین رئیس جمهوری اتحاد شوروی مبنی بر دعوت به اسلام و کنار گذاشتن مارکسیسم، ابلاغ شد. در بخشی از این پیام تاریخی، حضرت امام (ره)، خطاب به گورباچف نوشتند: «باید به حقیقت روی آورد. مشکل اصلی کشور شما مسئله مالکیت و اقتصاد و آزادی نیست، مشکل شما عدم اعتقاد واقعی به خدا است، همان مشکلی که غرب را هم به ابتذال و بن بست کشیده و یا خواهد کشید. مشکل اصلی شما مبارزه طولانی و بیهوده با خدا و مبداء هستی و آفرینش است.» حضرت امام خمینی (ره) در انتهای پیام خود یادآور شدند: «برای همه روشن است که از این پس کمونیسم را باید در موزههای تاریخ سیاسی جهان جست و جو کرد، زیرا مارکسیسم جوابگوی هیچ یک از نیازهای واقعی انسان نیست.» سپس امام خمینی (ره) به گورباچف توصیه کردند: «از شما میخواهم درباره اسلام به طور جدی تحقیق و تفحص کنید و این نه به خاطر نیاز اسلام و مسلمین به شما، بلکه به جهت ارزشهای والا و جهانشمول اسلام است که میتواند وسیله راحتی و نجات این ملتها باشد و گره مشکلات اساسی بشریت را باز کند.» بی توجهی رهبران شوروی به این رهنمود امام (ره) باعث شد تنها دو سال بعد، پیش بینی ایشان درمورد مارکسیسم تحقق یابد و به دنبال تجزیه شوروی در سال ۱۹۹۱، مارکسیسم نیز به بایگانی تاریخ سپرده شد.
شهادت آیت الله سید مهدی حکیم بدست عمال رژیم بعث در سودان
۳۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم جمادی الاول سال ۱۴۰۸ هجری قمری آیت الله «سید مهدی حکیم»، عضو برجسته مجلس اعلای اسلامی عراق و فرزند آیت الله العظمی سید محسن حکیم، از مراجع گرانقدر اسلام، در خارطوم پایتخت سودان توسط ماموران امنیتی رژیم صدام ترور شد و به شهادت رسید. سید مهدی حکیم از شاگردان شهید آیت ا... صدر و از مخالفان سرسخت رژیم صدام، دیکتاتور معدوم عراق بود. از جمله فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی وی میتوان به ایجاد جماعت علمای بغداد و کاظمین و نیز تاسیس مراکز علمی و آموزشی برای طلاب علوم دینی اشاره کرد.
درگذشت سلیمان فاروقی از شعرای عرب
۱۶۴ سال پیش، در ماه جمادی الاول سال ۱۲۷۹ هجری قمری «عبدالباقی بن سلیمان فاروقی»، از ادیبان و شعرای عرب درگذشت. او از جوانی با سرودن اشعاری زیبا، استعداد خود را در این زمینه آشکار ساخت. عبدالباقی از جمله دوستداران اهل بیت پیامبر گرامی اسلام (ص) بود و این دوستی و علاقه در اشعار این شاعر مسلمان به چشم میخورد. عبدالباقی چندین کتاب در ستایش اهل بیت رسول گرامی اسلام (ص) از خود به یادگار گذاشته که از میان آنها میتوان به «الباقیات الصالحات» اشاره کرد.
درگذشت لاروس، ادیب فرانسوی
۱۴۷ سال پیش در چنین روزی، سوم ژانویه سال ۱۸۷۵ میلادی «پیر لاروس» (Pierre Larousse)، ادیب و لغت شناس فرانسوی، درگذشت.
او در سال ۱۸۱۷ میلادی متولد شد. وی همزمان با تحصیل، در کارگاه پدرش نیز کار میکرد. لاروس از این زمان درصدد تهیه کتاب لغت برآمد و پس از سالها تلاش و مطالعه، «فرهنگ بزرگ لاروس» را تدوین کرد. لاروس از جمله افرادی بود که روش تدریس را در مدارس فرانسه تغییر داد و کتب درسی را خلاصه و ساده کرد.
امضای پیمان استارت ۲
۲۹ سال پیش، در روز سوم ژانویه سال ۱۹۹۳ میلادی پیمان کاهش تسلیحات اتمی (استارت ۲) به امضای بوریس یلتسین و جورج بوش پدر، رؤسای جمهوری وقت روسیه و آمریکا رسید.
بر اساس این پیمان، دو کشور متعهد شدند دو سوم از تسلیحات زرادخانه هستهای خود بکاهند. آمریکا به این دلیل با انعقاد این پیمان موافقت کرد که درپی فروپاشی شوروی، یلتسین سیاست همکاری با غرب را درپیش گرفته بود و روسیه، خطر مهمی برای آمریکا محسوب نمیشد. با این حال آمریکا به جای نابودی سلاحهای هستهای خود، به ذخیره سازی آنها پرداخت و روسیه نیز در اعتراض به این پیمان شکنی واشنگتن، انهدام جنگ افزارهای هستهای خود را متوقف کرد. روسای جمهوری آمریکا و روسیه در آوریل سال ۲۰۱۰ پیمان استارت جدیدی را امضا کردند که به موجب آن تعداد کلاهکهای هستهای هر طرف به ۱۵۵۰ کلاهک کاهش مییابد.
تولد شاعر و ادیب برجسته قرن هجدهم در ایتالیا
۳۲۴ سال پیش، در روز سوم ژانویه سال ۱۶۹۸ میلادی «پیترو متازتازیو» (Pietro Metastasio)، شاعر و ادیب برجسته قرن هجدهم میلادی ایتالیا، متولد شد. متازتازیو اولین تراژدی خود را در چهارده سالگی نوشت. وی پس از دستیابی به شهرت، به وین رفت و شاعر دربار اتریش شد. از آثار متازتازیو میتوان به «باغهای هسپرید»، «آدریانو» و «اردشیر دراز دست» اشاره کرد. وی در سال ۱۷۸۲ میلادی درگذشت.
درگذشت نویسنده استقلال طلب چک
۹۹ سال پیش، در روز سوم ژانویه سال ۱۹۲۳ میلادی «یاروسلاو هاشک» (Jaroslav Hasek) نویسنده استقلال طلب چک درگذشت. وی در سال ۱۸۸۳ در شرایطی متولد شد که کشورش تحت اشغال امپراتوری اتریش - مجارستان بود. هاشک پس از پایان تحصیلات به مبارزه سیاسی با اشغالگران وطنش پرداخت و در این راه بارها زندانی شد. در پی جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری اتریش - مجارستان در سال ۱۹۱۸، مناطق چک و اسلوواکیا مستقل شدند و کشور چکسلوواکی را تشکیل دادند. از جمله آثار هاشک میتوان به «سرباز خوب، شوایک» و «سنگ فروشی من»، اشاره کرد.