ترکیه با پیوستگی نظامی و سیاسی به آمریکا نمیتواند خارج از اراده آنها عمل کند
- با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جاییهایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.
یکی از جلوههای عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده میشود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.
«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکلگیری این سیاستها ارائه دهد. در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.
ترکیه متحد ناتویی آمریکا و عضو شورای اروپا و سازمان امنیت و همکاری اروپاست و علیرغم برخی اختلافات با آمریکا به ویژه در مسئله کردی، مادامی که پیوستگیهای نظامی، امنیتی و سیاسی با آمریکا و اروپا دارد، نمیتواند در مسائل راهبردی خارج از اراده آمریکا عمل کند.
روابط خوب ترکیه با کشورهایی نظیر آذربایجان به عنوان کشوری که عضو اتحادیه گوام است، اوکراین که در حال حاضر تحت حاکمیت غربگرایان ضدروس اداره میشود، گرجستان که در دورههایی تنشهای جدی با روسیه داشته است، در کنار روابط تیره با ارمنستان که متحد راهبردی روسیه در منطقه قفقاز است، و ارتباط با تاتارهای ضدروس در کریمه باعث شده است که موضوعات چالشی در سیاست منطقهای روسیه با ترکیه به پدیده مضلع و چند لایهای تبدیل شوند.
نکته دیگر بهرهگیری از ظرفیتهای اقتصادی رابطه با ترکیه است. ترکیه به دلایل متعدد شریک اول اقتصادی روسیه در منطقه غرب آسیا بوده و روسیه که همواره از ناحیه اقتصادی آسیبپذیری داشته سعی کرده است که منافع اقتصادی تعامل با ترکیه را حفظ کند.
در مسائل منطقهای نیز روسیه همواره کوشیده است سازکارهایش را برای دورکردن ترکیه از متحدان غربیاش طراحی کند. با اینکه روسیه در قالب روابط دوجانبه و چندجانبه تلاش میکند از نقایص وضعیت ژلهای و ناپایدار ترکیه به نفع سیاستهای منطقهای خود بهره ببرد. این کشور (ترکیه) هیچگاه نمیتواند در نقش متحدی با اهداف مشترک راهبردی در کنار روسیه در منطقه قرار گیرد.