پیروزی «گابریل بوریچ» و تغییر در عرصه سیاسی شیلی
- شیلی کشوری که با انقلاب خود یک دولت وابسته به آمریکا را سرنگون کرد و «سالوادور آلنده» در پی آن رئیس جمهور این کشور شد.
از همان زمان که دولت در شیلی مستقر شد، آمریکاییها در صدد سرنگونی دولت «آلنده» بر آمدند.
دیری نپایید اقدامات آمریکا علیه دولت «آلنده» در شیلی آغاز شد و توطئهها و دسیسهها شکل گرفت.
«آلنده» از سوم نوامبر ۱۹۷۰ تا ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳، رئیس جمهور شیلی بود.
آمریکا برای سرنگونی دولت «آلنده» از همه امکانات و ابزار بهره برد.
دولت شیلی پس از مدتی تضعیف شد و در اینجا بود که سازمان سیا طرح کودتای نظامی خود را با فرماندهی ژنرال «آگوستو پینوشه»، اجرا کرد.
«پینوشه»، فرمانده ارتش شیلی بود که تحت فرماندهی «آلنده» قرار داشت، اما سرسپرده و نیروی نفوذی آمریکا بود و در زمان مناسب با دستور آمریکا وارد شد و با انجام کودتای خونین، دولت قانونی شیلی سرنگون شد.
«آگوستو پینوشه»، برای آن که قساوت خود را هر چه بیشتر به مردم نشان دهد؛ به دفتر ریاست جمهوری «آلنده» حمله کرد.
«سالوادور آلنده» در کودتای نظامی و حملاتی که با فرماندهی «پینوشه» همراه بود، کشته شد.
«پینوشه» در طول نزدیک به ۲۰ سال حکومت بر شیلی جنایات زیادی مرتکب شد تا دولت وابسته به آمریکا را حفظ کند.
وی تا پایان عمر خود در شیلی ماند به زندگی عادی خود ادامه داد، اما دنیا هیچگاه جنایاتی که او علیه مردم کشورش مرتکب شد نمیتواند فراموش کند.
پس از «پینوشه»، روسای جمهور دیگری بر سر کار آمدند که بر اساس رأی مستقیم مردم انتخاب میشدند.
شیلی پس از «پینوشه» فراز و فرودهای زیادی داشته است.
روسای جمهوری منتخب از سال ۱۹۹۰ تاکنون با گرایشهای گوناگون سیاسی بر این کشور حکومت کردهاند، گاهی گرایش غربگرایانه داشته اند و گاهی چپگرایانه.
انتخاب مردم شیلی است که سمت و سوی سیاسی دولت را تعیین میکند و البته تلاش آمریکا برای روی کار آمدن دولت و رئیس جمهور غربگرا را نباید نادیده گرفت.
اکنون که در شیلی یک جوان ۳۵ ساله با گرایش چپ سیاسی رئیس جمهور این کشور شده و با موجی از حمایت و تبریک روسای جمهوری کشورهای آمریکای لاتین همراه شده؛ همچنین با افزایش کشورهایی که در آمریکای لاتین دولتهای چپگرا و ضد آمریکایی تشکیل میدهند، تحرکات آمریکا در این منطقه نیز افزایش مییابد.
کشورهای آمریکای لاتین که سیاست ضد آمریکایی دارند باید هر چه بیشتر به هم نزدیکتر شوند و اتحادهای دو جانبه و چند جانبه برقرار کنند.
عمق بخشیدن به روابط کشورهای آمریکای لاتین، از نفوذ و تاثیر آمریکا میکاهد و از روی کار آمدن دولتهای غربگرا جلوگیری میکند.
آمریکا اکنون در شرایط دشواری به سر میبرد و چالشهای داخلی و خارجی این کشور که از دیرباز وجود داشته و اکنون آشکارتر گشته است، این کشور را تضعیف کرده است.
گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای آمریکای لاتین میتواند برای طرفین فرصت باشد، فرصتی که بر تک قطبی جهان مهر باطل خواهد زد.