صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نخستین سند دخل‌وخرج دولت ملی از نمای نزدیک/ اصلاحات ساختاری؛ شاه‌بیت ردیف‌های بودجه‌ای

۲۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۲:۳۵
کد خبر: ۷۸۰۸۴۹
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
سند دخل‌وخرج دولت سیزدهم برای سال ۱۴۰۱ فردا در حالی از سوی رئیس‌جمهور به مجلس شورای اسلامی تقدیم می‌شود که پیش‌تر برخی از نمایندگان درباره تحولات بزرگ و مهم این بودجه مطالبی را عنوان کرده بودند.
حجت الاسلام علیرضا سلیمی در گفت‌وگو با میزان، در توضیح ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۱ از سوی دولت به مجلس گفت: طبق اعلامی که معاون پارلمانی رئیس جمهور داشتند و رئیس مجلس هم بر آن اشاره کردند، بودجه سال ۱۴۰۱ انشالله فردا به صحن علنی ارائه خواهد شد.

این نماینده مجلس اظهارداشت: پس از ارائه بودجه ۱۴۰۱، مجلس این سند را منتشر و بین نمایندگان توزیع خواهد کرد.

سلیمی بیان داشت: در ادامه، جلسات مجلس برای پیگیری بودجه ۱۴۰۱ در مجلس شکل خواهد گرفت.
 
 
اصلاحات بودجه‌ای
در حالی بودجه ۱۴۰۱ قرار است فردا به مجلس شورای اسلامی ارائه شود که پیش‌تر از سوی دولت گفته شده بود، این بودجه با در نظر گرفتن اصلاحات ساختاری به مجلس تقدیم می‌شود.

عضو هئیت رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره اصلاحات در نظر گرفته در بودجه ۱۴۰۱ به خبرنگار میزان می‌گوید: دولت به ما اعلام کرده که بودجه سال ۱۴۰۱ بدون کسری بودجه بسته شده است. همچنین ما مطلع شدیم که تعداد ردیف‌های بودجه نسبت به گذشته کم شده و یک بودجه شسته و رفته‌تری را تقدیم مجلس خواهد کرد.
 

محسن زنگنه، رئیس «کمیته اصلاح ساختار بودجه» کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در همین زمینه پیش‌تر به خبرنگار میزان گفته بود؛ دیدگاه و نقطه نظرات مجلس پیرامون اصلاح ساختار بودجه به دولت منتقل شده است و به نوعی جلسات در رابطه با اصلاح ساختار بودجه بین مجلس و دولت مشترک بوده است.

رئیس «کمیته اصلاح ساختار بودجه» کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به اعتقاد بنده امسال در بودجه اتفاقات بزرگی رقم خواهد خورد. همچنین حداقل ۳۰ الی ۴۰ درصد بودجه سال ۱۴۰۱ با در نظر گرفتن اصلاحات به مجلس ارائه خواهد شد.
 
 


بودجه سالیانه در مجلس چگونه بررسی می‌شود؟

پس از ارائه پیشنهادات نمایندگان درباره این لایحه، مجلس کمیسیونی برای بررسی تخصصی‌تر این لایحه تشکیل خواهد داد. در گزارش زیر با مراحل بررسی بودجه سالیانه آشنا می‌شوید.

ماده ۱۸۲ آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در خصوص تصویب بودجه سالانه کل کشور توسط نمایندگان تصریح می‌کند: دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را حداکثر تا پانزدهم آذرماه هر سال به مجلس تسلیم کند. نحوه رسیدگی به لایحه بودجه، یک شورى خواهد بود و ترتیب رسیدگى به شرح ذیل است:

۱- نمایندگان مجلس از زمان چاپ و توزیع لایحه بودجه سالانه کل کشور و پیوست‏ها و سوابق آن تا مدت ده روز مى‌‏توانند پیشنهادهاى خود را به کمیسیون‏هاى تخصصى مجلس تقدیم نمایند.

۲- کمیسیون‏هاى تخصصى موظفند حداکثر تا پانزده روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم نمایند.
۳- کمیسیون تلفیق موظف است حداکثر ظرف پانزده روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون تخصصی، ضمن رسیدگى به گزارش کمیسیون‏هاى تخصصى گزارش نهائى خود را تنظیم و به مجلس شوراى اسلامى تقدیم نماید. مهلت رسیدگی کمیسیون تلفیق حداکثر تا پانزده روز با موافقت هیئت رئیسه قابل تمدید می‌باشد.

۴- در جلسه علنى، پس از رسیدگى به کلیات بودجه و تصویب آن، به پیشنهادهاى مربوط به درآمد‌ها و سایر منابع تأمین اعتبار بودجه عمومى دولت رسیدگى و سقف آن به ‏تصویب خواهد رسید. پس از آن پیشنهادهاى مربوط به تبصره‌‏ها و ردیف‌ها رسیدگى مى‌‏شود.

تبصره ۱- در جلسه علنى، تنها پیشنهادهایى که توسط نمایندگان وکمیسیون‏ها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده، مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه، قابل طرح مى‌‏باشد. پیشنهاد‌هایی که منبع درآمد مشخصی نداشته باشد قابل طرح نخواهد بود و پیشنهاد‌هایی که مازاد بر سرجمع نباشد زمانی قابل طرح است که ردیف مشخص جایگزین را معین نماید. تشخیص موارد مذکور با رئیس جلسه خواهد بود.

تبصره ۲- نحوه رسیدگى به متمم، اصلاحیه‏‌هاى بودجه و سایر مواردى که در این ماده پیش ‏بینى‏ نشده طبق مقررات معمول در این آیین‏ نامه خواهد بود.
 


تبصره ۳- کمیسیون موظف است گزارش خود را ارائه کند و گزارش مسکوت‌ماندن از کمیسیون تلفیق پذیرفته نیست. چنانچه گزارش کمیسیون مبنی بر رد کلیات لایحه باشد و در مجلس نیز کلیات لایحه به تصویب نرسد، مراتب به دولت اعلام می‌شود تا حداکثر ظرف مدت دو هفته لایحه را اصلاح و به مجلس ارائه کند و اگر کلیات لایحه به تصویب مجلس برسد، به کمیسیون تلفیق اعاده می‌شود تا ظرف مدت پانزده روز گزارش جدید را به مجلس تقدیم کند.

نکته‌ای که باید در خصوص جلسات بررسی لایحه بودجه در صحن علنی به آن اشاره کرد این است که جلسات مجلس برای رسیدگی به بودجه سالانه باید بلاانقطاع در کلیه ایام هفته غیر از جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی چهار ساعت دایر باشد و تا موقعی که شور و مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس اخذ نشده است از دستور خارج نمی‌شود.
 
 
همچنین به نظر می‌رسد حجم فروش نفت روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه با قیمت هر بشکه ۶۰ دلار در نظر گرفته شده است.
 
از دیگر موارد مهم بودجه ۱۴۰۱ افزایش اختیارات استانداران در نحوه هزینه بودجه‌های تخصیصی است و بناست یک صندوق سرمایه گذاری در استان‌های شکل گیرد.
 
به هر صورت باید منتظر ماند و دید که فردا چه لایحه‌ای از پاستور به بهارستان می‌رود.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *