گفتوگوهای وین و تاکید ایران بر رفع تحریمها
- گفتوگوهای ایران و ۱+۴ از روز دوشنبه آغاز شد و قرار نیست به یک روز بسنده کند.
آنچه از درون اتاق مذاکرات و حواشی آن به گوش میرسد این است که غربیها شامل سه کشور اروپایی و آمریکا بر سر لغو تحریمهای ایران موافق نیستند و در واقع اعتقاد دارند که تحریمهای ایران که بر اساس برجام لغو شده باید همچنان باقی بمانند.
«انریکه مورا»، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین پس از دور نخست مذاکرات گفت «ایرانیها مصمم به لغو تحریمها هستند.»
تصور غربیها از مذاکراتی که به امضای برجام رسید چیست؟
آیا آنها تصور میکنند که دو سال مذاکرات هستهای برای سرگرمی بود؟
ایران اگر باب مذاکره را باز کرد و برجام را امضا کرد دو هدف را پیگیری میکرد، نخست لغو تحریمها و سپس اثبات این که ایران در پی ساخت سلاح هستهای نیست و فعالیتهای هستهای ایران صلح آمیز است.
اگر ایران بر لغو تحریمها اصرار نداشته باشد بر سر چه مسئله و خواستهای اصرار کند؟
هدف اصلی از مذاکرات هستهای و توافق، لغو تحریمهای ایران بود.
راهبرد ایران از همان ابتدای موافق با مذاکرات هستهای، لغو تحریمهای ظالمانهای بود که علیه ایران وضع شده بود.
این که غرب از اصرار ایران برای لغو تحریمها متعجب است، تعجب آور است، چرا که در برجام، هدف اصلی لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران و سپس محدودیت در فعالیتهای هستهای لحاظ شده است.
بازگشت آمریکا به برجام هم برای ایران موضوعیت و اهمیتی ندارد؛ واشنگتن اگر میخواهد عضوی از برجام باشد باید پس از ورود و اعلام رسمی، تحریمها علیه ایران را لغو کند، اجرای تعهدات راستی آزمایی شود و برای جلوگیری از تکرار خروج از برجام نیز تضمین دهد.
پس لغو تحریمها که خواسته به حق و قانونی ایران است، از اصلیترین اهداف مذاکره است و البته ایران این حق را پیگیری میکند، اما خود را وابسته به نتایج آن نکرده است و هم اکنون نیز راهبرد خنثی سازی تحریمها به نتیجه رسیده است.
قدر مسلم ایران در پی احقاق حقی است که سالها از آن محروم بوده است و به خاطر آن هزینههای زیادی داده است و اگر قرار بر این باشد که در این دور از مذاکرات نیز تحریمهای اقتصادی لغو نشود، راهبرد ایران نیز تغییر خواهد کرد.
به نظر میآید که آمریکا و اروپا در پی لغو تحریمها نباشند و تلاش آنها برای تحمیل خواستههای نابجای دیگری است چرا که «انریکه مورا» در ادامه سخنانش گفته «نیاز داریم که توافق هستهای جدیدی را امضا کنیم.»
توافق جدید به چه معناست؟ آنچه که غرب از مذاکرات کنونی متصور است بر اساس آنچه که در برجام وجود دارد، نیست.
آمریکا و اروپا برجامی که خود امضاء کردهاند قبول ندارند چرا که اگر داشتند از آن خارج نمیشدند یا تعهدات خود را زیر پا نمیگذاشتند.
آمریکا حتی برای نشان دادن حسن نیت خود برای احیای برجام، بازگشت به توافق هستهای را رقم نزد و تنها در ظاهر اعلام کرد که واشنگتن مایل به بازگشت به برجام است.
روسیه و چین و حتی دبیرکل سازمان ملل درخواست ایران برای لغو تحریمهای اقتصادی را منطقی و به حق میدانند.
نمیتوان یک توافق بین المللی معطل یک کشور کرد که خود با چالشها و مشکلات جدی روبرو است.
آمریکا و اروپا تا زمانی که تحت تاثیر لابیهای صهیونیستی قرار دارند نمیتوانند منطقی، معقول و قانونی تصمیم گیری کنند.