صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شفافیت کمیسیون‌های تخصصی مجلس؛ ابتکار بهارستان در آستانه ۱۰ آذر

۰۹ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰:۰۱
کد خبر: ۷۷۷۹۴۳
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
رؤسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی در اقدامی به ابتکار رسانه ملی و در آستانه ۱۰ آذر سالروز شهادت سید حسن مدرس که به‌عنوان «روز مجلس» نام‌گذاری شده است، اقدامات یک سال‌های این کمیسیون‌ها را تشریح کردند.

- ۱۰ آذر سالروز شهادت آیت‌الله سید حسن مدرس در تقویم جلالی کشورمان با مصوبه مجلس شورای اسلامی با عنوان روز مجلس نام گذاری شده است.

سیدحسن مدرس سیاست‌مدار و روحانی شیعه ایرانی بود که در شب ۱۰ آذر ۱۳۱۶ توسط عوامل رضاشاه شهید شد؛ پیرو همین امر و طبق مصوبه شورای فرهنگ عمومی ۱۰ آذرماه در تقویم جمهوری اسلامی ایران، به نام روز مجلس خوانده می‌شود.

همچنین مجلس شورای اسلامی ۲۳ تیر سال ۱۳۷۲ با تصویب ماده واحده‌ای، روز ۱۰ آذر ماه، سالروز شهادت مجتهد مجاهد و سیاستمدار متعهد آیت الله سید حسن مدرس را به عنوان روز مجلس نامگذاری کرد.
 
آیت الله سید حسن مدرس کیست؟
شهید آیت‌الله سیدحسن مدرّس با نام اولیّه‌ سیّدحسن قمشهی اسفه‌ای در سال ۱۲۸۷ ق برابر با ۱۲۴۹ ش دیده به جهان گشود. مدّرس از ۶ سالگی به مدت ۱۰ سال در قمشه مشغول فراگیری مقدمات از جمله ادبیات عربی و فارسی می‌شود. در ۱۶ سالگی برای ادامه تحصیل عازم اصفهان شده و نزدیک به ۱۳ سال معارف دینی اعم از منقول و معقول را نزد بزرگانی همچون میرزا جهانگیرخان قشقایی فیلسوف و عارف نامدار، عبدالعلی هرندی نحوی و... می‌آموزد. وی پس از واقعه‌ تحریم تنباکو، عازم عتبات عالیات شده و در سامرّا به محضر میرزای شیرازی شرفیاب می‌شود. سپس در نجف اشرف علاوه بر استفاده از اکثر بزرگان و اعاظم حوزه، بیشترین فیض خود را سال‌ها از محضر حضرات آیات عظام آخوند خراسانی و سیدکاظم طباطبایی یزدی می‌برد.
 

مرد سیاست و دیانت بعد از حدود ۷ سال به اصفهان بازگشته و شروع به تدریس می‌کند و در ایام جنبش مشروطه در معیّت آیت‌الله حاج آقا نورالله عالم برجسته‌ی اصفهان به مبارزه علیه استبداد بر می‌خیزد.

پس از پیروزی مشروطیت و تصویب قانون اساسی و گنجاندن اصل تراز اول (نظارت فقهاء بر مصوبات مجلس)، به همراه ۲۰ فقیه دیگر از سوی مراجع عظام نجف به مجلس معرفی شده و مجلس دوم شورای ملی ایشان را به عنوان یکی از ۵ تن فقهای تراز انتخاب می‌کند. مدرس که از دوره سوم تا ششم در قامت نمایندگی مردم تهران در مجلس به فعالیت سیاسی خود ادامه داد و به واسطه‌ شجاعت و آزادی خواهی و سیاست پیشگی دین‌مدارانه‌ خود، همچنان پس از گذشت قریب نود سال، ستاره‌ی فروزنده‌ای است که نام ماندگارش در آسمان سیاست و دیانت حک شده و زنده‌ی تاریخِ ایران زمین نام گرفته است.
 
مدرس در آذر ۱۳۰۷ به کاشمر تبعید شده و نهایتاً پس از ۹ سال اسارت، در ۱۰ آذر ۱۳۱۶ و در بیست و هفتمین روز از ماه مبارک رمضان و با زبان روزه و در آستانه‌ اذان مغرب مزدوران نانجیب رضاخان با پیچیدن عمامه به دور گلو، وی را خفه کرده و به شهادت رسانیدند.

اختیارات مجلس
مجلس شورای اسلامی، اختیارات و وظایف قانونی فراوانی دارد، از جمله وضع قانون در عموم مسایل، تصویب بودجه عمومی، حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور، تصویب عهدنامه‌ها، قرارداد‌ها و موافقت نامه‌های بین المللی، مسؤولیت در برابرملت و حق اظهار نظر در همه مسایل داخلی و خارجی، و رأی اعتماد به هیئت وزیران و استیضاح آنان.
 
 
مجلس یازدهم

در حالی سالروز مجلس شورای اسلامی بار دیگر در تقویم کشور رقم می‌خورد که مجلس یازدهم که به مجلس انقلابی شهر یافت، بر سر کار است.

این مجلس که زمان کوتاهی از تشکیلش سپری شده، طرح‌ها و لوایح متعددی را کلید زده و اقدامات نظارتی و میدانی زیادی را انجام داده است.

قوانین مهم مجلس یازدهم

نمایندگان مجلس در طول حدود یک سال و نیم گذشته، ده‌ها طرح و لایحه را مورد بررسی قرار داده‌اند که از جمله مهترین آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 
- قانون الزام دولت به پرداخت یارانه کالا‌های اساسی
- قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران
- قانون الحاق یک تبصره به ماده الحاقی قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حق التدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش
- قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
- قانون هسته‌ای
 
 
طرح‌های مجلس از زبان روسای کمیسیون ها تخصصی
 
در ادامه این گزاش عناوین و جزئیات برخی از طرح های مهم مجلس را از زبان روسای کمیسیون‌های مجلس می خوانید:
 
حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی به مناسبت «روز مجلس» در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه تعداد طرح و لوایح در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: ما در اجلاسیه اول یعنی در سال اول مجلس شورای اسلامی که پشت سر گذاشتیم تعداد ۳۱۰ طرح و لایحه به کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ارجاع شد.
 
 
وی در ادامه با اشاره به طرحی در زمینه حمایت مالی از افشاگران فساد در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس بیان داشت: بررسی تطبیقی که صورت گرفته از این قرار بوده که خیلی از کشور‌ها با اجرای این موضوع و این قانون خیلی موفق بودند لذا هر کجا که فسادی رخ می‌دهد و افرادی آن را ملاحظه می‌کنند، ممکن است انگیزه برای گزارش دادن آن فساد نداشته باشند لذا طرح حمایت مالی از گزارش دهندگان و افشاکنندگان فساد می‌تواند در کشف فساد کمک رسان باشد. البته این طرح هنوز در کارگروه تخصصی کمیسیون در دست بررسی است و به نظر می‌رسد طرح موفقی باشد به جهت اینکه خیلی از افراد علاوه بر اینکه یک کار خیری را انجام می‌دهند، مورد تشویق مالی هم قرار می‌گیرند و تشویق‌های مالی خیلی مناسبی هم به دنبال خواهد داشت.
 

 

همچنین محمدصالح جوکار به مناسبت «روز مجلس» با اشاره به اقدامات کمیسیون «امور داخلی کشور و شوراها» مجلس، بیان داشت:این کمیسیون طرح تازه تأسیس انجمن‌های تخصصی  ار در دستور کار خود دارد.
 
 
وی ادامه داد: ما یک قانون به عنوان قانون احزاب و تشکل‌های سیاسی داشتیم و بیشتر انجمن‌ها و سازمان‌هایی که مردم نهاد بودند در قالب آن قانون مجوز دریافت می‌کردند و نظارتی بر عملکردشان انجام می‌شد. بحثی که با صاحبان انجمن‌ها انجام شد این بود که ما بیاییم مباحث را در این زمینه تببین کنیم چراکه جنس مطالبات انجمن‌ها متفاوت از احزاب و گروه‌های سیاسی است و آن‌ها فعالیت‌های سیاسی داشته، اما صاحبان انجمن‌ها فعالیت‌های صنفی دارند فلذا با هم آقا آمیخته شدن این دو صفت سیاسی و صنفی اصلا مناسب نبود، تدبیر این شد که این مسئله به عنوان طرح قانونی از قانون تشکیلات و احزاب جداسازی شود و این کار صورت گرفت.
 

 

همچنین محمدجواد عسگری، رئیس کمیسیون «کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست» به مناسبت «روز مجلس» در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رویکرد کمیسیون کشاورزی مجلس پیرو بودجه آتی و برنامه هفتم توسعه چیست؟ گفت: ما برنامه‌های خوبی را در در بخش کشاورزی در بودجه ۱۴۰۰ دیدیم و در بودجه ۱۴۰۱ نیز برنامه‌های ما فراتر از بودجه ۱۴۰۰ خواهد بود. قصد داریم در بودجه ۱۴۰۱ اعتباراتی را در زمیه آبیاری تحت فشار و بیمه محصولات کشاورزی در نظر بگیریم.

همچنین ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس به مناسبت «روز مجلس» با اشاره به عملکرد کمیسیون اجتماعی مجلس پیرو به سرانجام رساندن طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت در مجلس، گفت: طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت از مجلس قبل آغاز و به مجلس فعلی رسید. تمایل به این بوده که دولت در این زمینه پیش قدم شود لذا ما در این زمینه دعوتی از جناب آقای لطیفی، رئیس سازمان اداری و استخدامی به کمیسیون داشتیم و ایشان قول دادند که این موضوع پیرو لایحه‌ای از سوی دولت به کمیسیون و مجلس ارائه شود که این مسئله به تعویق افتاد و ما مجبور شدیم تا طرحی که در دست داشتیم را ادامه دهیم.

وی با اشاره به جلسه ۱۰ ساعته کمیته تخصصی طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت با نائب رئیس مجلس گفت: پیرو این جلسه انشالله سه‌شنبه هفته جاری این بحث را تعیین تکلیف کرده و طرح مذکور را راهی صحن علنی مجلس خواهیم کرد.

همچنین عزت‌الله اکبری تالارپشتی به مناسبت «روز مجلس» با اشاره به عملکرد کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ما مجموعاً حدود ۳۰ طرح را در کمیسیون صنایع و معادن مورد بررسی قرار دادیم.
 

وی با اشاره به عناوین طرح‌های مورد بررسی قرار گرفته در کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان داشت: بررسی طرح «ارتقاء جایگاه تحقیق و توسعه و نوآوری»، «بررسی طرح قانون یکپارچه سازی داده‌ها و اطلاعات ملی»، «بررسی طرح ساماندهی بازار خوردو»، «بررسی پیش‌نویس طرح دو فوریتی جلوگیری از تعطیلی کارخانجات و واحد‌های تولیدی و خدماتی» و «بررسی پیش‌نویس طرح دوفوریتی دیپلماسی اقتصادی» از جمله عناوین مهمترین طرح‌های کمیسیون صنایع و معادن مجلس است.

 

چکیده بیانات مقام معظم رهبری درباره مجلس یازدهم

«خوشبختانه مجلسِ تشکیل‌شده یکی از قوی‌ترین و انقلابی‌ترین مجالس دوران انقلاب هم هست. بحمدالله سرشار است از نیرو‌های پُر‌انگیزه و پُر‌ایمان، نیرو‌های پُر‌توان، نیرو‌های جوان. هم جوانان تحصیل‌کرده و انقلابی در بین شما‌ها زیاد هستند -جوانان کاربلد، نه دور از مسائل اجرائی؛ در بین مجموعه‌ی شما جوانانی هستند که هم پُر‌انگیزه هستند، پُر‌توانند، هم کاربلدند- هم مدیران انقلابی دوره‌های گذشته؛ تعدادی از مدیرانی که کار اجرائی کرده‌اند، اجرا را می‌شناسند، عرصه‌ی عمل را کاملاً می‌شناسند، در بین شما‌ها جمعی از این‌ها هستند که وجودشان مغتنم است؛ و هم بالاخره سابقه‌داران در قوّه‌ی مقنّنه؛ [یعنی]عدّه‌ای که قبلاً در مجلس بودند و شیوه‌های کار مجلس را می‌شناسند. مجموعه‌ی این سه گروه -آن جوانان، و آن مدیران، و این پیشکسوتان و سابقه‌داران- مجموعه‌ی بسیار خوب و کارآمد و به‌دردبخوری را بحمدالله در این مجلس به وجود آورده. بنابر‌این، مجلس، مجلس بسیار خوبی است. خوشبختانه به مسائل انقلاب هم این مجلس حسّاس است. در همین یک ماه و اندی که گذشته، انسان احساس میکند به مسائل انقلاب حسّاسند. سرعت عمل هم به خرج دادید؛ هم در تشکیل هیئت‌رئیسه، هم در تشکیل کمیسیون‌های تخصّصی و تعیین رؤسای این کمیسیون‌ها، و بحمدالله کار را زود پیش بردید و این‌ها همه در خور تحسین است». این بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار با وکلای مجلس یازدهم است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *