صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

پیسی؛ درد بی درمان قرن

۰۵ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۴۵:۰۱
کد خبر: ۷۷۷۰۶۲
دانشمندان تاکنون نتوانسته اند راه‌حل قطعی برای درمان پیسی کشف کنند. آن‌ها در تلاش اند به راه حل‌هایی برای کم‌رنگ جلوه دادن و کاهش روند رشد این بیماری دست پیدا کنند.

_ آنا نوشت: بیماری پیسی «pachonychia congenital» وضعیتی است که در درجه اول پوست و ناخن‌ها را درگیر می‌کند. بیماری پیسی به‌علت این‌که با زیبایی مردم سروکار دارد بسیار حائز اهمیت است و درگذشته افراد مبتلا به این بیماری اعتماد به نفس این که در جامعه حاضر شوند را نداشتند، اما امروزه درباره این مریضی فرهنگ‌سازی شده و مردم از این بیماری پوستی آگاهی پیدا کرده‌اند و مانند گذشته این بیماری ناشناخته و عجیب نیست.

داشتن دندان قبل از تولد هشداری برای پیسی

بیماری‌های لک و پیس که با نام‌های مختلف از جمله ویتیلیگیو و برص شناخته می‌شود، موردی اکتسابی مربوط به رنگدانه‌های پوست که در اثر این بیماری سلول‌های سازنده رنگدانه به نام ملانوسیت‌ها از دست می‌روند. این بیماری به صورت لکه‌های شیری رنگ تا سفید ایجاد می‌شود. این بیماری در افرادی که رنگ پوست تیره‌تر دارند بیش‌تر نمایان می‌شود. علائم و نشانه‌های این بیماری به‌طور معمول در چند سال اول زندگی ظاهر می‌شوند. تقریبا همه افراد مبتلا به پیسی دچار دیستروفی ناخن شده که در اثر تباهی بافت، باعث ضخیم شدن ناخن‌های دست‌وپا و ایجاد شکل‌های غیر طبیعی می‌شود. بسیاری از بچه‌های مبتلا شده به این بیماری تاول‌ها و پینه‌های بسیار دردناک در کف پا همچنین در کف دست‌ها می‌زنند که به این شرایط کراتودرمی کف پلانتار می‌گویند. کراتودرمی نوعی اختلال ناهمگن است که در آن لایه شاخی کف دست‌و پا ضخیم می‌شود. بچه‌های نوپا هنگام راه‌رفتن به‌دلیل تاول‌ها و پینه‌های سخت در پا عذاب زیادی را متحمل می‌شوند.

پیسی می‌تواند چندین ویژگی خاص داشته باشد که در بین افراد مبتلا متفاوت است. این ویژگی‌ها شامل لکه‌های ضخیم و سفید روی زبان و داخل گونه ها، برجستگی‌هایی به نام کراتوز فولیکولی، کیست در زیر بغل، کشاله ران، پشت یا پوست سر و تعریق بیش‌ازحد کف دست و پا است. کراتوز فولیکولی در اطراف فولیکول‌های مو در آرنج، زانو و خط کمر ایجاد می‌شود. در افراد مبتلا کیستی به‌نام استاتوسیستوما گسترش پیدا می‌کند که در آن ماده‌ای روغنی به‌نام سبوم وجود داشته که به‌طور معمول پوست و مو را روان می‌کند. برخی از نوزادان مبتلا به پیسی که بیماری آن‌ها مادرزادی است دندان‌های قبل از تولد یا ناتال دارند. ناتال دندان‌هایی هستند که در بدو تولد یا در اوایل دوران نوزادی وجود دارد. این بیماری گاهی بر حنجره تأثیر می‌گذارد و باعث گرفتگی صدا یا مشکلات تنفسی می‌شود.

کدام ژن‌ها در بیماری پیسی دخالت دارد؟

جهش در چندین ژن سبب بیماری پیسی می‌شود که این ژن‌ها شامل KRT ۶۴، KRT ۶ B، KRT ۶ C، KRT ۱۶ و KRT ۱۷ است. تمامی این ژن‌ها دستورالعمل‌هایی را برای ساخت پروتئین‌های سخت و فیبری به‌نام کراتین ارائه می‌دهد. این پروتئین‌ها شبکه‌هایی را تشکیل می‌دهد که استحکام و انعطاف‌پذیری بافت‌های تشکیل‌دهنده پوست، مو و ناخن را ایجاد می‌کند. جهش در ژن‌های کراتین، ساختار پروتئین‌های کراتین را تغییر می‌دهد که این پروتئین‌ها از ایجاد شبکه‌های قوی و پایدار در داخل سلول‌ها جلوگیری می‌کند. بدون شبکه پروتئین‌ها سلول‌های پوست بسیار شکننده و آسیب‌پذیر می‌شود و مقاومت پوست را در رابطه با اصطکاک و ضربه‌های جزئی کاهش می‌دهد. فعالیت‌های معمولی مانند پیاده‌روی باعث شکسته‌شدن سلول‌های پوست و در نتیجه ایجاد تاول‌ها و پینه‌های دردناک و سخت می‌شود. کراتین‌های معیوب رشد و عمل‌کرد سلول‌های فولیکول مو و ناخن را مختل می‌کند؛ بنابراین ویژگی‌های پیسی مادرزادی را ایجاد می‌کند.

مانند بیش‌تر ژنودرماتوز‌ها که یک بیماری ارثی پوستی است دانشمندان درمان مشخصی هنوز برای بیماری پیسی پیدا نکرده‌اند. درمان این بیماری به‌سمت بهبود آزاردهنده‌ترین تظاهرات بیماری پیش می‌رود، چون که این بیماری بسیار نادر است عمدتا درمان آن براساس یافته‌های حکایتی است. کراتودرمی کف پلانتار و درد مرتبط با آن یکی از جنبه‌های تضعیف کننده این بیماری است. فشار، وزن و ضربه عوامل مهمی در ایجاد کراتودرمی هستند و تلاش برای توزیع مجدد و به‌حداقل رساندن آن‌ها مهم است.

کاربرد حشرات در درمان پیسی

محققان همه جنبه‌های بیماری از جمله نقش تغذیه، کاهش وزن، میکروبیوم بدن و درمان‌ها را بررسی می‌کنند. محققان با تمرکز بر درمان واقف شدند که ورزش کردن در پیشگیری از این بیماری کمک بزرگی می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که ورزش به خصوص اگر به صورت حرفه‌ای انجام شود توانسته خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد و همچنین افرادی که تناسب اندام کار نمی‌کنند بیش‌تر در معرض خطر ابتلا قرار می‌گیرند. حشرات روده و پوست افراد نیز در این بیماری می‌تواند نقش به‌سزایی داشته باشد. بدن انسان شامل تریلیون باکتری، قارچ و دیگر حشرات ریز است که در روده زندگی می‌کنند. دانشمندان به این جامعه مینیاتوری میکروبیوم می‌گویند. میکروبیوم به معنای فراگیر زیست‌بوم ریزاندامگان، همه ژن‌ها و توده سلول‌های ریزاندامگان با در نظر گرفتن گونه آن‌ها مستقر در یک بخش ویژه را گویند. میکروبیوم رابطه همزیستی با جانور میزبان دارند.

این‌ها در بدن به صورت طبیعی هستند و ایجاد تعادل در این محیط درونی می‌تواند کلیدی برای سلامت انسان باشد. بعضی از حشرات در میکروبیوم‌ها اسید‌های چرب را می‌سازد که التهاب در بدن را حفظ می‌کند. به‌جز اسید‌های چرب ضروری که فقط با استفاده از غذا‌ها و مکمل‌ها دریافت می‌شود. همچنین این اسید‌های چرب باعث شده که واکنش سیستم ایمنی بدن تحت کنترل باشد. محققان در مطالعات جدید دریافتند که دارو‌ها از باکتری‌های مفید به‌نام پروبیوتیک ایجاد می‌شود که در درمان بیماری پیسی نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. روده انسان حاوی باکتری‌های متنوع است که در گوارش بهینه غذا مؤثر است. باکتری‌های پروبیوتیک علاوه‌بر کمک به گوارش، ویتامین‌ها و آنتی‌بیوتیک‌های مختلف را تولید می‌کند که برای بدن خاصیت مفیدی دارد.

آرایش راه‌حل مناسبی برای مخفی کردن پیسی نیست

این یک باور غلط است که رژیم غذایی می‌تواند از این بیماری پیشگیری کند. همینطور که وزن و تغذیه در بیماری‌های دیگرتأثیر می‌گذارد در بهبود این بیماری نیز تأثیر دارد، ولی از آن پیشگیری نمی‌کند. چربی در بدن انسان سبب التهاب می‌شود بنبراین کاهش وزن می‌تواند نشانه‌های این بیماری را کاهش همچنین اثر دارو را افزایش دهد. استرس و اضطراب نه‌تن‌ها در این بیماری بلکه در بیماری‌های دیگر اثر منفی دارد بنابراین استرس اثر مخرب این بیماری را افزایش می‌دهد بلکه این بیماری در اثر تابش آفتاب و مواجهه با مواد شیمیایی صنعتی تشدید پیدا می‌کند. پس از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید. با استفاده از آرایش مناسب تا حدی می‌توان این بیماری را مخفی کرد، اما این طور نیست که به‌طور کامل تمامی لکه‌های پوست را از بین ببرد.


برچسب ها: پوست

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *