عبور خطرناک میکروپلاستیکها از سد مغزی خون
_ آنا به نقل از نیواطلس نوشت: سالانه میلیونها تن زباله پلاستیکی تولید میشود که بخش بزرگی از آن وارد دریاها میشود. نیروهای اقیانوس این زبالههای پلاستیکی را میشکنند و به قطعات ریزی تبدیل میکند. محققان در حال تلاش هستند تا دریابند که میکروپلاستیکها چه عواقبی برای ارگانیسمهایی دارند که این ذرات پلاستیکی را مصرف میکنند.
میکروپلاستیکها در مغز مانند مواد سمی عمل میکنند. حال دانشمندان کرهای بر رأس زنجیره غذایی متمرکز شده تا دریابند که میکروپلاستیکها چه عواقبی برای مغز پستانداران دارند. تحقیقات پیشین نوع تهدیدی که میکروپلاستیکها برای موجودات دریایی ایجاد میکنند را مشخص کردهاند، تضعیف تواناییهای چسبندگی در صدفها، اختلال در توانایی شناختی خرچنگهای گوشهگیر و ایجاد آنوریسم و تغییرات تولیدمثلی در ماهیها از جمله تهدیدات میکروپلاستیک برای موجودات دریایی است.
مطالعات علمی نشان میدهد که میکروپلاستیکها قادر به تغییرشکل سلولهای ریه انسان نیز هستند. محققان موسسه علوم و فناوری دایگو گیونگبوک برای درک بهتر تهدیدات این ذرات پلاستیکی آزمایشهای جدیدی را رقم زدند. گروه تحقیقاتی میکروپلاستیکهای پلیاستایرن در اندازه دو میکرومتر یا کوچکتر را به صورت خوراکی طی هفت روز به موشها دادند.
موشها نیز مانند انسانها سد خونی مغز دارند که از ورود مواد خارجی به خصوص مواد جامد به این اندام حیاتی جلوگیری میکند. یافتههای جدید حاکی از آن است که میکروپلاستیکها میتوانند از این سد خونی مغز عبور کنند. وقتی این ذرات ریز پلاستیکی وارد مغز میشوند، روی سلولهای میکروگلیال رسوب میکنند که نقشی کلیدی در حفظ سلاکت سیستم عصبی مرکزی ایفا میکند.
به گفته دانشمندان، رسوب میکروپلاستیکها روی این سلولها تاثیر قابلتوجهی بر توانایی تکثیر آنها دارد. سلولهای میکروگلیال ذرات پلاستیکی را نوعی تهدید تلقی میکنند، این امر باعث تغییراتی در مورفولوژی این سلولها شده که درنهایت منجر به آپوپتوز یا مرگ برنامهریزی شده سلول میشود. دانشمندان با انجام آزمایشهای روی سلولهای میکروگلیال انسانی متوجه شدند که وقتی بیان ژن مربوطه، آنتیبادیهای مرتبط و میکروآرانایها تغییر میکند، تحولاتی در سیستم ایمنی ایجاد میشود. این امر نیز منجر به بروز علائم آپوپتوز میشود.