فوت و فنهای تهیه ترشی «متکا»
_ بیتوته نوشت: مِتکا یا مُتکیه یکی از گیاهان کوهی شمال سمنان است که معمولا در مناطق پرور، شهمیرزاد و سنگسر رشد میکند. از این گیاه کوهی برای تهیه انواع غذا و ترشی در سمنان استفاده میشود.
گیاه متکا طعم خاصی ندارد برای همین برای تهیه ترشی آن باید از سبزیجات معطر مثل نعناع، سیر، مرزه و ترخون استفاده شود.
از گیاه متکا بخارپز برای ترکیب با ماست و به صورت بورانی استفاده میشود. میتوانید گیاه متکا را خرد کرده و سرخ کنید و با برنج مخلوط نموده، دم بگذارید و میل نمایید.
یکی از مهمترین خواص متکا، مقابله با فشار خون است به همین دلیل طرفداران زیادی دارد.
در رستورانهای معروف سمنان، متکا را به صورت بورانی با ماست سرو میکنند و در سبزی پلو سمنانی رستورانهای سنتی سمنان هم نقش مهمی دارد، ولی مهمترین کاربرد متکا، درست کردن ترشی محلی سمنانی است که مصرف آن برای کسانی که مبتلا به فشار خون هستند بسیار مفید است.
ترشی مِتکا
مواد لازم ترشی مِتکا
مِتکا ۱ کیلو
سرکه ۱ لیتر
آب ۱ لیوان
مرزه ۵۰ گرم
ترخون خشک ۵۰ گرم
مرزه ۵۰ گرم
شوید خشک ۵۰ گرم
برگ سیر ۱ بوته
سیر ۱۰ حبه
نمک به مقدار لازم
طرز تهیه ترشی متکا
متکاها را تمیز بشویید و به همراه یک لیوان آب در قابلمه ریخته و روی شعله کم قرار دهید و ۱۰ دقیقه اجازه دهید حرارت ببیند و نیم پز شود.
متکا نیم پز را آبکش کنید و صبر کنید آب اضافه اش گرفته شود.
در یک ظرف شیشهای تمیز و بزرگ، یک لایه از مخلوط سبزیجات خشک، چند حبه سیر و چند لایه متکا بچینید و این لایهها را به همین ترتیب ادامه دهید تا شیشه پر شود.
لایه آخر بالای شیشه هم باید سبزیجات خشک و سیر باشد.
سرکه و نمک را مخلوط کرده و به آرامی در شیشه بریزید به طوری که روی تمام مواد را بگیرد.
خواص ترشی متکا
در شیشه را ببندید و در محلی خنک نگهداری کنید.
ترشی متکا بعد از ۲۰ روز آماده است، ولی میتوانید زمان بیشتری به ترشی بدهید تا بهتر جا بیوفتد.
بعد از باز کردن در ترشی باید آن را در یخچال نگهداری نمایید.
هنگام استفاده از ترشی متکا میتوانید سیر و سایر سبزیجات را جدا کنید و از متکا که حالا طعم دار شده است در کنار انواع غذاها استفاده کنید.