ترفندهایی برای تهیه شیره خرما
_ همشهری آنلاین نوشت: شیره خرما حاوی فسفر و آهن بوده و باعث فعال شدن سلولهای عصبی و در ضمن مانع ایجاد کمخونی میشود، این ماده خوراکی انرژیزا، سبب تسکین دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی میشود. در بسیاری از استانهای کشورمان، از شیره خرما به جای شکر در پخت حلوا، شیر برنج با شیره، برف با شیره و ارده با شیره استفاده میشود.
طبع شیره خرما گرم و خشک است. جالب است بدانید بهترین نوع مصرف شیره که برای همه مزاجها مناسب است، این است که شیره مورد نظر را با سرکه بجوشانید و محصول نهایی را که سرکه شیره نام دارد.
شیره خرما، سرشار از انواع مواد مغذی و ویتامینهاست. از جمله عناصر مفید موجود در شیره خرما، آهن، پتاسیم، پروتئین، فیبر غذایی، کلسیم، مس، منیزیم، منگنز، سلنیوم و روی و ویتامینهای گروه ب، ویتامین آ و ث است.
طرز تهیه شیره خرما در خانه
برای تهیه شیره خرما روشهای خانگی، سنتی و صنعتی وجود دارد. در روش سنتی خرماهای مناسب تهیه شیره، در محلهای خاص بر روی همدیگر انباشته شده و نگهداری میگردد و پس از تصفیه جزئی، بستهبندی خواهد شد.
در روش صنعتی به کمک آب و اعمال حرارت، مواد جامد محلول در آب میوه کاملاً رسیده ارقام مختلف نخل خرما، جدا و آماده بستهبندی قرار میگیرد.
ابتدا خرماها را بشویید و سپس آنها را از وسط نصف کنید و هستههای خرما را جدا کنید، سپس در داخل قابلمهای مناسب خرماها را به همراه آب جوش بریزید و اجازه دهید تا خرماها به مدت ۳۰ دقیقه در آب جوش بماند.
بعد قابلمه را بر روی حرارت گاز قرار دهید و اجازه دهید تا آب به دمای جوش برسد بعد از اینکه آب به دمای جوش رسید شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا خرماها به مدت ۵ دقیقه دیگر نیز بجوشند و نرم شوند.
توجه داشته باشید که پخت خرما را باید تا زمانی ادامه دهید که خرماها کاملا نرم شوند سپس قابلمه را از روی حرارت گاز بردارید و اجازه دهید خرماها به مدت ۳۰ دقیقه دیگر نیز در درون همان آب باقی بمانند. سپس خرماها را در داخل یک صافی ریخته و با کمک دست خرماها را آرامآرام فشار دهید تا شیره خرما جدا شود، توجه داشته باشید که نباید گوشت و پوست خرما از صافی رد شود.
در مرحله بعد دوباره شیره صاف شده خرما را بر روی حرارت گاز قرار دهید تا شیره بجوشد و غلیظ شود شیره خرما را باید مدام هم بزنید تا ته نگیرد و نسوزد.
روش سنتی در تهیه شیره خرما
استخراج عصاره خرما به دو روش سنتی و صنعتی انجام میشود. در روش سنتی ۱۵ درصد از کل خرما بصورت شیره در میآید، اما در روش صنعتی این میزان تا ۶۰ درصد قابل افزایش است.
شیوه جوشاندن (روش گرم): خرما را در دیگهای سر باز میریزند و به اندازه وزن آن آب اضافه میکنند. مخلوط آب و خرما را حرارت میدهند تا شیره در آب حل گردد. وقتی شیره به غلظت مورد نظر رسید، مخلوط را صاف کرده و شیره را در ظرفهای پلاستیکی یا حلبهای فلزی میریزند.
تهیه شیره در حوضچههای سیمانی (روش سرد): در این روش خرماها را در حوضچههای سیمانی که برای این کار ساخته شدهاند و از سطح زمین ۱ الی ۵/۱ متر بلندتر هستند میریزند. وقتی خرماها بر هم فشار وارد میآورند شیره از سوراخی که در ته حوضچهها تعبیه شده است خارج و جمع آوری میشود. به این حوضچهها در زبان محلی دبسه گفته میشود و به شیره جمع آوری شده نیز شیره خرمای طبیعی میگویند.
تولید شیره خرما به طریقه حصیر: خرما را در سبد حصیری که از برگ خرما درست شده است میریزند. شیره خرما بر اثر فشار خرماها بر روی همدیگر از منافذ حصیر خارج میشود.