بیماری "اشرف غنی" و تنش بر سر تعیین جانشین وی برای سفر به نیویورک
رئیسجمهور افغانستان روز گذشته اعلام کرد که عبدالله رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی این کشور به جای وی به نیویورک میرود.
منابع موثق به 8صبح گفتهاند که سران حکومت افغانستان پس از چانهزنیهای زیاد توافق کردند که رئیس اجرایی به نیویورک برود و این تصمیم به سادگی گرفته نشده است.
8 صبح نوشته است که در آغاز تصمیم بر این بود که «صلاحالدین ربانی» وزیر امور خارجه افغانستان رئیس این هیأت باشد، اما حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی ریاستجمهوری، متن بیانیه افغانستان را در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد بخواند. بهگفته منبع، رئیس اجرایی افغانستان با این پیشنهاد مخالفت کرده بود.
منبع میگوید که برخی از مقامها در ارگ نمیخواستند رئیس اجرایی به نمایندگی از افغانستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کند اما رییس اجرایی اصرار کرد که در صورتی که رئیسجمهور نمیتواند به این سفر برود، او بهعنوان نخستوزیر بالقوه حق دارد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نمایندگی از افغانستان سخنرانی کند.
برخی از مقامهای ارگ ریاستجمهوری افغانستان شاید تصور میکردند که رئیس اجرایی از تریبون سازمان ملل متحد استفاده جناحی و سیاسی کند. رئیس اجرایی هم شاید نگران بود که اگر او نرود شاید برخی از مقامهای ارگ از جمله مشاور شورای امنیت ملی، تریبون سازمان ملل متحد را بلندگوی تبلیغات جناحی خود بسازند. بیاعتمادی چنان شدید بود که دو روز کامل، رئیسجمهور و رئیس اجرایی روی اینکه چه کسی در رأس هیات باشد و کدام عضو هیات سخنرانی کند، چانه زدند.
یکی از راهحلها این بود که جناحهای تشکیلدهنده حکومت وحدت ملی روی متنی که قرار است به نمایندگی از افغانستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خوانده شود، توافق کنند. اما بهنظر میرسد که بیاعتمادی میان جناحهای تشکیلدهنده حکومت چنان شدید بود که این راهحل هم جواب نداد.
شاید هر دو جناح تشکیلدهنده حکومت وحدت ملی فکر میکردند که اگر جناح مقابل به نیویورک برود، متنی را بخواند که خود آماده کرده است نه متنی را که روی آن همه جناحها توافق دارند.
منبع موثق به شرط افشا نشدن نامش به 8صبح گفت که رئیسجمهور و رئیس اجرایی افغانستان با آنکه دو روز روی این موضوع چانه زدند، اما نتوانستند برای آن راهحل پیدا کنند.
منبع موثق به 8صبح میگوید که برای حل بنبست نمایندگی از افغانستان در نشست عمومی سازمان ملل متحد، دیپلماتهای کشورهای غربی دست به کار شدند که برخی از دیپلوماتهای غربی و شماری از مقامهای بلندپایه دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل، برای رفع این بنبست تلاش کردند و وساطت این دیپلماتها سبب شد که سران حکومت در مورد سخنرانی عبدالله در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به توافق برسند. ظاهرا دیپلماتهای غربی به مقامهای دولتی گفته بودند که عرف بینالمللی این است که اگر رئیسجمهور به مقر سازمان ملل متحد نمیتواند برود، نخستوزیر یا وزیر خارجه به آنجا میرود و ظاهرا همین استدلالها سبب شد که سران حکومت وحدت ملی به توافق برسند و بنبست نمایندگی از افغانستان در سازمان ملل متحد، راهحل پیدا کند.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.