پس از بلیچینگ دندان چطور باید از آن مراقبت کنیم؟! / بررسی عوارض آن
_ واژه بلیچینگ در دنیای امروز واژه ناآشنایی نیست و کاربرد و شهرت خود را در جهان ما یافته است، نوعی سفید کردن دندانها که هم میتوان آن را در منزل انجام داد و هم در مطب دندانپزشک. اما موضوعی که در این میان پراهمیت است، مراقبتهای پس از بلیچینگ است که در ادامه به آن میپردازیم.
بلیچینگ دندان چیست؟
بلیچینگ یا همان سفید کردن دندانها، در حقیقت نوعی روش درمانی است که در آن بد رنگیها و رنگدانههایی که به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندانها شده و حتی بعضی بد رنگیهای ژنتیکی را بر طرف میکند و در نهایت دندانهایی سفید و زیبا را به شما هدیه میدهد، جالب است بدانید که امکان دارد با کمک بلیچینگ دندانها از یک درجه تا چندین درجه بسته به جنس دندانها و نوع رنگدانههای رسوب کرده بین دندانها متغیر باشد.
مکانیسم عمل بلیچینگ دندان چگونه است؟
در حقیقت نحوه عملکرد بلیچینگ روی دندان به این صورت است که ماده بلیچ دارای اکسیژن نوزاد است و با فعال شدن ماده بلیچ اکسیژن نوزاد آن، مواد رنگی نفوذ کرده در نسج دندان را از آن جدا میکند.
در واقع بلیچینگ بدون اینکه آسیبی به خود دندان وارد کند، رنگدانههای رنگی (که از غذاها به سطح دندان منتقل شده است) را از روی سطح دندان برمیدارد و رنگ دندان را سفید میکند.
چه موادی در بلیچینگ استفاده میشود؟
دو ماده اصلی در بلیچینگ استفاده میشود؛ ماده شیمیایی پراکسید هیدروژن و پراکسید کربامید؛ که پراکسید هیدروژن در مطب دندان پزشکی و توسط پزشک بکار میرود، اما پراکسید کربامید در منزل و توسط خود فرد استفاده میشود. باید در نظر داشت که هر دو روش باید با تایید دندانپزشک زیبایی انجام شود و هرگز خود فرد بدون داشتن آگاهیهای لازم دست به این کار نزند.
انواع روشهای انجام بلیچینگ دندان
بلیچینگ دندان با دو روش قابل انجام است:
Office Bleaching یا بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی
روش Office Bleaching یا بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی، در مطب دندانپزشک توسط متخصص بلیچینگ انجام شده و از مواد شیمیایی مخصوص با غلظت بالا و مدت زمان کوتاه استفاده میشود.
در واقع دندانپزشک دندانهای شما را با محلول اسیدی آغشته یا اصطلاحا اچ میکند سپس یک ماده اکسید کننده به مینای دندان شما میزند. سپس دندانها را در معرض نور شدید یا لیزر قرار میدهند (این روش با نام بلچینگ دندان با لیزر هم شناخته میشود). انجام کامل بلیچینگ در این روش معمولا سه تا چهار جلسه طول میکشد و هر جلسه هم حدودا ۳۰ الی ۶۰ دقیقه زمان میبرد.
دندانپزشکی که شما به آن مراجعه میکنید باید مهارت کافی در این زمینه داشته باشد تا مواد شیمیایی باعث ایجاد حساسیت و ناراحتی همچون درد لثه و دندان درد نشود. دندانپزشک برای جلوگیری از تماس مواد اکسید کننده با لثه، از ژلهای محافظت کننده استفاده میکند که با یک نور آبی آن را روی دندان در طی مدت زمان انجام بلیچینگ، ثابت نگه میدارد.
هزینه بلیچینگ دندان در کلینیک دندان پزشکی نسبت به خانه معمولا گرانتر است. البته به موادی هم که برای بلیچینگ استفاده میشود هم بستگی دارد.
بلیچینگ فوری دندان
بلیچینگ فوری دندان، روشی است که اخیرا برای بلیچینگ فوری دندان انجام میشود، پاور بلیچینگ یا سفید کننده نیرو نام دارد که در آن از هیدروژن پراکسید غلیظ استفاده میشود.
استفاده از این روش میتواند دندانهای شما را فقط در یک جلسه به صورت کامل سفید کند، اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که دندانهای شما به صورت موقت سفید میشوند و بعد از یک تا سه سال دوباره تیره میشوند و ممکن است لازم باشد دوباره این روش را تکرار کنید.
Home Bleaching یا بلیچینگ دندان در خانه
Home Bleaching یا بلیچینگ دندان در خانه، زیر نظر دندانپزشک در منزل و توسط خود فرد انجام میشود.
نوع مادهای که در این روش استفاده میشود، با مادهای که در مطب توسط دندانپزشک استفاده میشود، متفاوت است و در آن دندانپزشک از یک قالب از دندانهای فرد تهیه کرده و در لابراتوار توسط آن قالب، تری پلاستیکی (نایت گارد) ساخته میشود.
ژل بلیچینگ درون قالب نایت گارد ریخته شده و روی دندان قرار داده میشود و مدت زمانی که باید قالب روی دندانها قرار گیرد بسته به وضعیت دندانهای فرد، بین یک الی شش ساعت در روز است.
در حقیقت کل پروسه یک دوره درمانی بین یک الی دو هفته برای هر فک است، زیرا در هر بار باید فقط روی یکی از فک ها، قالب قرار گیرد. این روش صبر و حوصله شخص را میطلبد. چنانچه شخص فرصت کافی نداشته و بخواهد بلیچینگ دندان را سریع و در کوتاهترین زمان انجام دهد، بهتر است این کار را در مطب دندانپزشکی انجام دهد. هزینه این روش نسبت به بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی ارزانتر است.
عوارض بلیچینگ دندان
حساسیت دندان شایعترین عارضه بلیچینگ دندان
یکی از عوارض رایج بلیچینگ دندان، حساس شدن دندانها پس از استفاده از مواد شیمیایی است.
امکان دارد، شما در فرآیند بلیچینگ یا سفید کردن دندانها و یا مدت کوتاهی پس از این درمان احساس کنید دندان هایتان حساس شده اند. این حساسیت ممکن است به دلیل قرار گرفتن لایه عاج دندان در معرض مواد سفید کننده باشد.
در زمانی که دندانهای بیمار حساس شوند، هنگام مصرف نوشیدنیهای گرم یا سرد ممکن است احساس درد داشته باشد و از این رو اگر قصد سفید کردن دندانهای خود را دارید حتما در مورد این مسئله با دندانپزشک خود مشورت کنید.
پس از اینکه دندانپزشک از این مسئله اطلاع پیدا کرد ممکن است از برندهای دیگری یا غلظتهای متفاوتی استفاده نماید و میزان حساسیت دندانهای شما را به حداقل برساند.
تحریک بافت نرم لثه با مواد بلیچینگ
تحریک بافت نرم یکی از عوارض بلیچینگ دندان است، در حقیقت تحریک بافت نرم که به عنوان سوختگی شیمیایی نیز شناخته میشود ممکن است به دلیل قرار گرفتن بافت لثه در معرض مواد سفید کننده باشد.
لثههای شما بلافاصله پس از تماس با این مواد به طور کلی سفید میشوند، به ویژه اگر در معرض مواد حرفهای در مطب باشند. البته اندکی پس از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی موجود در سفید کننده ها، رنگ بافت به حالت طبیعی خود باز میگردد، اما بسیاری از بیماران پس از اینکه لثههای آنان در معرض غلظت بالای پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید قرار گرفت نگران میشوند.
یکی دیگر از عوارض جانبی بلیچینگ نیز ممکن است التهاب یا قرمزی مناطقی باشد که تحت تماس با محلولهای سفید کننده قرار داشتند. این عوارض بلیچینگ دندان جای نگرانی ندارد و حداکثر طی چند ساعت، لثهها به حالت طبیعی برمی گردند.
نتایج نامطلوب پس از اتمام بلیچینگ
طبق نتایج به دست آمده، امکان دارد بسته به سایه اولیه دندانهای شما، چیزی نباشند که منتظر آن بودید. اگر دندانهای شما دچار تغییر رنگ شدید و یا لکههای تیره باشند ممکن است پس از دریافت بلیچینگ، تغییری در سایه دندان خود مشاهده نکنید، در چنین شرایطی دندانپزشک به شما توصیه خواهد کرد که از روشهای دیگر اصلاح طرح لبخند مانند لمینت یا کامپوزیت استفاده کنید تا بتوانید دندانهای خود را با سایه رنگی که دوست دارید، مشاهده کنید.
همچنین در صورتی که دندانهای شما بیش از حد سفید شوند، امکان دارد تناسب خوبی با چهره شما نداشته باشند، البته در این شرایط جای نگرانی نیست، چون نتایج بلیچینگ دندان دائمی نیست و حدود ۶ ماه بعد، دندانهای شما مجددا به رنگ طبیعی خود برخواهند گشت.
این نکته را در ذهن خود بسپارید که؛ در صورتی که دارای ونیرهای دندان، یا تاج دندان هستید مواد سفیدکننده بلیچینگ روی سفید کردن آنها تأثیرگذار نخواهند بود.
مراقبتهای پس از بلیچینگ دندان
در ساعات اولیه لثه خود را با آب گرم تمیز نمائید. بهتر از برای جلوگیری از درد لثه دندان و التهاب آن را به آرامی ماساژ دهید.
از مواد استعمال دخانیات و کشیدن سیگار و قلیان خودداری کنید.
دندانهای خود را روزی دو بار با آب گرم بشویید.
از خوردن غذاها و مواد غذایی حاوی رنگدانهها همچون نوشابه تا ۲۴ ساعت اولیه خودداری نمایید و برای داشتن دندانهای سفید اگر این مواد به دندانهای شما برخورد نمود بهتر از به شستشوی سریع دندانها اقدام کنید.
از خوردن نوشیدنیهایی مثل چایی پررنگ، قهوه خودداری کنید.
از مصرف غذاهایی که سرد هستند، خودداری کنید.
در چند روز اول که میخواهید مسواک بزنید از خمیردندان ضد حساسیت استفاده نمایید تا دندانهای شما کمتر دچار حساسیت شود و در بروز حساسیت هیچ نگران نباشید برطرف میشود.
یک هفته بعد از انجام بلیچینگ به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا بررسی لازم صورت گیرد.
میتوانید بعد از بلیچینگ دندان از نوشیدنیهای بی رنگ همچون شیر و آب استفاده کنید.
میوههایی همچون موز و سیب پوست گرفته شده استفاده کنید.
برنج، ماکارونی، نان و سیب زمینی پخته استفاده کنید.
از لبنیات همچون پنیر، ماست، خامه میتوانید استفاده کنید.