زمانهای «ورزش ممنوع»!
- فارس نوشت: ورزش یکی از سالمترین عادتهاست و مطمئناً شما باید ورزش کنید. در واقع هیچ چیزی بهتر از این نیست که مراقب سلامت جسم و روانتان باشید. گنجاندن ورزش در برنامهی روزانه نباید کار خیلی سختی باشد، ضمنا ورزش فوایدی دارد که فعالیتهای بسیار کم دیگری دارای فواید مشابهی با آن هستند.
ورزش یکی از مؤثرترین راهها برای افزایش کالری سوزی است که به کنترل وزن کمک کرده و جلوی خیلی از بیماریها را میگیرد.
همچنین ورزش کردن تأثیرات مثبتی روی مهارتهای ذهنی و استقامت بدنیتان دارد. به عبارتی دیگر ورزش شما را کارآمدتر میکند.
همیشه توصیه میشود هر روز ورزش کنید، اما زمانهایی وجود دارد که نباید ورزش کنید. در این موارد باید تحرک بدنی نداشته باشید تا از خودتان در برابر هرگونه واکنش منفی محافظت کنید. ضمنا زمانهایی نیز وجود دارند که باید با پزشکتان مشورت کرده و متوجه شوید آیا ورزش کردن برایتان خوب است یا نه.
ورزش کردن در شرایط زیر خوب نیست:
هنگامی که تب دارید
عفونتها اغلب با تب یا احساس ناخوشی همراهند. این حالتها واکنش سیستم ایمنی شما نسبت به بعضی از ویروسها یا باکتریها هستند.
در این شرایط، قدرت جسمی شما کاهش مییابد و این زمانی است که ورزش کردن خیلی سخت میشود. ضمنا وقتی تب دارید زمانی است که تمرین و ورزش موقتاً جلوی عملکرد سیستم ایمنیتان را میگیرد؛ بنابراین ورزش کردن وقتی که این علائم را دارید خوب نیست، چون باعث میشود انرژی زیادی مصرف کنید و بدنتان نتواند با عفونت مبارزه کند.
وقتی به اندازه کافی نخوابیدهاید
شبها کمتر از پنج ساعت خوابیدن برای سلامتیتان مضر است. این کمبود خواب و استراحت، عوارض بسیار بدی روی جسم و روانتان دارد.
هر چند خیلی از این عوارض فوراً ظاهر نمیشوند، اما به مرور زمان دچار اختلالاتی خواهید شد. کسر خواب میتواند فوراً سیستم ایمنیتان را ضعیف کند و عملکرد و قدرت فیزیکیتان را نیز تحت تأثیر قرار دهد؛ بنابراین اگر شب قبل خوب نخوابیدهاید نباید تمرینات ورزشی سنگین انجام دهید.
خواب بد شبانه نه تنها عملکرد ورزشیتان را کاهش میدهد بلکه عواقب دیگری هم دارد؛ باعث میشود خیلی زود خسته شوید، تعادل خوبی نداشته باشید و هماهنگی جسمی و ذهنیتان افت داشته باشد.
زمانی که آسیب دیدهاید
آسیب عضله، مفصل و استخوان، آسیبهایی هستند که نیاز به مراقبت زیاد دارند تا ترمیم شوند و هر اشتباهی میتواند منجر به عوارض جدی شود. هر چند خیلی از کارشناسان، حرکات کمشدت ورزشی را به عنوان مکملی جهت ریکاوری و ترمیم توصیه میکنند؛ اما بهترین کار این است که مدتی استراحت کنید.
حرکت دادن بافتهای آسیبدیده میتواند التیام و ترمیم را غیرممکن نماید و در نتیجه پروسهی درمان طولانی و یا حتی اوضاع بدتر شود و این نکتهی بسیار مهمی است که حتماً باید به خاطر داشته باشید، خصوصاً اگر مشکلات زیر را دارید:. شکستگی استخوان. التهاب تاندون. رگ به رگ شدگی. کوفتگی و کبودی. زخم باز
هنگامی که التهاب گوارش دارید
اختلالات مربوط به سیستم گوارش میتوانند بر عملکرد شما حین ورزش اثر بگذارند. اگر ورزش و تمرین کنید ممکن است دچار حالت تهوع یا اسهال شوید و یا دیگر علائم ناراحتکنندهای را تجربه کنید که شاید تصور نکنید به ورزش ربط دارند.
برای برخی از مبتدیها این مشکلات دلیلی برای توقف ورزش نیستند، اما همچنان مهم است که به بدنتان فرصتی برای استراحت و بازیابی بدهید. تحرک زیاد و از دست دادن مایعات بدن میتواند علائمتان را بدتر کند.
وقتی سرما خوردهاید یا آنفلوآنزا دارید
بعضی از حرکات یوگا و نرمشهای ساده میتوانند در کنترل علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا مفید باشند. اما تمرینات پُرشدت مانند تمرینات هوازی میتوانند این علائم را تشدید کنند، حتی اگر طول مدت ورزش و تمرینتان کوتاه باشد.
عرق ریختن، از دست دادن آب بدن و علائم سرماخوردگی، واکنش سیستم ایمنی را کاهش میدهند و شما را مستعد حملات ویروسی خواهند کرد.
زمانی که از یک بیماری مزمن رنج میبرید
بیمارانی که تشخیص داده شده بیماریهای مزمنی مانند سرطان، فشارخون بالا و یا دیابت دارند، باید در مورد ورزش کردن بسیار محتاط باشند.
این بیماریها و دیگر مشکلات میتوانند عملکرد مهمترین ارگانهای بدن را تغییر دهند. به همین دلیل، اگر دچار بیماری مزمنی هستید مهم است که پیش از شروع هر برنامه ورزشی با پزشکتان مشورت کنید.
پزشک متخصص میتواند راهنماییتان کند چه برنامه ورزشی کم شدتی را در پیش بگیرید و توصیه کند چه فعالیتهایی برای شما مناسب است. شاید هم به شما توصیه کند تا تثبیت شدن وضعیت بیماریتان صبر کنید.
وقتی بارهای سنگینی را بلند یا جابهجا کردهاید
همیشه هم لازم نیست باشگاه بروید تا ورزش کنید. گاهی ممکن است فعالیتهایی انجام دهید که حتی متوجه نشوید چقدر عضلاتتان را به کار گرفتهاید.
مثلاً جابجا کردن مبلمان و بلند کردن وسایل سنگین میتواند شامل حرکات فیزیکی خاصی شود و عضلات زیادی را درگیر کند، بنابراین ورزش و تمرین ِ بیشتر بعد از این نوع فعالیتها وقتی که به انجامشان عادت ندارید، ریسک آسیب عضله را افزایش خواهند داد.
ضمنا انجام فعالیتهای سنگین شما را خسته میکنند و همان طور که گفتیم با خستگی ورزش کردن خوب نیست.
در نهایت اینکه هر چند ورزش و تحرک بدنی برای سلامتی بسیار مفید است، اما لازم است بدانید چه زمانهایی نباید ورزش کنید. به عبارتی هر چند تأثیرات ورزش تقریباً همیشه مثبت است، اما گاهی بدن شما برای تحت فشار ورزش قرار گرفتن آماده نیست.