هیچ تغییری در قبال سیاست آمریکا در موضوع برجام روی نداده است/ سیستم سیاسی آمریکا دچار آلزایمر شده است
- سعید خطیبزاده در نشست خبری هفتگی خود در تشریح رویدادهای سیاست خارجی در دو هفته گذشته، اظهار داشت: دوشنبه ۲۶ مهرماه گفتوگوی تلفنی آقای امیرعبداللهیان با دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در خصوص افغانستان داشتیم. برای اولین بار نشست مشترک با وزرای خارجه، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین وزیر بهداشت در محل وزارت امور خارجه با موضوع گردشگری و با تخصیص گردشگری سلامت برگزار شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: سهشنبه ۲۷ مهرماه نیز دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با آقای عادل عبدالمهدی نخست وزیر پیشین عراق در تهران انجام شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان داشت: سهشنبه ۴ آبان ورود وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان به ایران را داشتیم که ملاقاتها با وزیر خارجه ترکمنستان پاکستان و تاجیکستان در همان روز انجام شد.
وی در ادامه گفت: روز چهارشنبه ۵ آبان هم اجلاس وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران با حضور وزرای خارجه ۴ کشورهای همسایه به اضافه حضور بر خط وزیر خارجه چین و روسیه انجام شد.
خطیبزاده بیان کرد: همچنین در همان روز اولین کنفرانس مطبوعاتی آقای امیرعبداللهیان با رسانهها و صدور بیانیه مشترک کشورهای همسایه افغانستان برگزار شد که یکی از مهمترین دستاوردهای بود که اتفاق افتاد و همچنین پکن به عنوان میزبان نشست بعدی همسایگان تعیین شد.
وی همچنین درباره پیشنهاد آمریکا برای مذاکره محرمانه با ایران در یک کشور ثالث، اظهار داشت: بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده مدتها گفتوگویی از بعد از خروج ایالات متحده از برجام، نبوده است.
خطیبزاده گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران هم روشن است؛ ایالات متحده بهعنوان ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و طرفی که به صورت غیرقانونی از برجام خارج شده و تمام تلاش خودش را کرده که برجام را از بین ببرد، تحریمهای فرامنطقهای ظالمانه و غیرقانونی را بر ضد مردم ایران اعمال کرده و تمام تلاش خود را کرده است که مانع روابط عادی جمهوری اسلامی ایران در دنیا تجاری و اقتصادی با کشورهای دیگر شود و در این باره آنچنان زیاده روی کرده است که کشورها و شرکتهایی که با جمهوری اسلامی ایران همکاری میکردند را مورد فشار قرار داده است؛ تا وقتی این واقعیتها تغییر پیدا نکند نمیتواند انتظار داشت که هیچ وقت در هیچ شکل و فرمتی بین تهران و واشنگتن تماس برقرار شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پرواز برخی از کشورها در نزدیکی مرز ایران، گفت: ما این حرکات تحریکآمیز را بهدقت رصد میکردیم و کسانی که این نمایش را اجرا میکردند هم این را میدانند. من فکر میکنم که یک نمایش بیرنگ و رو بود و بیش از این ارزش پرداختن ندارد.
وی در ادامه تصریح کرد: ما تهدید رژیم اشغالگر قدس برای ثبات و امنیت منطقه را هیچ وقت منتفی ندانستیم و هرگز از یاد نبردیم که اساساً ذات این رژیم بحرانآفرینی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: رژیم اشغالگر قدس از مجموعه توانمندیهای ایران آگاه است و میداند جمهوری اسلامی ایران در مورد امنیت ملی خود با هیچ طرف مصالحه نمیکند و به شوخی نمیگیرد؛ لذا فکر میکنم در جای خودش پاسخ داده شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات بیلینکن، گفت: ما به دلیل این در این نقطه قرار داریم که ایالات متحده کردنکشانه با نقض مقدمات بدیهی حقوق بینالملل از برجام خارج شد. یعنی نسبت ایالات متحده با برجام نسبت یک کشوری است که از نظر حقوق بینالملل غیرقانونی خارج شده و از نظر سیاسی تمام تلاشش را کرده است که این توافق بینالمللی مورد تایید قطعنامه شورای امنیت را از بین ببرد. از نظر اقتصادی نیز تلاش کرد تا دلار تبدیل به یک سلاح علیه این توافق شود. اگر سیستم سیاست خارجی ایالات متحده دچار آلزایمر موضعی شده است، لازم است یادآوری کنم که چه طرفی از برجام خارج شد.
خطیبزاده در خصوص مذاکرات بین ایران و عربستان و اقدامات اخیر علیه لبنان، اظهار داشت: موضوع گفتوگوهای ما با عربستان سعودی دوجانبه و منطقهای است و درباره دوستانمان با هیچکس صحبت نمیکنیم. من فکر میکنم ریاض هم میداند سیاست فشار و محاصره به دیگر کشورها مدتهاست که اثر خود را از دست داده و سیاست درستی هم نیست.
وی در ادامه افزود: طبیعی است ما در کنار مردم یمن و دوستانمان همواره ایستادیم و گفتوگوهای ایران و عربستان سعودی، هم جدی بوده و هم موضوعات به صورت شفاف بین دو طرف بیان شده است. اینکه ما به کجا برسیم مرهون جدیت طرف مقابل برای اقدام و عبور از اقدامات صرف رسانهای است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بیانیه سه کشور اروپایی، اظهار داشت: هم سه کشور اروپایی و هم ایالات متحده میدانند که وضعیت فعلی به دلیل فرار از مسئولیت سه کشور اتحادیه اروپا مشخصاً آلمان، فرانسه و انگلیس به همراه نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است.
خطیبزاده در ادامه گفت: زمانی که ایالات متحده در زمان ترامپ از برجام خارج شد پیام اتحادیه اروپا را به طور مستقیم دریافت کردیم. سه کشور اروپایی ۱۱ تعهد داشتند که هیچ کدام از آنها را انجام ندادند. آنها نمیتوانند تاریخ را از بین ببرند.
وی اضافه کرد: توصیه میکنم به جای اینکه جمع شوند و دورهمیهای دوستانه بگیرند، به راهکارهایی فکر کنند که چگونه میتوانند به عنوان دولتهای عضو برجام، به تعهدات خودشان عمل کنند.
خطیبزاده با بیان اینکه آنها ثابت کردند بیش از اینکه پایتختهای آنها مهم باشد، این واشنگتن است که برای آنها تعیین تکلیف میکند، گفت: من فکر میکنم اتحادیه اروپا باید از این بیعملی خارج شوند و خود را به یک کنشگر مسئول و فعال نزدیک کند.
وی درباره بیانیه سه کشور اروپایی، تصریح کرد: ایران بر اساس باورهای اصیل و قدیمی خود و البته فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه ما به دنبال گسترش سلاحهای کشتار جمعی نبودیم، بنابراین این موضوع در دکترین دفاعی و امنیتی ایران قرار نداشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه اضافه کرد: فکر میکنم که اتفاقاً همه جهان باید جمع شوند و خلع سلاح سراسری در جهان اتفاق بیفتد. ایالات متحده باید به عنوان تنها کشوری که جرئت کرده علیه کشور دیگری از این سلاح استفاده کند، خلع سلاح شود.
وی همچنین درباره سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیان داشت: روابط ایران و آژانس در روابط کاملاً فنی و حرفهای است. سازمان انرژی اتمی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی روابط بسیار دقیقی دارند و هر موقع سفری تنظیم شود اگر در دستور کار و لازم باشد حتماً انجام میشود.
خطیبزاده درباره دیدار وزیر امور خارجه با گروسی، اضافه کرد: در این خصوص اگر سازمان انرژی اتمی ایران برنامهای را نهایی کند و مطابق برنامه ما باشند، حتماً آقای دکتر امیرعبداللهیان با آقای گروسی دیدار خواهند کرد و منعی برای این قضیه وجود نداشته و نخواهد داشت.
وی در پاسخ به سوالی درباره حقآبه ایران از رود هیرمند گفت: آنچه که به عنوان قرارداد هیرمند شناخته میشود با موضوع حقابه ایران است، مربوط به سال ۱۳۵۱ است و همه میدانند هیچ گاه این موارد با آمدن و رفتن حاکمه دولتها تغییر نمیکند.
خطیبزاده اضافه کرد: اما نکتهای که وجود دارد این است که در بسیاری از سالها طرفهای افغانستانی به تعهدات خودشان به ویژه بر اساس بند ۳ قرارداد هیرمند پایبند نبودند. نهاد مسئول اجرایی و پیگیری قرارداد هیرمند هم کمیساران عالی آب و وزارت نیروی ایران هستند؛ لذا هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان هم مانند دولتهای گذشته متعهد به این موضوع هستند. مهم این است که اینها اجرایی شوند و قطعاً در تماسهای دو طرف این موضوع پیگیری میشود.
خطیبزاده درباره برگزاری نشست گروهک تروریستی منافقین بیان داشت: گروهک ورشکسته منافقین به صورت ادواری برای اینکه نمایش زنده بودن داشته باشد، در برخی کشورها و برخی نقاط این جلسات را برگزار میکنند، تاسف برانگیزتر این است که با پول، برخی از مقامات کشورهای دیگر را تشویق میکنند که سخنرانی کنند.
خطیبزاده اضافه کرد: اما تقریباً هیچ کسی نه این جلسات را و آن اشخاصی که با بدنام کردن خودشان در این نشستها صحبت میکنند، جدی نمیگیرد. تاریخ مصرف این گروهک سالهاست برای اربابان شان تمام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد:، اما هیچ ملتی برنتابیده که دست کشوری در جیبش باشد. طبیعی است که پولهای ایران باید برگردد. تلاشهایی صورت گرفته است، ولی بهاندازه کافی نبوده است. ارادهای وجود داشته، اما هنوز محقق نشده است.
وی درباره اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: اظهارات آقای سالیوان در دوره اوباما یکی از مذاکرهکنندگان بوده و برخی از صحبتهایی میکند ما را در مورد دولت فعلی آمریکا به تردید میاندازد. اگر اینها را از دولت ترامپ میشنیدیم میگفتیم نمیدانند یا نیت بر هم زدن موضوع را دارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: اما وقتی این جملات را از آنها میشنویم بین خودمان میگوییم که اینها حتی در بیان حرف صداقت و نیات درستی ندارند. آمریکا توصیه میکنیم که در مسیر بازگشت به برجام متمرکز کند.
خطیبزاده در خصوص وضعیت اتباع ایرانی گرفتار در مرزهای بلاروس، گفت: از زمانی که متوجه شدیم برخی هموطنان در مرز بلاروس و لیتوانی گرفتار شدهاند تلاش کردیم، با اینکه یافتن موقعیت جغرافیایی آنها در آن منطقه خیلی سخت بود. برخی از آنها به مینسک برده شدند و برخی به تهران بازگشتند. اما بسیاری از این اتباع نمیدانیم که کجا هستند.
وی تصریح کرد: به دولت بلاروس گفتیم با توجه به روابط خوب دو کشور انتظار داریم حداکثر همکاری شود و گزارشهایی از برخوردهای بد با این اتباع را داشتیم که در ملاقاتها در مینسک گفتیم و طرف بلاروس گزارشها را دریافت و پیگیری میکند. تا لحظه آخر این موضوع را پیگیری میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات برخی مقامات کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره جزایر ایرانی در این منطقه، بیان داشت: جزایر ایرانی در خلیج همیشه فارس ایرانی بوده و همیشه ایرانی میمانند. اگر به نقشههای این منطقه در هفتاد تا هشتاد سال گذشته نگاه کنیم، برخی از کشورهای این منطقه خودشان را در نقشه نمیبینند.
وی تاکید کرد: ما ضمن اینکه همسایه بسیار مهربان و صبوری هستیم، اما این را هم نشان میدهیم که از یک میلیمتر از خاک کشورمان هیچگاه کوتاه نخواهیم آمد و خونهای مقدسی که در ۸ سال دفاع مقدس بر خاک ایران ریخته شد، یکبار برای همیشه میگوییم که ما از یک وخب از خاک خودمان نمیگذریم.