صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تقویم تاریخ؛ از جدایی ایروان از خاک ایران تا پایان بحران موشکی کوبا

۰۶ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۱:۳۹
کد خبر: ۷۶۹۴۷۶
امروز، پنج شنبه ششم آبان سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیست و یکم ربیع الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.

_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (ششم آبان) به شرح زیر است:

واکنش امام خمینی (ره) به طرح ملک فهد برای سازش با رژیم صهیونیستی

۴۰ سال پیش در چنین روزی ششم آبان سال ۱۳۶۰ هجری شمسی امام خمینی (ره) نسبت به طرح "فهد" درباره صلح فلسطین و اسرائیل واکنش شدیدی نشان دادند.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و پس از امضای قرار داد کمپ دیوید بین دولت مصر و رژیم غاصب اسرائیل با میانجی‏گری آمریکا، رژیم ‏های خود فروخته منطقه هر کدام به نوعی راه رژیم حاکم بر مصر را در پیش گرفتند. در این میان فهد بن عبدالعزیز، ولیعهد وقت عربستان سعودی، در ۱۸ مرداد ۱۳۶۰ طرحی را پیشنهاد کرد که به طرز زیرکانه ‏ای رسمیت شناختن اسرائیل را در پی داشت و باعث ایجاد مخالفت ‏هایی در جهان اسلام گردید. حضرت امام خمینی (ره) در واکنش به این طرح در ششم آبان ۱۳۶۰ طی سخنانی عنوان فرمودند: "بر ما و هر مسلمانی واجب است طرح ‏هایی از قبیل طرح سادات و فهد را رد کند. بر ما واجب است که این‏گونه طرح‏‌ها را که به نفع مستضعفین نیست محکوم نماییم. امروز از خطرناک‏ترین امور، طرح کمپ دیوید و طرح فهد است که اسرائیل و جنایات او را تحکیم می‏ کند. این طرح‏ها موجب اختلاف شد و راه را برای اسرائیل باز کرد. " مخالفت صریح امام و حمایت سراسری مسلمانان جهان از موضع حضرت امام باعث شد تا طرح فهد از سوی بسیاری از دولت‏‌ها نیز رد گردد. زمان در سال‏های بعد نشان داد که رژیم صهیونیستی به هیچ وجه حاضر نیست طرحی که این دولت اشغالگر را به تعهدی درباره فلسطینیان وادارد بپذیرد و از ادعا‌های بی‏ اساس خود عقب ‏نشینی کند. این وقاحت به حدی رسید که در پیمان‏‌ها و اجلاس ‏های مشترک صلح بین اعراب و اسرائیل، رژیم صهیونیستی تنها راه حل مشکل فلسطینیان را از بین بردن آنان عنوان کرده و تصمیم جدی اتخاذ نمود که از ورود آوارگان فلسطینی به سرزمین ‏های اشغالی، به شدت جلوگیری کند.

جدایی ایروان از خاک ایران

۲۰۰ سال پیش درچنین روزی، بیست و یکم ربیع الاول سال ۱۲۴۳ هجری قمری شهر ایروان در جریان دومین جنگ ایران و روس به تصرف قوای روسیه درآمد.

این شهر در زمان فتحعلی شاه قاجار سقوط کرد و به روس‌ها واگذار شد. نتیجه این شکست، انعقاد عهدنامه ترکمانچای بود که به موجب آن و به دلیل بی کفایتی شاه قاجار، بخش وسیعی از اراضی شمالی آذربایجان و قفقاز از خاک ایران جدا و ضمیمه روسیه شد.

قتل عام الدوایمه به دست رژیم صهیونیستی

۷۳ سال پیش، در روز بیست و هشتم اکتبر سال ۱۹۴۸ میلادی در حالی که جنگ اول رژیم صهیونیستی با اعراب جریان داشت، نظامیان این رژیم اهالی روستای «الدوایمه» (al-Dawayima) را در فلسطین اشغالی، قتل عام کردند.

صهیونیست‌ها با حمله به مسجد این روستا، ۷۵ مسلمان فلسطینی را درحال نماز به شهادت رساندند. نظامیان صهیونیست همچنین ۳۵ خانواده را که به غاری در خارج از دهکده پناه برده بودند، قتل عام کردند. نظامیان ارتش رژیم اشغالگر قدس پس از آنکه تمامی اهالی روستای الدوایمه را کشتند، این روستا را با خاک یکسان کردند. در سال ۱۹۸۴ هنگامی که مسئولان سازمان ملل از نماینده رژیم صهیونیستی در این سازمان، درباره حوادت روستای الدوایمه سوال کردند، وی به منظور پنهان کردن جنایت‌های انجام گرفته، حتی وجود این روستا را منکر شد.

پایان بحران موشکی کوبا

۵۹ سال پیش، در روز بیست و هشتم اکتبر سال ۱۹۶۲ میلادی در پی دستور نیکیتا خروشچف (Nikita Khrushchev) رهبر وقت شوروی مبنی بر بازگشت کشتی‌های حامل موشک‌های اتمی این کشور، بحران موشکی کوبا خاتمه یافت.

شوروی با ایجاد چند پایگاه موشک‌های حامل کلاهک‌های هسته‌ای در کوبا در ۹۰ مایلی آمریکا، بحران موشکی را موجب شد که جهان را تا مرز یک جنگ هسته‌ای پیش برد. آمریکا که از این موشک‌ها به شدت احساس خطر کرده بود، ضمن محاصره دریایی کوبا به شوروی اخطار داد که اگر کشتی‌های حامل موشک‌های اتمی را بازنگرداند علیه این کشور و کوبا دست به حمله هسته‌ای خواهد زد. شوروی نیز آمریکا را تهدید به اقدام متقابل کرد. به این ترتیب، جهان در آستانه جنگ اتمی قرار گرفت و مردم، بویژه در آمریکا، اروپا و شوروی شدیداً هراسناک شدند. سرانجام شوروی به رغم موضع کوبا و چین، در بیست و هشتم اکتبر ۱۹۶۲ دستور بازگشت کشتی‌های حامل موشک‌های هسته‌ای را صادر کرد و پایگاه‌های موشکی خود را در کوبا نیز برچید.

درگذشت جان لاک، بنیانگذار فلسفه حکومت دموکراسی

۳۱۷ سال پیش در چنین روزی بیست و هشت اکتبر سال ۱۷۰۴ میلادی "جان لاک" (John Locke) فیلسوف و نظریه ‏پرداز معروف انگلیسی و بنیان‏گذار فلسفه حکومت دموکراسی درگذشت.

وی تحصیلات خود را در آکْسْفورد به پایان رساند و پس از آن به تدریس زبان یونانی، معانی بیان و فلسفه پرداخت. وی در سال‏‌های بعد به تفکر درباره دستگاه فلسفی خود که اساس دموکراسی جهان است، پرداخت. کلید فلسفه لاک شاملِ دو کلمه "توافق قراردادی" است. وی اعلام داشت که تمام حکومت‏ ها، روابط انسانی و همه زندگی را باید به مثابه داد و ستد تلقی کرد. لاک، ذهن انسان به هنگام تولد را هم‏چون لوح سفیدی می‏ دانست که تجارب حسی، مانند متن کتاب، از آغاز تولد تا زمان مرگ، بر لوح ذهن نوشته می ‏شود. لاک درباره حکومت عادلانه می‏ گفت که باید مبتنی بر رضایت اکثریت مردم باشد. به مردمْ، آزادی بیان، آزادی فکر، آزادی انتخاب و آزادی دین بدهد و برای آن که کار به خودکامگی نکشد، لازم است که سه قوه مقنّنه، مجریه و قضائیه وجود داشته باشند. از آثار عمده‏‌ای که لاک در آن‏ها به تشریح عقاید فلسفی خویش پرداخته است، می ‏توان از کتب رساله درباره فهم بشر، اندیشه ‏هایی در باب تعلیم و تربیت و معقولیّت دین مسیح (ع) نام برد. جان لاک در ۷۲ سالگی درگذشت.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *