صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس: ایران درصدد انعقاد تفاهم‌نامه‌های مشابه سند راهبردی تهران - پکن با برخی کشورهاست

۰۵ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۱:۲۴
کد خبر: ۷۶۹۱۰۲
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقدامات مرتبط با سند راهبردی ایران و چین در جریان است گفت: به دنبال انعقاد برخی تفاهم‌نامه‌های مشابه دیگر با برخی کشورها اعم از روسیه هستیم.
محمود عباس زاده مشکینی در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به آخرین وضعیت سند راهبردی ایران و چین اظهار داشت: این سند، یک سند راهبردی است و اصول و خطوط کلی و زمان را مشخص می‌کند و این مسئله باید به قرارداد‌های اقتصادی، نظامی و سیاسی تبدیل شود.
 
وی افزود: البته ممکن است از دل قرارداد ایران و چین صد قرارداد خارج شود، بنابراین اقدامات در قبال این سند در جریان است و بدون شک یکی از تاثیرات این قرارداد عضویت ایران در اجلاس شانگهای بوده است.
 
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با این حال ما به دنبال انعقاد برخی تفاهم نامه‌های مشابه دیگر با برخی کشور‌ها اعم از روسیه هستیم.

سفر رییس‌جمهور چین به ایران
سوم بهمن ۹۴ «شی جین پینگ» رییس‌جمهوری خلق چین در صدر یک هیئت عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد؛ در دیدار میان حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس‌جمهور وقت ایران با همتای چینی‌اش، ۱۷ سند و یادداشت تفاهم همکاری از جمله در زمینه‌هایی، چون ارتقاء کمربند اقتصادی جاده ابریشم، مصارف صلح‌آمیز انرژی، همکاری‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، همکاری‌های زیست‌محیطی، تحکیم همکاری‌های سرمایه‌گذاری و ... میان تهران و پکن به امضا رسید.

پس از امضای این اسناد تفاهم، در جریان نشست خبری روسای‌جمهور ایران و چین، طرفین از آغاز فصل نوین روابط تهران و پکن و راهبردی شدن این روابط سخن گفتند و به بنا شدن «مشارکت جامع راهبردی» میان دو کشور اشاره کردند؛ بنایی که ستون آن سند جامع ۲۵ ساله همکاری‌های ایران و چین است و می‌تواند رقم مبادلات تجاری دو کشور را طی ۱۰ سال به سقف ۶۰۰ میلیارد دلار برساند.

بند ۶ بیانیه؛ نقشه راه جامع ۲۵ ساله 
در جریان سفر رییس‌جمهور چین به ایران بیانیه‌ای نیز صادر شد که در بند ۶ این بیانیه دو کشور صراحتا اراده سیاسی خود را برای توسعه و تعمیق راهبردی روابط بیان داشته و تصمیم گرفتند یک نقشه راه جامع ۲۵ ساله بین دو کشور تدوین شود تا مبنای توسعه منسجم و همه جانبه روابط سیاسی و اقتصادی تهران و پکن در سال‌های آتی قرار گیرد.

«شی جین پینگ» در همان سفر بهمن ماه ۹۴ خود به تهران، به محضر رهبر معظم انقلاب نیز حضور یافت و از معظم‌له شنید که دولت و ملت ایران همواره به دنبال گسترش روابط با کشور‌های مستقل و قابل اطمینان همچون چین بوده و هستند و بر همین اساس، توافق رؤسای جمهوری ایران و چین برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمت‌آمیز است.

رهبر انقلاب در آن دیدار با اشاره به سیاست‌های سلطه‌گرانه برخی کشور‌ها به‌ویژه آمریکا و همکاری غیرصادقانه‌ی آن‌ها با کشور‌های دیگر افزودند: این وضعیت موجب شده است که کشور‌های مستقل، به‌دنبال همکاری‌های بیشتر با یکدیگر باشند و توافق ایران و چین برای روابط استراتژیک ۲۵ ساله در همین چارچوب است که باید با پیگیری جدی دو طرف، توافق‌ها حتماً به مرحله‌ی عملیاتی برسند.

تدوین پیش‌نویس اولیه سند جامع راهبردی
اما پس از سفر رییس‌جمهور چین به ایران در بهمن ۹۴، در مقاطع زمانی مختلف پیش‌نویس اولیه سند جامع راهبردی با مشارکت نهاد‌های تخصصی دو کشور تهیه شد.

سفر شهریور ۹۸ ظریف به چین
۴ شهریور ۹۸، ظریف وزیر امور خارجه وقت کشورمان در صدر هیئتی دیپلماتیک به پکن سفر کرد و با «وانگ‌یی» همتای چینی‌اش دیدار کرد. نقشه راه همکاری‌های ۲۵ ساله، یکی از محور‌های مذاکرات ظریف در چین بود. وزیر امور خارجه کشورمان در آن سفر به چین، پیش‌نویس سند همکاری ۲۵ ساله را هم به پکن برد تا مورد مداقه و تایید طرف چینی نیز قرار گیرد؛ پس از آنکه طرف چینی پیش‌نویس سند همکاری ۲۵ ساله را مورد تایید قرار داد، مذاکرات در باب آن آغاز شد و هنوز نیز ادامه دارد.

 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *