صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟

۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۸:۲۹
کد خبر: ۷۶۶۹۰۴
امروز، دوشنبه بیست و ششم مهر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با یازدهم ربیع الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با هجدهم اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.

_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و ششم مهر) به شرح زیر است:

تولد حاج آقا بزرگ تهرانی، فقیه و دانشمند بزرگ مسلمان

۱۵۰ سال پیش در چنین روزی، یازدهم ربیع الاول سال ۱۲۹۳ هجری قمری حاج شیخ «آقا بزرگ تهرانی»، فقیه، دانشمند و کتابشناس بزرگ مسلمان در تهران دیده به جهان گشود. او تحصیلات مقدماتی را در تهران آموخت و به منظور کسب تحصیلات عالیه عازم شهر نجف، در عراق شد. وی در حوزه علمیه این شهر از محضر علمای برجسته‌ای همچون آخوند خراسانی و حاج میرزا حسین نوری کسب علم کرد و به درجه اجتهاد نایل شد. شیخ آقا بزرگ تهرانی سپس به منظور تدوین یکی از بزرگترین دایره المعارف‌های کتابشناسی اسلام به مطالعه و تحقیق پرداخت و با سفر‌های طولانی، در کتابخانه‌های عراق، ایران، مصر، سوریه، حجاز، فلسطین و چندین کشور دیگر به تحقیق و تتبع مشغول و موفق شد کتاب بزرگ «الذَریعه الی تصانیف الشیعه» را در ۲۶ جلد، تالیف کند. از دیگر آثار مهم این دانشمند مسلمان می‌توان به کتاب «طبقات اعلام الشیعه» در هشت جلد اشاره کرد. سرانجام این فقیه عالی مقام، به دلیل سفر‌های متعدد و در پی یک دوره بیماری طولانی در نجف در سال ۱۳۸۹ هجری قمری درگذشت و بنابر وصیتش در کتابخانه خود در این شهر به خاک سپرده شد.

وفات سید حسن صدر از علمای برجسته اسلام

۸۹ سال پیش در چنین روزی، یازدهم ربیع الاول سال ۱۳۵۴ هجری قمری آیت ا... «سید حسن صدر»، از علمای برجسته اسلام وفات یافت. او از فقه‌هایی بود که در سنین جوانی به درجه اجتهاد رسید و در ردیف اساتید معروف حوزه علمیه نجف - در عراق - قرار گرفت. آیت ا... سید حسن صدر مشهور به صدرالدین در فقه، اصول فقه، کلام، حکمت و حدیث، دانش و تبحر بسیار داشت. از جمله آثار تالیفی این عالم برجسته می‌توان به کتاب «تاسیس الشیعه»، «الکرام لفنون الاسلام» و «تحصیل الفروع الدینیه فی فقه الامامیه» اشاره کرد.

تاسیس بی بی سی

۹۹ سال پیش، در روز هجدهم اکتبر سال ۱۹۲۲ میلادی رادیو بی بی سی در انگلیس تاسیس شد. این رادیو ابتدا خصوصی بود، اما در سال ۱۹۲۷، تحت نظارت دولت درآمد و به رادیوی دولتی انگلیس تبدیل شد. بنگاه سخن پراکنی بی بی سی از سال ۱۹۳۶ پخش برنامه‌های تلویزیونی خود را نیز آغاز کرد. بودجه رادیو بی بی سی که به زبان‌های مختلف دنیا برنامه پخش می‌کند، توسط دولت انگلیس تامین می‌شود. اگرچه بی بی سی مدعی بی طرفی خبری است، اما در نیم قرن اخیر، به عنوان ابزار تبلیغاتی دولت انگلیس عمل کرده و زمینه را برای دخالت لندن در امور داخلی کشور‌های مختلف فراهم ساخته است. علاوه براین، بی بی سی همواره با پخش اخبار و گزارش‌های جهت دار، سیاست‌های استعماری و سودجویانه غرب و بویژه انگلیس را در کشور‌های جهان سوم توجیه کرده است.

درگذشت توماس ادیسون، کاشف برق

۹۰ سال پیش در چنین روزی، هجدهم اکتبر سال ۱۹۳۱ میلادی «توماس ادیسون» (Thomas Edison)، کاشف الکتریسیته درگذشت. او در فوریه سال ۱۸۴۷ میلادی در آمریکا متولد شد. ادیسون تحصیلات دانشگاهی نداشت و تنها با طرح پرسش‌های متعدد و انجام آزمایش‌های بسیار، سطح دانش و آگاهی‌های خود را بالا می‌برد. او در نوجوانی یک آزمایشگاه شیمی دایر کرد و به طور گسترده به آزمایش‌های مختلف پرداخت. ادیسون با پشتکار توانست اختراعات متعددی را به نام خود ثبت کند که مهمترین آنها، کشف الکتریسیته و اختراع لامپ، گرامافون و فونوگراف بود.

درگذشت مخترع ماشین حساب

۱۵۰ سال پیش در چنین روزی هجدهم اکتبر سال ۱۸۷۱ میلادی؛ "چارلز بِبیج" (Charles Babbage) دانشمند انگلیسی و مخترع ماشین حساب درگذشت. وی در سال ۱۸۱۲ م انجمن تحلیلی را برای پیشبرد ریاضی تأسیس کرد و در ۲۴ سالگی به عضویت انجمن سلطنتی انگلستان برگزیده شد. ببیج در سال‌های بعد درصدد برآمد دستگاهی بسازد که از عهده انجام هرگونه اعمال محاسبات ریاضی برآید و هزار عدد پنجاه رقمی را در حافظه نگاه دارد. از این‌رو تلاش خود را به کار بست تا اینکه در سال ۱۸۳۳ م، ماشین محاسبه‌ای را که به نام ماشین تفاضلی ببیج مشهور است، ساخت. هرچند ببیج موفق به این امر نگردید، ولی در حدود یک قرن بعد، دانشمندان دیگری طرح‌های ببیج را کاملتر کردند و با استفاده از نیروی الکتریسیته، آن را به صورت دقیق‌تر ساختند. از این روست که ببیج به عنوان پدر حسابگر‌های جدید به شمار می‌رود. وی علاوه بر آن، نخستین سرعت‌نما را ساخت، سپر جلوی لوکوموتیو را طراحی کرد و وسیله‌ای برای دیدن شبکیه چشم را اختراع نمود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *