مصرف ۴ عدد تخم مرغ در هفته مفید یا مضر؟
- ایرنا نوشت: کمیسیون جهانی تخم مرغ، دومین جمعه اکتبر هر سال را به عنوان روز جهانی تخم مرغ اعلام کرده تا در مورد خواص و ویژگیهای این خوراکی ارزشمند در جهان و توسط نهادهای ذیربط مراسم و برنامههایی در راستای ارتقای دانش عمومی برگزار شود.
این سازمان دلایلی همچون در دسترس بودن، ارزان بودن، ارزش غذایی و به ویژه پروتئینی بالا، قابلیت مصرف در هر ساعت از شبانه روز، مواد تشکیل دهنده منحصر به فرد موجود در ترکیب آن برای سلامت انسان و خصوصا رشد و نمو کودکان را از جمله دلایل انتخاب روزی با این عنوان ذکر کرده است.
به همین مناسب با محمد هاشمی، متخصص بهداشت عمومی با نگاهی اجمالی به خاصیتهای این خوراکی محبوب گفت: یکی از نگرانیهای شایع در بین مردم که سبب احتیاط در مصرف تخم مرغ میشود، بالا رفتن کلسترول خون است. هرچند زرده تخم مرغ حاوی مقادیری کلسترول است، اما این مقدار تفاوت چندانی با میزان کلسترول در سایر منابع نظیر گوشت و لبنیات ندارد و با توجه به میزان نیازی که بدن به کلسترول دارد، هر فرد احتیاج زیادی به مصرف تخم مرغ دارد.
هاشمی، یکی از مهمترین ویژگیهای تخم مرغ را وجود پروتئین در آن اعلام کرد و گفت: این پروتئین شامل تمام اسیدآمینههای ضروری برای بدن انسان است و با توجه به قابلیتهای بالای جذب آن نسبت به سایر منابع پروتئینی نظیر لبنیات و گوشت ها، غنیتر به نظر میرسد.
این متخصص بهداشت عمومی گفت: عمده این پروتئین در قسمت سفیده آن قرار دارد، اما برخلاف باور عمومی، زرده تخم مرغ نیز از وجود این ماده حیاتی بی بهره نیست.
هاشمی افزود: علاوه بر آن، زرده تخم مرغ سرشار از چربیهای غیراشباع و امگا ۳ است که برای سلامت قلب مفید بوده و از سوی دیگر منبعی غنی برای انرژی به شمار میرود.
وی بیان داشت: همچنین مواد مغذی نظیر ریبوفلاوین، ویتامینهای D و B ۱۲، کولین و سلنیم از دیگر ترکیبات موجود در این قسمت هستند که به ارزش غذایی آن اضافه میکنند.
هاشمی بیان داشت: مصرف تخم مرغ در کنار منابع فقیر از پروتئین نظیر نان، برنج یا ترکیب آن در تهیه کوکو با سیب زمینی موجب فرآوری یک غذای کامل از نظر انرژی و مواد مغذی برای افراد میشود.
دبیر انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی ایران افزود: مانند هر غذای دیگری، مصرف تخم مرغ آب پز شده از لحاظ سلامتی بر نوع سرخ شده آن (نیمرو) ارجحیت دارد.
وی ادامه داد: تخم مرغ با توجه به خواص تغذیهای که دارد، جزو خوراکیهای توصیه شده در ورزشکاران و نیز کودکان، نوجوانان در حال رشد به شمار میآید.
هاشمی با اشاره به اینکه تخم مرغ یکی از خوردنیهایی است که از دیرباز در سبد غذایی انسان حضور داشت، گفت: ارزش غذایی تخم مرغ سبب شده تا در علم تغذیه مدرن نیز بر مصرف آن تاکید شود.