تقویم تاریخ؛ از روز امامت حضرت مهدی (عج) تا آغاز ساخت مسجد گوهرشاد
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و چهارم مهر) به شرح زیر است:
فاجعه مسجد جامع کرمان
۴۳ سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم مهر سال ۱۳۵۷ هجری شمسی فاجعه مسجد جامع شهر کرمان در جنوب ایران، به وقوع پیوست. مردم کرمان در این روز به منظور بزرگداشت چهلم شهدای هفدهم شهریور ۱۳۵۷ ه ش در تهران، در مسجد جامع گرد آمده بودند. در پی این گردهمایی، نیروهای امنیتی رژیم شاه به مردم بی دفاع حمله ور شدند و تعداد زیادی از آنها را شهید و مجروح کردند. این واقعه، موج جدید و گستردهای در اعتراض به جنایات رژیم شاه به وجود آورد و فاجعه کشتار مسجد جامع کرمان، به عنوان سندی دیگر از سیاستهای سرکوبگرانه رژیم شاه، در تاریخ به ثبت رسید.
روز امامت حضرت مهدی (عج)
۱۱۸۳ سال پیش، در روز نهم ربیع الاول سال ۲۶۰ هجری قمری در پی شهادت امام حسن عسکری (ع)، اولین روز امامت حضرت مهدی (عج) آغاز شد. ایشان فرزند امام حسن عسکری و از نوادگان پیامبر بزرگوار اسلام (ص) است. حضرت مهدی (عج) به فرمان خداوند، از دیدگان مردم پنهان شد و تا سال ۳۲۸ هجری قمری از طریق نایبان خاص خویش با مردم در ارتباط بود که به این دوره «غیبت صغری» میگویند، اما از آن پس دوره «غیبت کبری» آغاز شده که در آن، امام زمان هیچ جانشین خاصی برای خود تعیین نکرده است و بنابر توصیه ایشان، فقههای اسلام شناس، باتقوا و آگاه به زمان، جانشینان عام امام زمان (عج) محسوب میشوند. براساس احادیث متعدد و معتبر، آن حضرت با کمک یاران خاص خود، در زمانی که ظلم و بی عدالتی به بالاترین حد خود برسد، برای برقراری حکومت جهانی اسلام قیام خواهد کرد و عدل و داد را در سراسر زمین برقرار خواهد کرد.
آغاز ساخت مسجد گوهرشاد
۶۰۲ سال پیش در چنین روزی نهم ربیع الاول سال ۸۴۱ هجری قمری ساختمان مسجد "گوهرشاد" در مشهد به دستور گوهرشاد خاتون آغاز شد. مسجد گوهرشاد در صحن جنوبی مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) واقع شده است. بانی آن، گوهرشاد بیگُم، همسر سلطان شاهرخ میرزا و جانشین امیر تیمور گورکانی، یکی از زنان نیکوکار و نامدار بوده است. این مسجد یکی از بناهای بسیار عالی است که کاشیهای مُعَرَّق و غیرمُعرّق آن، با چینیهای بسیار ممتاز برابری می کند. این مسجد در ابتدا چهار در داشت و دارای چندین ایوان بود از جمله: ایوان مَقصوره با گنبدی بسیار عالی و دو گلدستهی بلند کاشی که ارتفاع آن ۲۷ متر و گنبدی با حدود ۵۰ متر ارتفاع. همچنین ایوان دارُ السَّعاده که سمت مرقد مطهر واقع شده و نیز ایوان غربی، جزئی از ساختمان مسجد گوهرشاد مشهد می باشند.
تاسیس سازمان بین المللی خواروبار و کشاورزی
۷۶ سال پیش در چنین روزی شانزدهم اکتبر سال ۱۹۴۵ میلادی سازمان بین المللی خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد تاسیس شد. کنفرانس خواروبار و کشاورزی ملل متحد درماه مه ۱۹۴۳ م در امریکا تشکیل شد و کمیسیون موقتی برای تنظیم پیشنویس اساسنامه سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی به وجود آورد. در نهایت، این سازمان موسوم به فائو در اکتبر ۱۹۴۵ در شهر رُم پایتخت ایتالیا تأسیس شد و اساسنامه آن در ۱۶ اکتبر ۱۹۴۵ م در کِبِک کانادا به تصویب ۲۰ کشور حاضر رسید. هدف از تشکیل این سازمان، کمک به اعضاء خود برای ایجاد یک سرویس اطلاعاتی شامل حقایق و آمار مربوط به تغذیه، کشاورزی، جنگل داری، شیلات و همچنین ارزشیابی و پیشبینی تولید، توزیع و مصرف و تلاش در زمینه بهبود تولید، بازاریابی، تبدیل و توزیع محصولات کشاورزی و حفظ منابع طبیعی، تعیین سیاستهای مربوط به تامین اعتبار و مبادله کالا و تضمین کمکهای مذکور برای متقاضیان میباشد. فائو بزرگترین مؤسسه تخصصی سازمان ملل محسوب گردیده و دارای یک کنفرانس عمومی مرکب از نمایندگان ۳۴ کشور عضو است که هر دو سال یک بار تشکیل جلسه میدهند. مرکز فائو در شهر رم قرار دارد.
روز جهانی غذا
شانزدهم اکتبر روز جهانی غذا نامگذاری شده است. روز جهانی غذا توسط کشورهای عضو فائو در بیستمین کنفرانس این سازمان در نوامبر سال ۱۹۷۹ که در واقع روز تاسیس فائو است نامگذاری شد و همه ساله مراسمی در بیش از ۱۵۰ کشور جهان برای بزرگداشت آن برگزار میشود. در این روز، سازمانهای بینالمللی، به انگیزه برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینهسازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست، تلاش میکنند. روز جهانی غذا، تلنگری برای بیداری وجدانهای به خواب رفته و روز همدردی با گرسنگانی است که از ابتداییترین حق زندگی، یعنی غذا محرومند و در این محرومیت، دستان بیتوانشان از دامان زندگی کوتاه میشود.
مرگ موشه دایان، جنایتکار صهیونیستی
۴۰ سال پیش در چنین روزی شانزدهم اکتبر ۱۹۸۱ میلادی "موشه دایان" (Moshe Dayan) جنایتکار معروف رژیم صهیونیستی مرد. او نقش جدی در قتل عام فلسطینیان و تشکیل رژیم صهیونیستی داشت. موشه دایان در سال ۱۹۴۱م فرماندهی واحدی از سازمان تروریستی هاگانا را به عهده گرفت. وی در جریان جنگ جهان دوم در لبنان مورد اصابت گلوله قرار گرفت و چشم چپش را از دست داد و از آن زمان بهبعد «چشمبند» وی بهعنوان علامت ویژهاش محسوب میشد. در طول جنگ ۱۹۴۸م گردان اسرائیلی اشغالکننده «لد» و «رمله» را فرماندهی کرد. او در خلال سالهای ۱۹۵۳م-۱۹۵۸م فرمانده عملیات ارتش و رئیس ستاد شد. عملیات حمله اسرائیل به صحرای سینا در سال ۱۹۵۶م از جمله شاخصترین پیروزیهای نظامی وی بهشمار میرود. وی در عرصه سیاسی رژیم صهیونیستی و جنایتهای این رزیم در تجاوز و کشتار مردم مسلمان فلسطین و لبنان نقش زیادی داشته است.
قطع سر ملکه فرانسه با گیوتین
۲۲۸ سال پیش، در روز ۱۶ اکتبر سال ۱۷۹۳ میلادی سر ملکه فرانسه، ماری آنتوانت به دستور مجلس کنوانسیون و شخص روبسپیر با تیغه گیوتین قطع شد. لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه، شوهر او ۱۰ ماه قبل از این تاریخ دچار همین سرنوشت شده بود. ماری آنتوانت، دختر ماری ترز دو هابسبورگ، امپراتریس اتریش و فرانسوا دولورن بود. او در سال ۱۷۷۰ میلادی در سن ۱۴ سالگی با لویی ولیعهد فرانسه ازدواج کرد. لویی پانزدهم پادشاه فرانسه میخواست با این ازدواج اتریش و فرانسه، دو قدرت رقیب قاره اروپا را به هم نزدیک کند. با این حال، افکار عمومی فرانسه با این ازدواج موافق نبوده و از همان ابتدا تا زمانی که ماری آنتوانت ملکه فرانسه بود از او با لقب «اتریشی» یاد میکردند.