صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

ابعاد مهم سفر سرلشکر باقری به پاکستان

۲۱ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۷:۳۵
کد خبر: ۷۶۵۹۱۶
دسته بندی‌: سیاست ، دفاعی و مقاومت
سفر سرلشکر باقری به پاکستان اولا برگرفته از اراده دو کشور برای تقویت مناسبات فراگیر در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امینتی و دفاعی است و ثانیا پیامی آشکار مبنی بر تلاش برای تحقق امنیت منطقه با همگرایی همسایگان است.
- بنا به اعلام نورنیوز، سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران به دعوت ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان برای گسترش دیپلماسی نظامی-دفاعی به این کشور سفر کرده است.
 
در خصوص این سفر چند نکته حائز اهمیت است:
 
نخست؛ با توجه به سوابق روابط دفاعی ایران و پاکستان، این سفر را می‌توان نشانه‌ای بر اراده دو کشور برای تقویت مناسبات دفاعی و امنیتی دانست.

داشتن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک میان دو کشور و تحرکات برخی گروه‌های تروریستی و قاچاقچیان برای برهم زدن امنیت مرز‌های دو کشور، مؤلفه‌ای مهم برای توسعه و تقویت دیپلماسی دفاعی میان طرفین است که همواره نیز مورد تاکید سران نظامی و سیاسی دو کشور بوده است.
 
این همگرایی نظامی و امنیتی که در قالب دیپلماسی دفاعی ایران صورت می‌گیرد، می‌تواند زمینه‌ساز تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور از جمله اجرای خط لوله صلح و سرمایه‌گذاری دو کشور در پایانه‌های مرزی شود.

دوم؛ تحولات افغانستان پس از خروج غیر مسئولانه و بحران‌ساز اشغالگران مولفه‌ای مهم بر لزوم تقویت همگرایی‌های امنیتی و نظامی میان همسایگان افغانستان است. تحرکات گروه‌های تروریستی همچون داعش نظیر آنچه در به شهادت رساندن نمازگزاران در قندوز روی داد و بهره‌گیری آمریکا از خلاء سیاسی حاکم بر افغانستان برای گرفتارسازی این کشور در جنگ داخلی همگرایی همسایگان برای کمک به افغانستان را الزام‌آور می‌سازد.

نکته قابل توجه آنکه «عمران‌خان» نخست‌وزیر پاکستان بار‌ها به درستی اذعان کرده است که همکاری پاکستان با آمریکا از سال ۲۰۰۱ تاکنون در قبال افغانستان نه تنها دستاوردی برای اسلام آباد نداشته بلکه بر بحرا‌ن‌های امنیتی و سیاسی پاکستان افزوده است.
 
سوم؛ خروج آمریکا و ناتو از افغانستان این فرصت را برای کشور‌های منطقه ایجاد کرده که بتوانند با هم‌افزایی و تقویت مناسبات، امنیت پایدار را در منطقه برقرار و مانع از بازگشت دوباره بیگانگان به منطقه گردند. گسترش مناسبات دفاعی و امنیتی میان ایران، روسیه، چین، کشور‌های آسیا مرکزی و قفقاز و هند با محوریت افغانستان می‌تواند گامی مهم در تحقق این هدف باشد که سفر سرلشکر باقری به اسلام‌آباد بخشی از این راهبرد را تشکیل می‌دهد.
 
چهارم؛ ایران همواره این پیام را برای همسایگان داشته است که آماده همکاری با آن‌ها و در اختیار قرار دادن توانایی‌های نظامی و امنیتی‌اش برای کمک به امنیت آنهاست. ایران همواره امنیت همسایگان و منطقه را امنیت خود دانسته که حضور موثر ایران در مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه نمودی از این رفتار عملی است.

سفر سرلشکر باقری به پاکستان که پس از سفر‌های پیشین او به سوریه و ترکیه و انعقاد توافقات امنیتی با این کشور‌ها صورت می‌گیرد در چارچوب این سیاست قابل تعریف است.
 
این سفر پیامی آشکار برای برخی کشور‌های منطقه است که همچنان در تصور باطل برخوردار شدن از حمایت‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی در تامین امنیتشان هستند حال آنکه تجربه نشان داده است که تنها همگرایی منطقه‌ای ضامن امنیت است و بیگانگانی همچون رژیم صهیونیستی، آمریکا و ناتو فقط زمینه‌ساز بحران و ناامنی هستند که تحولات افغانستان، قفقاز، سوریه و عراق نشانه‌ای آشکار از این حقیقت است.
 
در یک جمع بندی کلی؛ سفر سرلشکر باقری به پاکستان در کنار آنکه برگرفته از اراده دو کشور برای تقویت مناسبات فراگیر در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امینتی و دفاعی است، پیامی آشکار از سوی جمهوری اسلامی مبنی بر تلاش برای تحقق امنیت منطقه با همگرایی همسایگان است.
 
از آن سو؛ برگزاری رزمایش‌هایی همچون رزمایش شمال غرب که اخیرا برگزار شد و رزمایش آسمان ولایت ۱۴۰۰ که روز سه‌شنبه آغاز شده و هدف قرار دادن پایگاه ضد انقلاب در اربیل عراق نیز بیانگر عزم و جدیت تهران در تامین امنیت کشور و منطقه و مقابله با هرگونه تهدیدی است.

دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی پیوند دهنده همسایگان است که امروز در قالب همگرایی برای حل بحران تروریسم، قاچاق مواد مخدر و بحران افغانستان می‌تواند تجلی یابد.
 
هشدار‌های دوستانه‌ای که جمهوری اسلامی در باب لزوم خودداری کشور‌های منطقه در تبدیل شدن به پایگاهی برای دشمنان امنیت منطقه نظیر آنچه در قبال جمهوری آذربایجان، برخی کشور‌های عربی حوزه جنوبی خلیج فارس و اقلیم کردستان عراق نیز صورت می‌گیرد در همین پازل قابل تعریف است.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *