صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تکذیب خبر ممانعت لبنان از سوخت‌رسانی به هواپیمای امیرعبداللهیان/ جزئیات مذاکرات تهران - ریاض/ تحرکات گروهک‌های تروریستی در شمال عراق باید جمع شود

۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۲:۳۴
کد خبر: ۷۶۵۰۱۸
دسته بندی‌: سیاست
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تکذیب خبر ممانعت لبنان از سوخت‌رسانی به هواپیمای امیرعبداللهیان، تاکید کرد: سفر دکتر امیرعبداللهیان به سوریه از قبل تنظیم شده بود. برخی دوست ندارند این سفر‌ها موفقیت داشته باشد از این جهت حواشی درست می‌کنند؛ هیچ درخواستی برای سوخت‌گیری در لبنان وجود نداشته است.
- سعید خطیب‌زاده امروز در نشست خبری هفتگی، ضمن تشریح رویدادهای حوزه سیاست خارجی در یک هفته اخیر، گفت: روز دوشنبه دوازدهم مهر آقای دکتر امیرعبداللهیان با وزیر امور خارجه ارمنستان دیدار و گفت‌وگو داشت که در خصوص موضوعات مختلف و تمرکز بر تحولات قفقاز انجام شد.

وی اضافه کرد: همچنین در این هفته، معاون سیاسی وزیر امور خارجه به قطر سفر و با مقامات قطری دیدار کرد.

خطیب‌زاده گفت: سیزدهم مهرماه نیز هیئت جمهوری اسلامی ایران به دعوت وزیر امور خارجه روسیه، ایران را به مقصد روسیه ترک کرد و فردای آن روز ملاقات آقای امیرعبداللهیان در مسکو انجام و با تمرکز بر افغانستان، قفقاز جنوبی، یمن و همچنین نقشه راه همکاری‌های راهبردی گفت‌وگو شد.

سفر وزیر امور خارجه به سوریه از قبل تنظیم شده بود
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر امور خارجه کشورمان به دمشق نیز گفت: سفر آقای دکتر امیرعبداللهیان به سوریه از قبل تنظیم شده بود. من هفته پیش گفتم که بعد از مسکو دو ایستگاه توقف خواهند داشت و ایستگاه دوم سفر ایشان سوریه بود که از قبل تنظیم شده بود.

وی درباره عدم سوخت‌رسانی به هواپیمای وزیر امور خارجه در لبنان، تصریح کرد: این موضوع خبرسازی است و سفر دکتر امیرعبداللهیان به سوریه از قبل تنظیم شده بود. برخی دوست ندارند این سفر‌ها موفقیت داشته باشد از این جهت حواشی درست می‌کنند؛ هیچ درخواستی برای سوخت‌گیری در لبنان وجود نداشته است.
 
اراده تهران و بیروت بر گسترش گفت‌وگوها
خطیب‌زاده درباره محور‌های گفت‌وگوی ایران و لبنان در سفر وزیر امور خارجه به این کشور، بیان داشت: ما و لبنان هیچ‌وقت روابطمان را بر اساس خواسته طرف ثالث تنظیم نکردیم و اساساً تنظیم روابط ما تاب‌آورانه نسبت به تحریم‌های ثانویه کشور‌های دیگر همواره در حال تنظیم بوده است. در این سفر هم گفت‌وگو‌ها در همین فضا بود که چگونه می‌توان تمامی پروژه‌های فی‌مابین را بدون توجه به فشار‌ها و تحریم‌های طرف ثالث پیگیری کرد. البته مضایقی وجود داشته، ولی اراده دو پایتخت بر این است که گفت‌وگو‌ها گسترش پیدا کند، فلذا تاکنون روابط به سطح خوبی رسیده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: البته مزایا و محدودیت‌هایی همواره بود، اما در عین حال اراده دو پایتخت بر گسترش روابط متمرکز است و تا به امروز به یک سطح خوبی رسیده و در حال گسترش بیش از پیش است.

حرکت عراق در مسیر درست مردمسالاری
وی درباره انتخابات روز گذشته در عراق بیان داشت: آنچه که دیروز در عراق اتفاق افتاد ادامه پروسه مردم‌سالاری در عراق بود. نفس برگزاری این انتخابات به رغم تمامی شرایط و مضایق، فشار‌ها و موضوع کرونا و ... در زمان خودش برگزار شد. ما از این استقبال می‌کنیم و فکر می‌کنیم ملت عراق در مسیر درست مردم‌سالاری و دموکراسی در حرکت هستند.

خطیب‌زاده در خصوص حضور گروهک‌های تروریستی در خاک اقلیم کردستان عراق، اظهار داشت: ما بار‌ها خدمت دوستانمان در دولت عراق و اقلیم گفتیم که این موضوع با حسن همجواری همخوانی ندارد. این گروهک‌ها از داخل عراق عملیات می‌کنند و سلاح و مهمات حمل می‌کنند و یا به نیرو‌های مرزی جمهوری اسلامی ایران حمله می‌کنند. این موضوع باید جمع شود، زیرا با حسن همجواری همخوانی ندارد. این خط قرمز ما است و هرجا لازم باشد با آن‌ها برخورد می‌شود.
 
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر امور خارجه پیشین درباره کلمه «تعلیق» در برجام، بیان داشت: البته من همه را دعوت می‌کنم به نکات گزینشی نپردازند. وزارت امور خارجه یک نهاد تخصصی است. ایشان هم در مجلس و هم در مصاحبه‌های خود این موضوع را توضیح دادند. ما باید در ادامه مسیر از این فضاسازی‌ها عبور کنیم.

حضور روسیه در نشست همسایگان عراق در تهران
وی درباره برگزاری نشست وزرای امور خارجه همسایه افغانستان، گفت: درخصوص افغانستان ما اولین جلسه را به صورت برخط داشتیم و توافق شد که ما نشست بعدی را با حضور وزرای امور خارجه کشور‌های همسایه در تهران برگزار شود و برگزاری آن منوط به فراهم شدن شرایط آن است و زمان دقیق آن مشخص نیست. در همان نشست هم به درخواست ایران توافق شد روسیه در آن فرمت حاضر شود.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره سفر استاندار خراسان جنوبی به افغانستان، بیان داشت: ما با افغانستان روابط مردمی و تجاری داریم. سفر استاندار خراسان هم برای اطمینان از مراوداتی بود که به خواست مردم افغانستان انجام می‌شود.

طالبان مسئول حفظ امنیت افغانستان است
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره حادثه تروریستی مسجد شیعیان قندوز افغانستان، گفت: آنچه که در قندوز اتفاق افتاد یک اقدام تروریستی بی‌سابقه بود. این اقدام را محکوم می‌کنیم و فکر می‌کنیم که طالبان مسئولیت مستقیم حفظ امنیت را با توجه به در دست گرفتن نهاد‌ها و مراکز قدرت امنیتی و سیاسی بر عهده دارد.

وی در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران بار‌ها گفته است ما باید افغانستانی عاری از خشونت و تروریسم داشته باشیم. مردم افغانستان از این تروریست و سبعیت خسته هستند. آنچه که افغانستان بیش از همه به آن نیاز دارد تحقق اراده مردم برای تشکیل دولت فراگیر است که بازتاب‌دهنده ترکیب قومی و جمعیتی باشد. ما فکر می‌کنیم تنها از این مسیر است که می‌توانیم افغانستان را کشوری آرام در همسایگی تمامی کشور‌های منطقه و کنشگری سازنده در روابط بین‌الملل ببینیم.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضع ایران در اقدامات تروریستی علیه شیعیان افغانستان گفت: ما هیچ وقت درخصوص یک جزئی از کل افغانستان وارد مذاکره خاصی نشدیم و آنچه که گفتیم این بوده که مردم افغانستان به شمول همه گروه‌ها در آرامش و ثبات زندگی کنند. وضعیت شیعیان افغانستان برای ما اهمیت داشته؛ کمااینکه آرامش و امنیت گروه‌های دیگر هم برای ما خط قرمز بوده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان اضافه کرد: باید کمک کنیم که یک دولت فراگیر در افغانستان مستقر شود. نقش همسایه‌ها برای برقراری گفت‌وگو‌های بین‌الافغانی در افغانستان است. نقش رسانه و ما این است که بتوانیم تشخیص بدهیم که کدام خبر درست و کدام خبر درست نیست.
 
ماموریت سفیر ایران در سوریه برای گسترش همکاری‌های اقتصادی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در تشریح دلیل گفت‌وگوی اقتصادی وزیر امور خارجه با همتای سوری، بیان داشت: روابط ایران و سوریه وارد یک فاز ممتاز راهبردی از ابعاد مختلف شده است. آنچه که اتفاق افتاد جمهوری اسلامی ایران اجازه نداد بهشت تروریست‌ها در آن پهنه جغرافیایی تشکیل شود. ما در حوزه همکاری‌های اقتصادی با یک عقب ماندگی‌هایی مواجه هستیم لذا بخش زیادی از سفر آقای امیرعبداللهیان به سوریه به موضوعات اقتصادی اختصاص داشت. ماموریت خاصی هم در این زمینه به سفیر داده شده است.
 
تماس‌ها ایران و عربستان بدون انقطاع ادامه دارد
خطیب‌زاده درباره مذاکرات ایران با عربستان، اظهار داشت: توافقات هیئت اعزامی جمهوری اسلامی ایران با هیئت اعزامی عربستان این بوده که مذاکراتی که در پشت در‌های بسته پیگیری می‌شود، اعلام عمومی نشود. تماس‌ها بدون انقطاع بین دو طرف ادامه دارد و بیشترین تمرکز‌ها بر روابط دو جانبه و منطقه‌ای بوده است.

وی همچنین درباره تاثیر مذاکرات ایران و عربستان در بحران یمن، گفت: سرنوشت یمن تنها از طریق مردم یمن و اراده خود یمنی‌ها انجام می‌شود. عربستان موظف به توقف این محاصره ظالمانه است که به یک تراژدی انسانی بدل شده است. امیدواریم روابط ایران و عربستان بتواند به بحران یمن کمک کند.

میزبانی خوب بغداد برای مذاکرات ایران و عربستان
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تغییر محل مذاکرات ایران و عربستان، گفت: بغداد تا به امروز میزبان خوبی بوده و ضرورتی برای تغییر مکان گفت‌وگو‌ها وجود ندارد. نقشه راهی تعیین شده و گفت‌وگو‌ها در مسیر خود در جریان است. روابط ایران و عربستان می‌تواند یکی از ستون‌های اصلی حفظ امنیت در منطقه خلیج فارس است.
 
روند طبیعی روابط ایران و جمهوری آذربایجان
خطیب‌زاده در تشریح روند روابط ایران و جمهوری آذربایجان، گقت: روند روابط کاملا طبیعی است. روابط دو کشور همواره از یک منطق درستی پیروی کرده است. در عین حال نگرانی‌های جمهوری اسلامی ایران گفته شده است. البته آن‌ها گفتند که این نگرانی‌های را مرتفع می‌کنند. اما انتظار ما از طرف آذربایجانی مرتفع نشده است. ما گفتیم که اجازه بدهند نگرانی‌های ایران با یک راه درستی حل و فصل شود. ما هیچگاه حریم هوایی خود را به جمهوری آذربایجان نیستیم. دو طرف اجازه ندهند طرف ثالثی وارد روابط شود.

وی بیان داشت: منطقه ما منطقه بسیار حساسی است برخی تحولات در این منطقه را حساس‌تر کرده است البته ما با تمامی طرف‌هایی که این رزمایش‌ها را برگزار می‌کنند روابط کاملاً نزدیکی داریم و جای نگرانی خاصی هیچ وقت نبوده است؛ مهم رعایت شرایط موقعیتی محل و همچنین اصول و توافقات در حوزه خزر هست. این تنها موردی است که همه طرف‌ها باید به آن توجه کنند. طی یک ماه گذشته نزدیک و ۷ یا ۸ رزمایش انجام شده است که برخی نمایشی بوده است و این درست نیست.

خطیب‌زاده درباره برگزاری رزمایش توسط کشور‌های منطقه قفقاز، تصریح کرد: ما فکر می‌کنیم منطقه نیاز به آرامش دارد و همه طرف‌ها باید به این موضوع توجه کنند. کما اینکه ما در قبل از رزمایش‌ها به همه کشور‌ها اطلاع داده بودیم و این جزو بدیهیات همسایگی است.
 
ایران حضور رژیم صهیونیستی را در همسایگی خود تحمل نمی‌کند
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در خصوص امنیت ملی خودش هیچ گاه با کسی شوخی نداشته است و همه همسایگان ما را به خوبی می‌دانند و پیام‌ها با قاطعیت برای همه همسایه‌ها ارسال شده است.

وی بیان داشت: قطعاً رژیم صهیونیستی دوست دارد که این منطقه را ناامن ببیند. تهران و باکو توجه داشته باشند که طرف ثالث در این روابط حسن همجواری و خوب مداخله بی‌جا نکند. ما حضور رژیم صهیونسیتی را در نزدیکی جغرافیایی و همسایگی خودمان، در هیچ کشوری تحمل نمی‌کنیم.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات صدراعظم آلمان مبنی بر بازگشت فوری ایران به برجام، گفت: من امیدوارم که صدر اعظم آلمان و کشور‌های اروپایی توجه داشته باشند که اگر بی‌عملی آن‌ها نبود جسارت ترامپ نمی‌توانست اتفاق بیفتد و ترامپ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کند و تمامی پایتخت‌های اروپایی به شمول اولین یک تماشاچی منفعل باشند.

وی در ادامه افزود: ما انتظار داریم که تمامی طرف‌ها وقتی به وین می‌آیند این بار با این درک واقعیت بیایند که راه فراری برای اجرای کامل تعهداتشان ذیل برجام ندارد و باید به جمهوری اسلامی ایران اطمینان کامل بدهند که این بار هیچ طرفی نقض برجام نخواهد کرد و هیچ طرفی به بهانه‌های واهی، تعهدات خود را زیر پا نمی‌گذارند.

خطیب‌زاده یادآور شد: آلمان بسیاری از توافقاتی که در دوره برجام با جمهوری اسلامی ایران داشت را انجام نداد. البته مطمئنم صدراعظم آلمان از تمامی جزئیات مطلع است و اگر ندارد هم وزارت خارجه آلمان این موارد را به اطلاع وی خواهند رساند.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص مذاکرات وین و ترکیب تیم مذاکره کننده، گفت: مذاکرات وین انجام می‌شود از آن جهت که مذاکرات و گفتگو‌های فنی برای اطمینان از اجرای کامل برجام توسط همه طرف‌ها است، در داخل وزارت خارجه پیگیری خواهد شد. هیچ متن و توافقنامه جدیدی قرار نیست مذاکره شود.

وی در ادمه اضافه کرد: اینکه ترکیب تیم مذاکراتی به چه شکل باشد، بنا بر نیاز از همه نهاد‌های مرتبط، نمایندگانی حضور خواهند داشت این بار هم همین خواهد بود و مهم این است که تداوم از حیث گفت‌وگو‌ها انجام خواهد شد.

خطیب‌زاده تاکید کرد: بعد از اینکه فرآیند از بررسی داخلی به جمع‌بندی برسد، برای اینکه تاریخ را نهایی کنیم یک ساعت را هم از دست نخواهیم داد. روز‌های آتی هم روز‌هایی خواهد بود که فعالیت‌های بیشتر دیپلماتیک را در حوزه‌های در برجام و وین شاهد خواهیم بود.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اجرای کنوانسیون خزر در ایرا گفت: یعنی روح آنچه که انجام می‌شود و موفقیت آن برای تمامی امضا کنندگان آن توافقنامه و این کنوانسیون و مقاومت موافقتنامه به نوعی لازم‌الاجرا است بر همین اساس ما می‌گوییم همه طرف‌ها باید به آنچه که امضا کردند احترام بگذارند. اما مراحل تصویب در کشور‌های مختلف متفاوت است.
 
خطیب‌زاده در پاسخ به میزان درخصوص تسهیل روند اعزام «رایزنان بازرگانی» به کشور‌ها توسط وزارت امور خارجه، گفت: در تمامی سفارتخانه‌های ما رایززنان اقتصادی و وابسته‌های اقتصادی ما فعال هستند. لیست سفارت خانه‌ای بدون رایزن اقتصادی و وابسته اقتصادی نیست. سفارتخانه و کنسولگری‌های ما که پست سیاسی ندارند، اما رایزن اقتصادی در آن‌ها حضور دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: لذا وزارت امور خارجه از مجرای خودش تمامی آن کار‌هایی که باید انجام بدهد را انجام می‌دهد و اگر شما می‌بینید که چند ده میلیارد روابط ما با کشور‌های همسایه و چند ده میلیارد با کشور‌هایی مثل چین و کشور‌های آسیایی و یا کشور‌های دیگر است، این‌ها همه از همین مجرا انجام می‌شود.

خطیب‌زاده وزارت صمت طبق توافقی قرار بود رایزنان بازرگانی را به کشور‌ها بفرستد. یک زمانی حدود ۲۰ رایزن بازرگانی در کشور‌های مختلف داشتیم، اما الان فکر می‌کنم شاید حدود ۲ رایزن بازرگانی به دلایل و تصمیمات خود وزارت صمت، در کشور‌ها حضور داشته باشند.

وی گفت: تمامی مأمورینی که از تمامی وزارتخانه‌های دیگر اعزام می‌شوند بر اساس آنچه وزارت امور خارجه طبق قوانین ایران موظف به تنظیم روابط جمهوری اسلامی ایران با کشور‌های مختلف است، یک مسیر کاملاً اداری روتین بررسی اطمینان توان فرد اعزامی که معمولاً خیلی کوتاه است را طی می‌کند. این کار‌های اداری به صورت خیلی ساده در وزارت امور خارجه انجام می‌شود. اصل کار از طریق همان وزارتخانه مربوطه انجام می‌شود.

خطیب‌زاده با تاکید بر اینکه وزارت امور خارجه موضوع وابسته‌های بازرگانی را بسیار با علاقه پیگیری می‌کند، ابراز داشت: امیدواریم که وزارت صمت هم خودش با علاقه وارد این داستان شود و وابسته‌های خودش را حداقل به تعدادی که لازم است در کشور‌های هدف مستقر کند. البته اعزام بیخود نماینده شاید مناسب نباشد. وزارت صمت بر اساس چیزی که خودش می‌داند می‌تواند رایزن بازرگانی خود را به کمک وزارت امور خارجه به کشور‌ها بفرستند.
 
وی همچنین درباره سند جامع همکاری میان ایران و روسیه، گفت: توافقنامه جامع همکاری بین ایران و روسیه یک چارچوب حقوقی را ایجاد کرده و الان در جریان است. این موافقتنامه، چارچوب فضای مناسبی را برای گسترش روابط ایجاد کرده است.

خطیب‌زاده افزود: چند سال پیش نیاز به ارتقای سند شد و اسم آن سند جامع همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه نام گرفت که توافقات قبلی آن انجام شده و در سفر قبلی لاوروف صحبت شده و در تهران در حال تنظیم بند‌های نهایی آن هستیم.
 
سخنگوی وزارت امور خارج حضور آیت‌الله رئیسی در اجلاس اقلیمی اسکاتلند، بیان داشت: آیت‌الله رئیسی در اجلاس اقلیمی در اسکاتلند شرکت نمی‌کند و اساساً چنین برنامه‌ای هم نبوده است. ایران عضو این معاهده اقلیمی نیست و هیأت تخصصی ایران مثل دوره‌های قبل در این اجلاس شرکت خواهد کرد.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *