رستمی: چاپ کتاب با کاغذ آزاد غیر ممکن است/ناشران دیگر امیدی به بازگشت سرمایه خود ندارند
حسین رستمی در گفتوگو با میزان پیرامون شرایط این روزهای ناشران گفت: افزایش قیمت مواد اولیه خصوصا کاغذ رکود عمیقی را در حوزه نشر ایجاد کرده تا حدی که بسیاری از ناشران از ادامه کار دست کشیدهاند و برخی در انتظار کاغذ باقی مانده اند.
وی در همین راستا ادامه داد: افزایش قیمت کتاب که بر گرفته از قیمت کاغذ و در مرحله بعد افزایش قیمت مواد اولیه بوده، زمینه را برای رکود حوزه نشر فراهم کرده، این رکود طی سالهای اخیر بسیار سنگین تر شده و در سال ۱۴۰۰ با بی رغبتی ناشران برای فرآیند تولید کتاب به خوبی خود را نشان داده است، از سوی دیگر ناشران با سرمایههای مشخص و اندک نمیتوانند به بازگشت سرمایه خود امید داشته باشند و این عواقب خاصی را برای جامعه فرهنگی و نشر به دنبال خواهد داشت.
رستمی یکی از دغدغههای مهم ناشران را مورد بررسی قرار داد و اظهار کرد: ناشران برای پرداخت هزینههای چاپ با مشکل مواجه هستند این امر در کنار قیمت پر نوسان و بالای کاغذ ناشران را با بحران روبرو کرده است، وجود تک تک این عناصر در کنارهم به معنی افزایش قیمت کتاب است؛ کتابی که قیمت بالا داشته باشد، در شرایط اقتصادی امروز از سبد خانوادهها حذف شده و مورد بی توجهی جامعه قرار میگیرد به عبارتی از چرخه فرهنگ خارج میشود و این یک زنگ خطر است.
وی به رخدادهای سال ۹۹ در حوزه نشر اشاره و ابراز کرد: مسئولان فرهنگی با دادن کاغذ دولتی به ناشران شرایط را برای مدتی کوتاه به ثبات رسانده بودند، اما با قطع شدن تسهیلات برای صنعت نشر بار دیگر ناشران دچار آسیبهای عمیقی شدند، کاغذ دولتی سبب میشد بسیار از چالشها و آسیب ها، خود را به خوبی نشان ندهد و امروز که خبری از کاغذ دولتی نیست ما شاهد کاهش تولید کتاب هستیم.
مدیر انتشارات مبشر تصریح کرد: پرداخت وام و یا تعرفههای فرهنگی چنانچه صورت بگیرد تنها به عنوان یک تسکین دهنده و برای مدتی میتواند مشکلات و آسیبهای صنعت نشر از دیدهها پنهان کند و چارهای بلند مدت برای زخمهای صنعت نشر خواهد بود. برای رفع موانع تولیدات فرهنگی باید تدبیری کارساز انجام شود.
رستمی پیرامون سرمایه در گردش ناشران اظهار کرد: سرمایه در گردش ناشران محدود است و نمیتوان با کاغذ بازار آزاد به چاپ کتابهای در دست تولید پرداخت از سوی دیگر نباید در این شرایط ناشران را مقصر دانست کاهش تعداد کتابهای منتشر شده و کاهش سرانه مطالعه هر دو آسیبهایی را به بدنه نشر وارد میکند لذا باید تدابیری کاربردی و اجرایی برای این منظور در دستور کار قرار گیرد.
وی در همین راستا تاکید کرد: رسیدن به اهداف تعیین شده در هر تصمیم و مصوبهای نیازمند اجرایی شدن است و چنانچه به مرحله اجرا گذاشته شود آنگاه میتوان امیدی به بهبود شرایط حاکم بر حوزه نشر داشت.
رستمی پیرامون عوامل تاثیرگذار بر سهولت کار ناشران خاطرنشان کرد: حمایت از ناشران خصوصا ناشران خصوصی بسیار مهم و قابل توجه است، زیرا این ناشران نقش مهمی در تولید فرهنگ دارند و حمایت از آنان با تامین کاغذ و یا برپایی نمایشگاههای کتاب بسیار تاثیرگذار خواهد بود.