بیرحمی چندین ساله دولت به کارآفرینان/ هنر فاخر فرشبافی در مسیر نابودی!
یک بانوی کارآفرین گفت: بهرغم اینکه تولید فرش هنری است که میتوان با صرف کمترین هزینه و کار در منزل با بهرهبرداری از آن درآمد خوبی برای خانوارها کسب کرد، متأسفانه به دلیل عدمحمایت درست دولت و به دلیل کملطفیهایی که در چندین سال اخیر شده، این هنر فاخر ایرانی در حال نابودی است و نمیدانم چرا مسئولین نگاه ویژهای به این هنر ندارند.
آزاده نظامی در گفتوگو با میزان، در خصوص نحوه فعالیتاش در رشته فرشبافی گفت: هنر فرشبافی را در هنرستان کار و دانش آموختم و برخلاف تصور خیلیها که نظر خوبی نسبت به رشتههای کار و دانش ندارند، من با میل خود و با معدل بالا وارد این رشته شدم و تابهحال هم مراحل مختلف آموزشی را در این رشته طی کردهام.
وی افزود: حدود ۲۰ سال است در آموزشگاههای فنی و حرفهای، دانشگاهها و مدارس تدریس میکنم و در کنار آموزش علاوه بر تولید فرش، فروشگاه، آموزشگاه و نمایشگاه دایر فرش دارم. و در حال حاضر هم بیش از ۵۰ بافنده بهصورت پراکنده و بهصورت مشاغل خانگی در تولید فرش دستباف با من همکاری میکنند.
نظامی با بیان اینکه از سال ۱۳۷۹ تابهحال در آموزشوپرورش، سازمان فنی و حرفه ای و دانشگاهها اولین و تخصصیترین کارم آموزش بوده است گفت: بدون اغراق میتوانم بگویم تابهحال ۱۰۰ هزار نفر را آموزش دادهام اما متأسفانه رشته قالیبافی در هنرستانها به دلیل کمبود متقاضی در حال رکود است و در دانشگاهها نیز به دلیل تعداد کم دانشجو بعضی از دانشگاهها اقدام به حذف این رشته کردهاند.
این بانوی کارآفرین افزود: من همزمان از سال ۸۹ در اکثر شبکههای تلویزیونی صداوسیما فقط بهصرف اینکه صدایم را به کسانی که در روستاها هستند و دسترسی به آموزش درست ندارند برسانم برنامه آموزشی اجرا میکنم و سعی کردهام که به ریزترین نکتههای آموزشی در برنامهها اشارهکنم تا بتوانم دین خود را به این هنر ادا کرده باشم. حیف است که این هنر از بین رفته یا کمرنگ شود.
این مدرس دانشگاه گفت: یکی از اصلیترین و عمدهترین مشکلات بافندگان فرش در عرضه محصولات تولیدی به بازار است و بافندگان فرش مکان مناسبی جهت عرضه مستقل و مستقیم تولیدات خود به بازار ندارند تا چند سال پیش تولیدات فرش را بهصورت مستقیم صادر میکردیم اما باوجود تحریم و مشکلاتی که برای صادرات فرش به وجود آمده حتی تاجران فرش هم خرید آنچنانی از ما ندارند.
وی گفت: خوشبختانه چند سالی است که ما مشاغل خانگی را داریم و فعالیت در این حوزه بهصورتی است که وقتی فردی دوره تخصصی در رشتهای میبیند و موفق به اخذ مدرک معتبر که مهمترین و معتبرترین آنها مدرک سازمان فنی و حرفهای با اعتبار بینالمللی است میشود، میتواند با معرفی خود به وزارت صنعت و معدن و تجارت بهعنوان یک شاغل بخش خانگی برای تولید مجوز دریافت کند و همزمان برای دریافت تسهیلات هم اقدام کند. البته چندین سال است که دولت خیلی بیوفایی و بیرحمی در این زمینه کرده است و بودجه تخصیص دادهشده برای پرداخت تسهیلات به کارآفرینان خیلی کم است.
نظامی در خصوص چگونگی بیمه قالیبافان گفت: در حال حاضر بیمه عشایر و روستاییان برای تمام کسانی که مدرک فرشبافی دارند در نظر گرفتهشده است و این بیمه به بافندگان شهری هم تعلق میگیرد.
به گفتهٔ این بانوی کارآفرین برای شروع فعالیت فرشبافی بسته به نوع فعالیت، بازار هدف و فروش؛ سرمایه اولیه متفاوت است، اما حداقل سرمایه لازم برای برپا کردن یک دار قالی و بافت فرش حدوداً ۵ میلیون تومان است.
نظامی گفت: فرشبافی تنها رشته هنری است که محصول آنوقتی فرسوده میشود هم قابلاستفاده است، یعنی فرش مستعمل را (وینیج) میکنند و یا به تکههای کوچک تقسیم میکنند و پس از سایش و رنگآمیزی از آن برای تزئین وسایل استفاده میکنند که قیمت نهایی این محصول نیز خیلی خوب است.
وی اظهار کرد: برخلاف اینکه تولید فرش بعد از فروش نفت برای کشور بیشترین ارزآوری را داشته است و هنری است که میتوان با صرف کمترین هزینه و کار در منزل با بهرهبرداری از آن درآمد خوبی را برای خانوارها کسب کرد، اما متأسفانه به دلیل عدمحمایت درست دولت و به دلیل کملطفیهایی که به این رشته و کلاً هنر در چندین سال اخیر شده این هنر فاخر ایرانی در حال نابودی است و نمیدانم چرا مسئولین نگاه ویژهای به این هنر ندارند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *