بهرهوری کارمندان دورکار چقدر است؟
_ آنا نوشت: شیوع ویروس کرونا در اواخر سال ۲۰۱۹ موجب تحولات عظیمی در جهان شد؛ از وضعیت اجتماع و اقتصاد گرفته تا تعطیلی مدارس و دانشگاهها و اعمال قرنطینه. باتوجه به دستورالعملهای بهداشتی و جهت جلوگیری از گسترش شیوع کرونا بسیاری از شرکتها، ادارات و سازمانها اقدام به اتخاذ سیاست دورکاری کارمندان خود کردند. این سیاست اگرچه بر وفق مراد بسیاری از افراد بود، اما مخالفان بسیاری داشت، چراکه معتقدند بودند دورکاری میتواند روی بهرهوری و بازده کاری افراد تأثیر منفی بگذارد.
شرکت تحلیلگر بازار کار «اِیدیپی ریسرچ» (ADP Research) دراینباره میگوید: «بازگشت به دفاتر ممکن است برای بسیاری از کارفرمایان بسیار خوشحالکننده باشد، زیرا برای بهرهوری کارکنان خود اهمیت زیادی قائل هستند». این شرکت گزارشی از کارکردن بهصورت «حضوری»، «دورکاری» یا «ترکیبی» تهیه کرده است. درواقع محققان دادهها و نظرات ۹ هزار کارمند در ایالاتمتحده را بررسی کردند و نتیجه گرفتند: «درمجموع، کارکنانی که بهصورت حضوری در دفاتر کار میکنند از مزایای بسیار مهمی نسبت به همتایان خود که دورکاری هستند برخوردارند». بیشتر این مزایا ناشی از افزایش تعاملات اجتماعی، مشخص شدن مرزهای بین خانه و محل کار و حتی بهبود فرصتهای شغلی است.
مکالمات خودجوش، احساس ارتباط قویتر و دریافت بازخوردهای سازنده همگی مواردی هستند که کارمندان حضوری نسبت به کسانی که از خانه کار میکنند، از آنها بهرهمند هستند.
ارتباطات خودجوش
حضور در محل کار بهاحتمالزیاد مکالمات موقت با همکاران را افزایش میدهد؛ ۷۷ درصد از کارکنانی که در محل کار خود حاضر میشوند در مقایسه با ۶۰ درصد از کارمندان دورکار، به شرکت تحقیقاتی اِیدیپی گفتند که این امر برای آنها صادق است. همچنین از این ۶۰ درصد، مردانی که دورکاری میکنند بیشتر از زنان به گفتگوهای خودجوش میپردازند.
روزِ کاری طولانیتر
اگر در ماههای اخیر زیاد از خانه کار میکردهاید، ممکن است متوجه شده باشید که ساعات کاری شما بیشتر میشود. به گفته شرکت اِیدیپی، کارکنان دورکار بهطور متوسط یک روز کاری طولانیتر (یک ساعت بیشتر) دارند.
برای بسیاری از افراد، مسئولیتهای درس خواندن فرزندان از خانه و نیز نگهداری کودکان ممکن است منجر به اختلال در کارشان شود و درنتیجه عصر نیز مجبور باشند به کارکردن ادامه دهند. اِیدیپی در گزارش خود میگوید: «بازگشت والدین به محل کار میتواند منجر به یک روز کاریِ متمرکزتر و کوتاهتر باشد».
آینده کاری ترکیبی
با توجه بهسرعت گرفتن واکسیناسیون و کاهش محدودیتهای کرونایی در بسیاری از نقاط جهان، اکنون انتظار میرود حضور کارمندان در ادارات تسهیل شود. اما در این میان برخی از شرکتها مانند فیسبوک تصمیم گرفتهاند دورکاری را بهعنوان یک ابزار دائمی در دسترس قرار دهند. برخی دیگر نیز از مدل کاری «ترکیبی» استفاده میکنند؛ به این صورت که حضور در دفتر اجباری است، اما نه هر روز.
مطالعه اخیر روی بیش از ۳۰ هزار کارمند آمریکایی نشان میدهد، اگر افراد یک روز در هفته را از خانه کار کنند، بهرهوری آنها ۴.۸ درصد افزایش مییابد. زمان صرفشده برای کار بهجای رفتوآمد به محل کار تا حد زیادی دلیل این برآورد بود. علاوه بر این، گزارش اِیدیپی همچنین از مدل کاریِ ترکیبی طرفداری میکند و میافزاید: با توجه به مزایا و معایب کار در دفاتر، یک گزینه «ترکیبی» (بخشی از کار در دفتر و بخشی از خانه) درواقع ممکن است بیشتر مزایای این دو مدل کاری را در اختیار کارمندان قرار دهد.
مدل کاری ترکیبی علاوه بر انعطافپذیری، مزایای مهمی برای پیشرفت شغلی نیز به کارکنان ارائه میدهد. حدود ۶۷ درصد از کارمندان این نوع مدل کاری احساس میکنند بیشتر دیده میشوند و رشد آنها توسط مدیرشان پشتیبانی میشود. در مقایسه، ۴۹ درصد از کارکنانی که کاملاً حضوری کار میکنند چنین احساسی دارند. همچنین ۷۲ درصد از کارکنان مدل کاری ترکیبی گفتند که در مورد کار خود بازخوردهای سازندهای دریافت کردهاند، درحالیکه این میزان برای کارکنان حضوری ۵۷ درصد بود.
گزارش «آینده مشاغل» در مجمع جهانی اقتصاد، مدل کار ترکیبی را موردبررسی قرار داد. این بررسی نشان داد که ۷۸ درصد از مدیران مشاغل پیشبینی میکردند که کارمندان آنها به دلیل دورکاری در دوران کرونا ازنظر کارایی افت کنند. در این گزارش همچنین آمده است: «این همهگیری به بسیاری از مشاغل تابآوری و انعطافپذیری کارکنان اداری و موفقیتِ محوری در مدل ترکیبی را نشان داد».
نویسندگان این گزارش معتقدند اطمینان از رفاه کارکنان ازجمله اقدامات کلیدی است که مدیران تجاری برای تغییر مؤثر مدل کاری خود به «دورکاری» اتخاذ میکنند. بهطور خاص، ۳۴ نفر از رهبران مشاغل گزارش دادند اقداماتی را برای ایجاد احساس اجتماع در بین کارکنان بهصورت آنلاین انجام میدهند و به دنبال مقابله با چالشهای رفاه ناشی از تغییر به شیوه «دورکاری» هستند.