ناکام ماندن پروژه واکسیناسیون دانشجویان و بلاتکلیفی آموزش حضوری
- روزنامه همشهری نوشت: توقف واکسیناسیون دانشجویان کارشناسیارشد و دکتری در بیشتر دانشگاهها و شروع نشدن عملیات واکسیناسیون آنها در برخی دیگر از دانشگاههای کشور، برنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای بازگشایی دانشگاهها در مهرماه را با چالش روبهرو کرده است، بهطوریکه روسای دانشگاهها در نقاط مختلف کشور میگویند که برنامه آموزشی نیمسال اول سال تحصیلی پیش رو برای دانشجویان همه مقاطع تحصیلی، حتی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی که قرار بوده با واکسیناسیونشان بهصورت حضوری برگزار شود، کماکان مجازی خواهد بود.
محمدتقی نظرپور، معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در نیمه مردادماه ۱۴۰۰ اعلام کرده بود که با توجه به ضرورت از سرگیری آموزش حضوری دانشجویان و بهمنظور فراهم آوردن همه امکانات برای برگزاری کلاسهای حضوری دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی در مهرماه، واکسیناسیون حدود ۳۰هزار عضو هیأت علمی و ۶۴هزار نفر از کارکنان و کارشناسان اداری دانشگاهها و همچنین واکسیناسیون دانشجویان تحصیلات تکمیلی طبق اولویتبندی در شهریورماه صورت میگیرد و عدهای که فعلا نصفه و نیمه محقق شده و سرانجام آن نامعلوم است.
محمدرضا رئوفی، مدیر مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تربیت مدرس که بخشی از دانشجویان آن در مقاطع تحصیلات تکمیلی تحصیل میکنند، در اینباره گفت: «به ما اعلام شد بهدلیل کمبود واکسن در کشور، فرایند واکسیناسیون متوقف شود.»
بابک کریمی، رئیس دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان گفت: «تاکنون فقط واکسیناسیون استادان، کارکنان و دانشجویان ساکن در خوابگاههای دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان انجام شده است. دانشگاه علوم پزشکی زنجان هم اعلام کرد که فعلا واکسن موجود نیست.»
رئیس دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان با بیان اینکه تاکنون فقط ۳۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه واکسینه شده و دوز اول را دریافت کردهاند، میافزاید: «دانشگاه علوم پزشکی زنجان برای واکسیناسیون دانشجویان بومی فرصت خواسته و گفتهاند تا یکی دو هفته آینده سعی میکنند انجام دهند.»
محمود نیلیاحمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران نیز اعلام کرد: «واکسیناسیون آن دسته از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران که کار آزمایشگاهی دارند و در خوابگاهها مستقرند و همچنین دانشجویانی که ساکن تهران هستند، آغاز شده است. براساس آماری که دانشگاه دارد تا هفته قبل ۲۵۰۰ دانشجوی ساکن در خوابگاهها و ساکن در تهران یعنی حدود ۱۰ درصد دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران واکسینه شدهاند.»
اگرچه برخی از دانشگاهها در حدود ۲ هفته مانده تا آغاز سال تحصیلی جدید موفق شدهاند درصدی از دانشجویان کارشناسیارشد و دکتری خود را واکسینه کنند، اما برخی دانشگاهها هم هستند که هنوز عملیات واکسیناسیون دانشجویان در آنها اصلا شروع نشده است.
حمید نادگران، رئیس دانشگاه شیراز میگوید: «وزارت بهداشت هنوز بهطور رسمی واکسیناسیون دانشجویان دانشگاه شیراز را شروع نکرده است. اما همه اعضای هیأت علمی دوز اول واکسن را گرفته و یک عدهای هم در حال دریافت دوز دوم هستند. از هفته جاری واکسیناسیون دانشجویان رشتههایی مانند دامپزشکی که مرتب در فضای آزمایشگاهی حضور دارند و همچنین دانشجویان دکتری و دستیاران پژوهشی شروع میشود.»
تکلیف بازگشایی دانشگاهها چه میشود؟
با ناکام ماندن پروژه واکسیناسیون دانشجویان تحصیلات تکمیلی، روسای دانشگاهها عنوان میکنند که آموزش در نیمسال اول سال تحصیلی جدید برای همه مقاطع همچنان بهصورت غیرحضوری خواهد بود. البته برخی از آنها تأکید دارند که هر زمان فرایند واکسیناسیون دانشجویان تکمیل شود، حتی در میانه ترم نیز آمادگی دارند تا آموزش حضوری را از سر بگیرند.
محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس در اینباره گفت: «برنامه دانشگاه تربیت مدرس این است که کلاسها در نیمسال جدید همچنان غیرحضوری باشد. تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس کار تحقیقاتی در دست دارند و مجبورند برای استفاده از کارگاهها و آزمایشگاهها در دانشگاه حضور پیدا کنند. امیدواریم دوز دوم واکسن دانشجویان در مهرماه تزریق شود. در صورتی که دوز دوم را هم دریافت کنند، تسهیلات برای حضور آنها فراهم خواهد شد. اما کلاسهای آموزشی دانشجویان و همچنین کلاسهای جدیدالورود با همان روش مجازی و اینترنتی دایر خواهد شد.»
بابک کریمی، رئیس دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان نیز درباره برنامه این دانشگاه برای بازگشایی در مهر ماه، گفت: «برنامهریزی درسی دانشگاه در فصل پاییز بهصورت مجازی صورت گرفته است. اما درصورتی که واکسیناسیون دانشجویان در موعد مقرر انجام شود بخشی از دانشجویان مانند بومیها میتوانند در دانشگاه حضور داشته باشند. البته هماکنون هم دانشجویانی که روی تزهایشان کار میکنند بهصورت هر اتاق یک نفر در خوابگاههای دانشگاه حضور دارند.»
نیلی، رئیس دانشگاه تهران هم در اینباره میگوید: «با وضعیت فعلی کرونا در کشور، از نظر ما کلاسها باید بهصورت مجازی برگزار شود، چون واکسیناسیون دانشجویان کامل نشده است؛ بنابراین منتظر هستیم که واکسیناسیون دانشجویان کامل شود. ولی تغییر شیوه آموزش از مجازی به سیستم حضوری خیلی برای دانشگاه کارکردی ندارد، چون هماکنون استادان و کارکنان در دانشگاه حضور دارند و آزمایشگاهها نیز فعال است و فقط فعال کردن غذاخوریها و خوابگاهها با تمام ظرفیت میماند که انجام این کار هم به سرعت صورت میگیرد. البته همین الان هم آن دسته از دانشجویان تحصیلات تکمیلی غیربومی که کار آزمایشگاهی دارند در خوابگاهها مستقر هستند و دانشجویان تهرانی هم از آزمایشگاهها و کارگاهها استفاده میکنند.»