صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تقویم تاریخ؛ از سالروز ناپدید شدن امام موسی صدر تا روز استقلال مالزی

۰۹ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۸:۰۹
کد خبر: ۷۵۳۷۴۵
امروز، سه شنبه نهم شهریور سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیست و دوم محرم سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با سی و یکم اوت سال ۲۰۲۱ میلادی است.

_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (نهم شهریور) به شرح زیر است:

وفات شیخ طوسی از بزرگترین فق‌های جهان اسلام

۹۸۳ سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم محرم سال ۴۶۰ هجری قمری «شیخ محمد بن حسن طوسی» ملقب به شیخ طوسی و شیخ الطائفه، محدث و از بزرگترین علما و فق‌های جهان اسلام وفات یافت.

او در سال ۳۸۵ هجری قمری در توس - از شهر‌های شمال شرقی ایران ـ متولد و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی راهی عراق شد. او در این شهر از محضر درس علمای بزرگوار اسلام همچون شیخ مفید و سید مرتضی علم الهدی کسب فیض کرد و پس از مدتی به درجه والایی از علم و دانش دست یافت و سپس به تدریس پرداخت. سال‌ها بعد شیخ طوسی نخستین پایه‌های حوزه علمیه شهر نجف ـ در عراق ـ را بنا نهاد. این مرکز دینی قدمت هزار ساله دارد و یکی از مراکز فراگیری علوم اسلامی است. از شیخ طوسی تالیفات ارزشمند و متعددی در زمینه‌های تفسیر قرآن، فقه، اصول فقه، اخبار و احادیث بر جای مانده است. کتاب تفسیر «التبیان» شیخ طوسی دارای ده جزء با مقدمه‌ای درباره علوم قرآنی و تفسیر است و به اعتراف اکثر محققین، تفسیری است که انواع علوم قرآنی را شامل می‌شود. علاوه بر این، شیخ طوسی در علم حدیث نیز از استادان ماهر و از پیشتازان تدوین این علم محسوب می‌شود و دو کتاب ارزشمند وی به نام‌های «تهذیب» و «استبصار» از منابع اصلی فقه و حدیث شیعه به شمار می‌رود.

سالروز ناپدید شدن امام موسی صدر

۴۳ سال پیش در چنین روزی، سی و یکم اوت سال ۱۹۷۸ میلادی امام «موسی صدر» در جریان سفری به لیبی، بطور مرموزی ناپدید شد. امام موسی صدر در سال ۱۹۲۸ در شهر مقدس قم ـ در ایران ـ متولد شد. وی پس از تحصیل راهی لبنان شد. درآن زمان، مسلمانان لبنان در بدترین شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بسر می‌بردند. از این رو امام موسی صدر، دست به اقدامات اساسی و مهم برای بهبود وضعیت آنان زد و طرح تشکیلات مربوط به امور شیعیان موسوم به «مجلس اعلای شیعیان لبنان» را در مجلس این کشور به تصویب رساند و به ریاست این مجلس انتخاب شد. امام موسی صدر، از مبارزه فلسطینی‌ها علیه رژیم صهیونیستی کاملا حمایت می‌کرد و «حرکت المحرومین» را در همین راستا و همچنین برای دفاع از حقوق مسلمانان لبنان تاسیس کرد. تاکنون تلاش‌های فراوانی برای اطلاع از سرنوشت امام موسی صدر انجام شده که به نتیجه مشخصی نرسیده است.

شهادت هزاران عزادار در شهر کاظمین

۱۶ سال پیش، در روز سی و یکم اوت سال ۲۰۰۵ میلادی نزدیک به هزار تن از مردم مسلمان عراق به هنگام برگزاری مراسم عزاداری در شهر کاظمین - در نزدیکی بغداد - جان باختند. در این مراسم بیش از یک میلیون نفر از مسلمانان عراقی مشغول عزاداری برای امام موسی کاظم (ع) هفتمین امام شیعیان بودند. در این حال تحریکات عده‌ای مشکوک به همراه شنیده شدن صدای چند انفجار باعث هجوم جمعیت برای خروج از منطقه شد که در اثر آن صد‌ها تن زیر دست و پا یا به دلیل سقوط از پل، کشته و مجروح شدند.

تولد واضع اصول هیدرودینامیک و ایرودینامیک

۲۰۰ سال پیش در چنین روزی برابر با سی و یکم اوت ۱۸۲۱ میلادی "هرمان هِلْمْهولْتْز" فیزیک‏دان معروف آلمانی در شهر پوتسدام متولد شد. هرمن لودویگ فردیناندفن هلمهولتز (Herman Ludwig Ferdinand Von Helmboltz) تحصیلات خود را در رشته پزشکی گذراند و در سال ۱۸۴۹ م به استادی فیزیولوژی و فیزیک در دانشگاه‏‌های برلین و هایدلْبِرْگْ دست یافت. هلمهولتز گرچه به عنوان فیزیک‏دان، زیست ‏شناس و پزشک شهرت داشت، با این حال، ریاضی‏دان و فیلسوف نیز بود.

وی دامنه استعمال قانون بقای انرژی را بسط داد و آن را تحت فرمول ریاضی در آورد. هلمهولتز به دانش ترمودینامیک که از رابطه انرژی‏‌های حرارتی و مکانیکی و تبدیل یکی به دیگری بحث می‏ کند، مباحثی را افزود و دستگاه اوفتال‏موسکوب را برای دیدن قسمت‏های درونی چشم، اختراع کرد.

هلمهولتز اصول هیدرو دینامیک و آیرودینامیک را وضع کرد و نتیجه تحقیقاتش را در کتابی به نام موسیقی از نظر فیزیولوژی منتشر نمود. لودویک هلمهولتز سرانجام در سال ۱۸۹۴ م در ۷۳ سالگی درگذشت.

روز استقلال مالزی

۶۴ سال پیش، در روز سی و یکم اوت سال ۱۹۵۷ میلادی کشور مالزی در شرق آسیا موفق به کسب استقلال از انگلیس شد. مردم مالزی از قرن سیزدهم میلادی، به تدریج به اسلام گرایش یافتند. نفوذ اروپا در این کشور از اوایل قرن شانزدهم میلادی با ورود آلبوکرک دریانورد پرتغالی آغاز شد.

در قرن هفدهم، هلند بر مالزی مسلط شد و به استعمار این کشور پرداخت. در سال ۱۸۲۴ با انعقاد قراردادی میان انگلیس و هلند، مالزی به انگلیس و اندونزی به هلند واگذار شد. انگلیس، استعمار مالزی را تا زمان استقلال این کشور ادامه داد. فدراسیون مالزی که با حکومت مشروطه سلطنتی اداره می‌شود، به صورت دو قسمت مجزا در کنار دریای جنوبی چین واقع شده است. مساحت مالزی، نزدیک به ۳۳۰ هزار کیلومتر مربع می‌باشد و با تایلند و اندونزی همسایه است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *