صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

اعلام آمادگی مجلس برای اصلاح نظام یارانه‌ای کشور/ ضرورت تدوین طرح جامع مدیریت یارانه

۰۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۳:۵۵
کد خبر: ۷۵۳۴۸۵
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از اعلام آمادگی و همکاری با دولت پیرو تغییر و تحولات یارانه‌ای در حوزه نفت و انرژی در مجلس خبر داد.
محمدرضا پورابراهیمی در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به تعیین تکلیف یارانه پنهان در حوزه نفت و بنزین که رهبر حکیم انقلاب در بخشی از بیانات شان در نخستین دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت سیزدهم به آن اشاره کردند، اظهار داشت: یارانه‌ها در اقتصاد کشور یکی از مولفه‌هایی بوده که در سال‌های گذشته هم مد نظر نظام اقتصادی کشور بوده است و هم مدنظر کارشناسان و متخصصین حوزه مسائل اقتصادی.

 وی با بیان اینکه یارانه‌ها دو سرفصل دارد، بیان داشت: یک اینکه اگر پرداخت یارانه مبتنی بر یک نگاه علمی و تخصصی نباشد دو پیامد منفی را به جای خواهد گذاشت؛ پیامد اول این است که موجب ناکارآمدی در اقتصاد کشور می‌شود و عملاً تخصیص بهینه در اقتصاد ملی را از بین می‌برد و وقتی تخصیص بهینه از بین برود یعنی ما به آن کارایی و اثربخشی و رسیدن به شاخص‌های اصلی اقتصادی دسترسی نخواهیم داشت.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهارداشت: همچنین اگر یارانه‌ها برمبنای یک نگاه علمی نباشد ما را با رویکرد فقدان عدالت اجتماعی مواجه می‌کند و به نوعی نابرابری ایجاد می‌شود.

پور ابراهیمی ادامه داد: همچنین اگر یارانه‌ها بر مبنای یک نگاه علمی نباشد، فساد در این سیستم ایجاد و رانت‌هایی شکل می‌گیرد لذا برای اینکه این مسئله را در کشور مدیریت کنیم تا هم عدالت رعایت شده و هم جلوی فساد گرفته و هم آن بخشی از کارآمدی و تخصیص بهینه اتفاق بیفتد لازم است بنشینیم و به درستی در این حوزه  تصمیم‌گیری کنیم لذا فرمایشات مقام معظم رهبری هم ناظر بر این است که یک تصمیم جامع در حوزه مدیریت یارانه‌ها در اقتصاد کشور اخذ نشده است.

 وی بیان داشت: در حال حاضر میزان تولید و مصرف ما در حوزه نفت خام، میزان استخراج گاز طبیعی و میزان مصرف آن در کشور و یا بسیاری از اقلامی که زیرمجموعه حوزه انرژی تقسیم‌بندی می‌شود بیانگر این است که ما به بدترین وجه ممکن از این منابع طبیعی استفاده می‌کنیم.

پورابراهیمی تاکید کرد: ما در حال حاضر دومین کشور دارنده ذخایر گاز دنیا هستیم و در رتبه اول قرار داریم، اما وضعیت مصرف مبتنی بر این نگاه یارانه‌ای در اقتصاد کشور، کار را به جایی رسانده که پیش‌بینی می‌شود حداکثر تا ۱۰ سال دیگر واردکننده گاز خواهیم بود و این یعنی فاجعه برای اقتصاد ایران.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بیان داشت: این پذیرفتنی نیست که کشوری که بزرگترین ذخایر گازی دنیا در جهان را دارد روند مصرف منابع طبیعی و بهینه آن در نظام اقتصادی کشور، کار را به جایی برساند که پیش بینی شود تا ۱۰ سال آینده واردکننده گاز در دنیا شود و این یعنی نگرانی جدی.

 وی تاکید کرد: ما باید یارانه‌های ناشی از حوزه انرژی را مدیریت کنیم؛ یارانه‌ها هم در چند گلوگاه تقسیم‌بندی می‌شود، گلوگاه اول آن این است که ما در بخش تولید این یارانه را بدهیم، گلوگاه دوم این است که ما در بخش مصرف یارانه را بدهیم و گلوگاه سوم هم این است که از طریق حلقه‌های واسط اقدام کنیم. در هر صورت تجربه سال‌های گذشته نشان داده که مدیریت یارانه در نظام اقتصادی در حوزه حداقل انرژی که مقام معظم رهبری هم بر روی آن تاکید دارند، سالانه ثروت کشور را کامل از بین می‌برد لذا ما محاسبه کردیم که اگر میزان تولید منابع نفت و گاز  و سایر منابع خدادادی را به افراد و در اختیار خودشان قرار دهیم ما دیگر مشکلی در جامعه نخواهیم داشت.

وی تاکید کرد: معتقدم دولت باید یک برنامه مشخصی را در حوزه مصرف انرژی در کشور و هم اقتصاد انرژی که در حوزه وزارتخانه‌هایی همانند وزارت اقتصاد و امور دارایی و وزارت نفت و نیرو هست را تعریف و ارائه کند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: البته بخشی از چالش‌های موجود در این بخش هم مربوط به عدم اجرای قوانین در طی سال‌های اخیر بوده است لذا قانون برنامه ششم توسعه تاکید بر استفاده بهینه از انرژی‌های فسیلی در کشور دارد اما اجرایی نشده است و یا قانون موانع تولید هم همینطور.
 
پورابراهیمی بیان داشت:  همچنین یکی از چالش‌هایی که ما در صنعت برق داریم این بوده که به خوبی می‌توانستیم با استفاده از پرداخت مابه التفاوت ناشی از کاهش میزان مصرف انرژی‌های فسیلی، امکان سرمایه گذاری در انرژی‌های پاک را فراهم کنیم لذا متأسفانه کل کاری که در کشور انجام شده از ۵ درصد برنامه تحقق یافته هم کمتر است و این نشان می‌دهد این وضعیت خوب نیست بنابراین تاکید مقام معظم رهبری ناظر بر همین موضوع است.
 
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما در مجلس اعلام آمادگی می‌کنیم و تاکید اول ما بر اجرای قوانین موجود توسط دولت سیزدهم است و تاکید دوم‌مان هم بر تدوین طرح جامع مدیریت یارانه در اقتصاد کشور است که باید بین دستگاهی تنظیم شود و مربوط به یک وزارتخانه نیست؛ لذا ما این آمادگی را داریم که به دولت کمک کنیم تا این کار بزرگ و معضل بزرگ را ساماندهی کنیم چراکه  ما روی گنج‌های بزرگ قرار داریم، اما وضع مردم خوب نیست لذا این کار را می‌توان با یک مدیریت جامع عملیاتی کرد.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *