میرمحمدصادقی، حقوقدان: موضعگیری سازمان زندانها پس از انتشار تصاویری از زندان اوین را باید به فال نیک گرفت
- همشهری در بخشی از گزارش خود در رابطه با انتشار تصاویری از زندان اوین نوشت: «عذرخواهی» بابت تخلفات بروزیافته و ابراز «تعهد» برای برخورد با عوامل خاطی، اقدامی بود که پس از انتشار تصاویر یادشده اتفاق افتاد.
ویدئوهای منتشرشده از اوین محل دقیق تصاویر - اینکه کدام بخش زندان اوین است- و زمان دقیق وقوع رویداد را نشان نمیدهند.
در این میان، اما آنچه قابل توجه است، موضع رئیس سازمان زندانها در اینباره است که هم اشتباه خاطیان را پذیرفته و هم عذرخواهی کرده و هم وعده داده که با خاطیان برخورد جدی خواهد کرد؛ رویکردی که در موارد مشابه اگر بیسابقه نباشد، حتما کمسابقه است، اگرچه که اگر آن را در کنار تأکیدهای اخیر حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه در مورد توجه به حقوق زندانیان قرار دهیم، نویدبخش ریلگذاری مثبتی در این قوه است و مؤید این امر خواهد بود که تأکیدهای مکرر اژهای در باب حقوق زندانیان، وارد فاز اجرایی و عملیاتی شده است.
رئیس دستگاه قضا در قریب به یک ماهی که روی کار آمده، اقدامات ویژهای در حوزه امور زندانها و زندانیان داشته است. بازدید سرزده او از زندان اوین و رجاییشهر و دیدارش با خانواده جمعی از محکومان امنیتی آبان۹۸ همگی با تأکید او بر توجه به حقوق محکومان و زندانیان در حوزه حبسزدایی، ارفاق قانونی به محکومان و گامبرداشتن بهسوی آزادی مشروط انجام شده است. به همین دلیل عذرخواهی دیروز رئیس سازمان زندانها در باب تخلفات بروزیافته را میتوان به فال نیک گرفت و امیدوار بود در زنجیرهای از تحولات که رئیس دستگاه قضا وعده آن را داده است، از این پس شاهد رویکرد عملیاتی جدید در قوه قضاییه و سازمانهای زیرمجموعه آن خواهیم بود.
حسین میرمحمدصادقی ـ حقوقدان در همین رابطه نوشت: مواجهه و موضعگیری سازمان زندانها پس از انتشار تصاویر است که باید آن را به فال نیک گرفت. این عذرخواهی نشانگر این است که دامن نظام از این مسئله مبراست و این دست موضعگیریها باید در کشور نهادینه شود تا نظام، قربانی اقدام چند متخلف نشود. متأسفانه گاهی تخلفاتی در حوزه مسئولیت برخی مدیران انجام میشود که بهدلیل عدمعذرخواهی آنها و موضع نگرفتن نظام، در نهایت تخلف به پای نظام نوشته میشود. پیش از این نیز در چنین مواردی هزینههای عدمپذیرش تخلف و عدمبرخورد با متخلفان بر دوش نظام قرار گرفته است. درحالیکه اگر طبق معمول عذرخواهی شود، اتفاق پیش آمده اقدام چند نفر متخلف محسوب میشود که در همه کشورها نیز امکان رخ دادن آن وجود دارد؛ بنابراین موضعگیری مجموعه سازمان و نظام درباره نپذیرفتن تخلف صورت گرفته و تنبیه مرتکبان اهمیت بسیاری دارد. آن هم در شرایطی که در قانون اساسی و قانون مجازات اسلامی و مبانی فقهی ما شکنجه ممنوع شده است و هر اقراری که تحت شکنجه گرفته شود نیز از اعتبار ساقط است. کسانی هم که دست به این اقدام بزنند طبق قانون مجازات اسلامی برای آنها مجازاتهایی درنظر گرفته شده است؛ بنابراین باید امیدوار بود که مسئله عذرخواهی و اصلاح عملکردها در کشور ما نهادینه شود.