برگزاری متفاوت جشن بزرگ سینما/سینمای ایران ۳۰ مهرماه برگزیدگان خود را میشناسد
- آخرین دوره جشن بزرگ سینمای ایران (بیست و یکمین دوره) طبق روال هر ساله همزمان با روز ملی سینما در ۲۱ شهریورماه دو سال گذشته برگزار شد. سال گذشته به علت همهگیری ویروس کرونا و با وجود تلاش انجمن عالی هنرها و فنون سینمایی ایران این رویدا سینمایی برگزار نشد و امسال هم با شرایط کاملا متفاوتی این مراسم برگزار میشود.
امسال دستاندرکاران انجمن عالی هنرها و فنون سینمایی ایران ترجیح دادهاند به جای استفاده از جشن بزرگ سینمای ایران از «تشویق آثار برگزیده سینمای ایران» استفاده کنند.
رامین حیدری فاروقی رئیس انجمن هنرها و فنون سینمایی ایران (آکادمی خانه سینما) که به تازگی خبر ازبرگزاری این مراسم در ۳۰ مهرماه داد، درباره این رویداد گفت: «لحن امسال، لحن دستافشانی نیست؛ روحیه این دوران، مناسب آذین نیست، ولی همیشه میشود برای تولید و ساختن و پیشنهاد ادامه دادن به سمت کیفیت، آئینی برپا کرد.
سینما، همه سینماست؛ از سرگرمی تا سودای مکاشفه رازهای استعلایی، دامنه روایت رخداد زندگی، وسیع است. اهمیت این رخداد به جوانب متعددی بر میگردد که یکی از آنها، داوری سینماگران درباره سینماست و این ارزیابی به شکل داوری جمعی نمایندگان و برگزیدگان سینمای ایران و به رسم معروف به داوری در قالب آکادمی سینمایی صورت میگیرد و حدود ۶۰۰ نفر از اهالی سینمای ایران که عضو انجمن هنرها و فنون سینمایی ایران هستند، در خانه سینمای ایران به مرور عملکرد آثار اکران شده در سال گذشته میپردازند.
سال گذشته این کار انجام نشد و همهگیری بیماری سخت، مانع شد. اما امسال، با توجه به برنامهای که پیش از اینها تدارک دیده شده بود تا داوری با استفاده از امکانات دنیای مجازی رخ دهد، هیئت رئیسه آکادمی در هماهنگی با هیئت مدیره خانه سینما تصمیم گرفتند تا ایده امکان تماشای آثار برای داوران در پلتفرمها فراهم شود و با تدارک سازوکار ثبت آثار و رأیگیری در سامانهٔ طراحی شده، رأیگیری و ثبتآراء و اعلام نتایج به شکل غیرحضوری رخ دهد.
آییننامه دوره بیستودوم جشن بزرگ سینمای ایران فعلا منتشر نشده است، اما فیلمهایی که از تیرماه سال ۱۳۹۸ تا تیرماه ۱۴۰۰ در سینما یا پلتفرمها اکران شدهاند امکان ثبت نام و داوری در این رویداد را دارند. در این دوره بزرگداشتهای متنوع اشخاص و عملکردها هم مدنظر دستاندرکاران این رویدا سینمایی قرار دارد».
در سال ۱۳۹۸ حدود ۵۰ عنوان فیلم روی پرده سینماها رفتند که از آن جمله میتوان به فیلمهای «قصر شیرین» رضا میرکریمی، «جان دار» حسین امیری و پدرام پورامیری، «ایده اصلی» آزیتا موگویی، «هزارتو» امیرحسین ترابی، «منطقه پرواز ممنوع» امیر داسارگر، «ماجرای نیمروز، رد خون ۲» محمدحسین مهدویان، «ایکس لارج» محسن توکلی، «جهان با من برقص» سروش صحت، «زیر نظر» مجید صالحی، «چشم و گوش بسته» فرزاد موتمن، «مطرب» مصطفی کیایی، «کاتی و ستاره» رضا مجلسی، «لیلاج» داریوش یاری، «امیر» نیما اقلیما، «معکوس» پولاد کیمیایی، «پول کثیف» خسرو معصومی، «مشت آخر»، مهدی فخیمزاده، «شکستن همزمان بیست استخوان» جمشید محمودی، «کروکودیل» مسعود تکاور، «چاقی» راما قویدل، «خداحافظ دختر شیرازی» افشین هاشمی، «سونامی» میلاد صدرعاملی، «جانان» کامران قدکچیان، «پیلوت» ابراهیم ابراهیمیان، «یادم تو را فراموش» علی عطشانی نام برد.
در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ با توجه به تعطیلیهای طولانی مدت سالنهای سینما و از رونق افتادن اکران آنلاین فیلمهای خیلی زیادی به نمایش درنیامدند. «خروج» ساخته ابراهیم حاتمیکیا اولین فیلم اکران شده در سال کرونایی که پس از آن چند فیلم سینمایی از جمله «خورشید» مجید مجیدی هم اکران آنلاین را تجربه کرد. گرچه باید اشاره کرد «خروج»، «خون شد» و فیلمهای دیگری با شروع اکران آنلاین لو رفتند و نسخه غیرمجاز آنها منتشر و پخش شد و همین دلیلی شد تا تهیهکنندگان و صاحبان آثار چندان رغبتی به نمایش آنلاین آثار خود نداشته باشند. «طلا» پرویز شهبازی، «حمال طلا» تورج اصلانی، «لتیان» علی تیموری، «گیلدا» امید بنکدار و کیوان علیمحمدی، «هایلایت» اصغر نعیمی، «هفت و نیم» نوید محمودی، «ایستگاه اتمسفر» مهدی جعفری، «بنفشه آفریقایی مونا زندی، «کشتارگاه» عباس امینی، «بهت» عباس رافعی، «پسرکشی» محمد هادی کریمی از جمله فیلمهای نمایش آنلاین بودند.
با توجه به آنکه هنوز آییننامه این رویداد سینمایی منتشر نشده باید منتظر لیست نهایی آثار راه یافته به این جشن بود و هنوز به درستی مشخص نیست که جشن بزرگ سینمای ایران به چه نحوی برگزار خواهد شد.