مبارزه با فساد و تخلف درون قوهای؛ از اولویتهای دوره تحول و تعالی/ از «تاکیدات رئیس قوه قضاییه درخصوص برخورد بدون اغماض با متخلفین» تا «تدوین برنامه جهت پیشگیری از نفوذ جریانات فاسد»
- رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۵ تیر ۹۸ در دیدار رئیس وقت، مسئولان و جمعی از قضات و کارکنان قوه قضاییه، یکی از وظایف مهم قوه قضاییه را «مبارزه سختگیرانه با فساد در درون قوه و در خارج از قوه» برشمردند و تأکید کردند: مبارزه با فساد در دورن قوه قضاییه در اولویت است، زیرا حتی یک عنصر ناباب در دستگاه قضایی میتواند زحمات قضات شریف و پاکدامن و کارکنان امین این قوه در سراسر کشور را مخدوش کند و تأثیرات مخربی بر جای بگذارد.
تاکیدات مؤکد درخصوص مبارزه با فساد و تخلف درون قوهای
دستگاه قضایی در دوره تحول و تعالی، مبارزه با فساد و تخلف درون قوهای را در زمره اولویتهای خود قرار داده است؛ این مهم را میتوان از دستورات و تاکیدات حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در همین مدت بیش از یک ماهی که سکان هدایت دستگاه قضایی را عهدهدار شده، دریافت.
حضور رئیس دستگاه قضا در مرکز حفاظت و اطلاعات کل قوه قضاییه
صبح روز یکشنبه ۱۷ مرداد، همزمان با روز حفاظت و اطلاعاتِ دستگاه قضا، حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در سی و هفتمین روز مسئولیت خود در مرکز حفاظت و اطلاعات کل قوه قضاییه حضور یافت. وی در این دیدار که مدیران مرکز، روسای کل و مدیران حفاظت و اطلاعات دادگستری استانها نیز به صورت ویدئوکنفرانسی در آن حضور داشتند، ضمن بیان توصیهها و نکاتی خطاب به مسئولان و مدیران مرکز حفاظت و اطلاعات کل قوه قضاییه گفت: ماموریتهای مرکز حفاظت و اطلاعات مهم، سنگین و اثرگذار است و لازم است با یک نگاه ویژه به این مرکز نگریسته شود.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای مبنای کار مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه را طبیبگونه، خیرخواهانه، قاطعانه، آگاهانه، عالمانه، بههنگام و بهروز دانست و در همین زمینه تاکید کرد که اگر هر کدام از این ویژگیها وجود نداشته باشد، هدف صیانت از دستگاه قضایی محقق نخواهد شد. تنزه و رعایت تقوا در قوه قضاییه همانگونه که مردم انتظار دارند، نسبت به سایر دستگاهها بسیار مهمتر و ضروریتر است و متقابلاً مرکز و دستگاهی که میخواهد از قوه قضاییه صیانت کند باید به مراتب از تنزه و تقوای بیشتری برخوردار باشد.
ضرر فساد در عدلیه متوجه کل نظام و اسلام است / ضرر و زیان سلب اعتماد مردم از عدلیه قابل جبران نیست
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص مقابله جدی با فساد و تخلفات در درون قوه قضاییه، اظهار کرد: ضرر ایجاد فساد، رسوب کردن و ماندگار شدن آن در دستگاه عدلیه، تنها متوجه یک فرد یا یک قوه نیست؛ بلکه متوجه نظام و اسلام است. ضرر و زیان سلب اعتماد مردم از عدلیه قابل جبران نیست و به همین دلیل ما باید تمام توان و تلاش خود را صرف کنیم که اعتماد مردم به دستگاه قضایی خدشهدار نشود.
بعد از تذکر و هشدار اولیه اگر فردی در داخل دستگاه قضا فاسد شد نباید با عواطف برخورد کرد و اغماض داشت
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: مبارزه با فساد در درون قوه قضاییه را باید جدی بگیرید، بعد از تذکر و هشدار اولیه اگر فردی در داخل دستگاه قضا فاسد شد نباید با عواطف برخورد کرد و اغماض داشت و در این موارد نگذاریم دلسوزی بیجا شود.
رئیس دستگاه قضا همچنین ضمن تقدیر از عملکرد رئیس، مدیران و کارکنان مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه عنوان کرد: حجتالاسلاموالمسلمین عبداللهی حقیقتا دلسوزانه، خیرخواهانه، پدرانه، به قصد اصلاح و با رویکرد پیشگیرانه انجام مسئولیت میکند.
انجام مسئولیت مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه در همه عرصهها با پیشبینی بهموقع، پیشگیری بههنگام و اقدام بجا
پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، حجتالاسلاموالمسلمین عبداللهی، رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات کل قوه قضاییه طی سخنانی اظهار کرد: مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه در راستای شناسایی آسیبها و فرصتها در دستگاه قضایی کشور، سعی دارد که با پیشبینی بموقع، پیشگیری بههنگام و اقدام بجا، وظیفه خود را در همه عرصهها بدرستی انجام دهد.
وی ضمن ارائه گزارشی از عملکرد مرکز حفاظت و اطلاعات کل قوه قضاییه، بر تاثیرگذاری اقدامات این مرکز در زمینههای مبارزه با فساد و ارتقاء سلامت دستگاه قضایی تاکید کرد و گفت: مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه امروز بیش از گذشته اقدامات خود را از طریق هوشمندسازی و بهرهگیری از فناوریهای نوین انجام میدهد.
دستور رئیس قوه قضاییه برای تدوین برنامه روشن، دقیق و هماهنگ،جهت پیشگیری از نفوذ جریانات فاسد در مجموعه دستگاه قضا
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای، روز چهارم مرداد در جریان جلسه شورای عالی قوه قضاییه نیز به نهادهای نظارتی دستگاه قضا همچون مرکز حفاظت و اطلاعات و دادسرای انتظامی دستور داد برنامه روشن و دقیق و هماهنگی را برای پیشگیری از نفوذ جریانات فاسد در مجموعه دستگاه قضا تدوین کنند.
رئیس قوه قضاییه در همین راستا تصریح کرد: جریانات فاسد تلاش میکنند همه جا از جمله عدلیه رخنه ایجاد کنند و نهادهای نظارتی و مدیران ما باید مراقبت کنند تا به واسطه رخنه این افراد و لغزش معدودی از همکاران دستگاه عدلیه در پیشگاه مردم بدنام نشوند.
عزم جزم دستگاه قضا برای مبارزه با تخلفات درون قوه قضاییه
حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای، در جریان جلسه روز یازدهم مرداد شورای عالی قوه قضاییه نیز با اشاره به گزارشها درخصوص کشف و برخورد جدی با برخی تخلفات درون قوه قضاییه، بر پیگیری جدی و عزم جزم همه ارکان قضایی در زمینه مبارزه با فساد درون قوه قضاییه تاکید کرد و گفت: در این زمینه کلیه دستگاههای تابعه قوه قضاییه اعم از بخشهای نظارتی، فرهنگی و راهبردی باید با همفکری طرحی نو و جامع دراندازند و با ارائه راهبردهای بازدارنده تلاش شود حیثیت قوه قضاییه که خود در خط مقدم مبارزه با فساد قرار دارد، لکهدار نگردد.
انسجام هرچه بیشتر امور حفاظتی و اطلاعاتی دستگاه قضا در نتیجه تاکیدات رئیس قوه قضاییه درخصوص برخورد قاطع و بدون اغماض با هرگونه تخلف و فساد درون قوهای
کمال رئوف، دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه در گفتوگو با میزان با اشاره به تاکیدات و دستورات حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای درخصوص مبارزه قاطعانه و بدون اغماض با فساد و تخلف درون قوهای، گفت: یکی از معیارهای اصلی برای بررسی و سنجش کارآیی و کارآمدی یک نهاد نظارتی، آن است که مواجهه و برخورد با تخلف و فساد در درون آن نهاد، در بالاترین سطح قرار داشته باشد و هرگونه مسامحه و اغماض در قبال تخلفات و مفاسد در یک دستگاهی که خود شأن نظارتی دارد، دارای آثار سوء عدیده است.
وی با اشاره به اهمیت مقوله پیشبینی وقوع تخلف و پیشگیری از آن، از سوی بخشهای ذیربط حفاظتی و اطلاعاتی در دورن دستگاههای نظارتی، بیان داشت: کارویژه نهادهای امنیتی، نظارتی، حفاظتی و اطلاعاتی آن است که با رصد مستمر و هوشمندانه، وقوع تخلف را از مبدأ شناسایی کنند و با تذکرات اولیه و احیاناً برخوردهای مقتضی، از گسترده شدن دامنه تخلف و فراگیری آن، پیشگیری کنند؛ به نظر میرسد این مهم در دستگاه قضایی از سوی بخشهای ذیربط بویژه حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه، به نحو مطلوب در حال انجام است؛ با این وجود، رئیس دستگاه قضا به سبب اهمیت فراوان موضوع مزبور، موکداً بر آن تاکید و اصرار دارند.
دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه با اشاره به اقدامات حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه در زمینه پیشگیری از وقوع جرم و شکلگیری فساد، تصریح کرد:برای دستگاهها و بخشهایی که دارای شوؤن نظارتی، قضایی ، امنیتی هستند، امر مطلوب آن است که در ارتباط با تخلفات درون دستگاهی، پیشگیری را بر برخورد، رجحان دهند. به عبارت دیگر به هر میزان که از وقوع تخلف و فساد در درون دستگاههای نظارتی ، قضایی و امنیتی پیشگیری شود، اثرات مطلوب آن در امر اعتمادزایی عمومی جلوهگری میکند.
رئوف، افزود: حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه یکی از واحدهایی است که در بدنه قوه قضاییه خوب عمل کرده و اینکه در مسیر پیشگیری قدم گذاشته است، امری مطلوب، موثر و مبارک است و در آیندهای نزدیک، نتیجه این امر مشهود خواهد شد.
دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه همچنین بیان داشت: تاکیدات رئیس قوه قضاییه درخصوص برخورد قاطع و بدون اغماض با هرگونه تخلف و فساد در درون دستگاه قضا و دستور وی ناظر بر تدوین برنامهای روشن، دقیق و هماهنگ برای جلوگیری نفوذ عناصر و جریانات فاسد در قوه قضاییه، انسجام هرچه بیشتر امور حفاظتی و اطلاعاتی دستگاه قضا را در پی خواهد داشت.