مراسم و مناسبتهای انقلاب اسلامی؛ عرصه تجلی باورهای دینی و مذهبی
میداندار اصلی صحنههای با شکوه خلق حماسههای حضور در تعظیم شعائرالله و بزرگداشت و تذکر ایّام الله و خالقان قلههای افتخار و اقتدار ملت بزرگ ایران هستند، لیکن نهادی که با موافقت امام راحل عظیم الشّان در ۱۲ مرداد ۱۳۵۹ پا به عرصۀ نقشآفرینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی گذاشت، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود.
- توجه و تعظیم مناسبتها در آموزههای اسلامی و به تبع آن در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژهای داشته و تعظیم شعائر در مسیر جامعه پردازی و تربیت فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه از ارکان این نظام الهی به شمار میرود.
به عبارت دیگر، تعظیم شعائر الهی و برپائی مراسم و مناسبت-ها از راهبردهای تبلیغی مورد تأکید قرآن کریم و مکتب تربیتی خاندان رسالت بوده و اهداف بلندی بر آن مترتب است. واژۀ مقدسی که برای روزهای قابل تعظیم در کلام خداوند متعال به کار برده شده و مبنای فرهنگ سازی الهی قرار گرفته است واژه «ایّام الله» است، و ائمۀ طاهرین علیهم السلام که مروّجین اصلی فرهنگ نبوی و مجسم قرآن میباشند نیز با تأکیدهای فراوان، پیروان مکتب انسان ساز قرآن را به توجه و تعظیم شعائرالله فراخوانده و بر پاسداری از ارزشهای انکارناپذیر ایامالله دعوت کردهاند.
درک درست مفاهیم کلیدی و مورد تأکید دینی میتواند ما را در مسیر پیگیری شایستۀ وظائف یاریگر باشد از این رو برای فهم دقیق ایّام الله ذکر شواهدی از کلام خدا و آموزههای اهل بیت پیامبر علیهم السلام و امامین انقلاب اسلامی را مقوم بحث قرار میدهیم.
برای ایجاد پیوند معنائی با کلیدواژه ایّام الله در تفسیر نمونه اینگونه آمده است که هر روز که در آن فصل تازهای در زندگی انسانها گشوده و درس عبرتی به آنها داده شده است، مانند ظهور یک پیامبر یا نابودی یک پادشاه ظالم و مشرک، جزء ایام الله است، در این معنا هدف از یادآوری روزهای سرنوشتساز انبیای پیشین و چگونگی نجات مؤمنان و نابودی کافران، پندگیری و هوشیاری ملتهاست و با الهام از همین پیام آسمانی است که خاطره روزهای بزرگ تاریخ اسلام جاودانه شده است. «مکارم، تفسیر نمونه نمونه،۱۳۷۷ش، ج۱۰، ص۲۷۵.»
حضرت علی علیه السلام نیز در موارد متعدد ایّام اللّه را متذکر شده و به بزرگداشت آنها میپردازد و یادآوری ایّام اللّه را از اوصاف بندگان خداوند میشمارد: «همواره برای خداوند در پارهای از زمان، بعد از پاره دیگر و در روزگاری که آثار شرایع در آنها گم گشته است، بندگانی است که روزهای خدا را (به مردم) یادآوری مینمایند و (آنان را) از عظمت و بزرگواری او میترسانند.» «شرح نهج البلاغه فیض خطبه ۲۱۳، ص ۷۰۳»
آن حضرت به یادآوری ایّام اللّه دستور میدهد و در نامهای به قثم بن عباس، که کارگزار وی در مکه بود، مینویسد: «حج را با مردم برپادار و آنها را به روزهای خداوند یادآوری نما.» «شرح نهج البلاغه فیض نامه ۶۷، ص ۱۰۶۳»
در اولین سال پیروزی انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی قدس سره، بنیان¬گذار کبیر انقلاب اسلامی، در پیامی به ملت ایران در سالگرد یوم اللَّه ۱۷ شهریور میفرمایند: «تذکر به «ایام اللَّه» که خداوند متعال به آن امر فرموده است، انسان ساز است. قضایایی که در ایام اللَّه رخ داده است، برای تاریخ و انسانها در طول تاریخ آموزنده و بیدارکننده است. حوادث بزرگ تاریخ که قرآن مجید هم از بعض از آنها یاد کرده است، سرمشقی پر برکت برای ساختن جامعهها و اشخاص و جامعه عصر ما که عصر انقلاب است، و در کشور ایران که کشور انقلاب و شاهد بسیاری از حوادث بزرگ است که باید آنها را ایام اللَّه محسوب کنیم و به ذکر آنها و تذکر آن ایام بپردازیم؛ که برای ملت قهرمان و مجاهدان سلحشور، درس انقلاب است.»
در استمرار همین راهبرد قرآنی و مکتب تربیتی، رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت امام خامنهای مد ظله العالی در بخشی از خطبه نماز جمعه ۲۷/۱۰ /۱۳۹۸ فرموده و از زاویهای دیگر به تبیین اهمیت ایام الله اینگونه بیان داشتند که: «ایّام الله مهم است؛ بنده میخواهم دربارهی ایّام الله صحبت کنم؛ برای چه کسانی؟ برای مردمی که صبّارند و شکورند. صبّارند یعنی یکپارچه اهل استقامت و صبرند، به اندک چیزی از میدان خارج نمیشوند، ایستادگی میکنند. شکورند، یعنی اوّلاً نعمت را میشناسند، ابعاد پنهان و آشکار نعمت را میبینند؛ ثانیاً قدرشناس نعمتند، یعنی ارزش این نعمت را، وزن این نعمت را، قیمت این نعمت را میدانند؛ ثالثاً بر اساس آن احساس مسئولیّت میکنند، بر اساس این نعمتی که خدا داده، احساس مسئولیت میکنند؛ ملّتی، جمعیّتی، قومی که بیصبر نیستند، مسئولیّتناشناس نیستند. این آیات، آیات سوره ابراهیم است، مکّی است؛ یعنی در آن وقتی که مسلمانها در اوج مبارزات و ایستادگی و مقاومت در مقابل جریان کفر قرار داشتهاند، در آن وقت این آیات نازل شده است، به آنها مژده میدهد، به مردم میگوید که بدانید که خدای متعال ایّاماللّهی دارد، آن ایّامالله را به شما نصیب خواهد کرد؛ باید شما شکرگزار ایّامالله باشید.
اگر واکنش درست و شاکرانه نشان دادید از آنچه که خدای متعال به شما داده است، خدای متعال به شما پیروزیهای بیشتری را در آینده خواهد داد.»
اگر واکنش درست و شاکرانه نشان دادید از آنچه که خدای متعال به شما داده است، خدای متعال به شما پیروزیهای بیشتری را در آینده خواهد داد.»
ایام الله در نظام مقدس جمهوری اسلامی تشکیل دهندۀ مناسبتهای رسمی نظام بوده و تعظیم آنها براساس آموزههای الهی و هدایتهای امامین انقلاب اسلامی و مراجع عظام به یک وظیفۀ الهی و ملی برای ملت بزرگ و بصیر ایران عزیز تبدیل شده است.
میداندار اصلی صحنههای با شکوه خلق حماسههای حضور در تعظیم شعائرالله و بزرگداشت و تذکر ایّام الله و خالقان قلههای افتخار و اقتدار ملت بزرگ ایران هستند، لیکن نهادی که با موافقت امام راحل عظیم الشّان در ۱۲ مرداد ۱۳۵۹ پا به عرصۀ نقشآفرینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی گذاشت، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود.
چهل سال از عمر این نهاد رسمی و غیر دولتی میگذرد و امروز افتخار دارد ضرورت، نقش آفرینی شایسته و حرکت در صراط مستقیم و بجا آوردن حق عمل و اقدام با تعبیر رسا و بلند لحظه شناسی را در بیان مقتدای امت به عنوان مدال افتخار دریافت کرده و به خدمتگزاری نظام مقدس جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران در راستای تبلور ارزشها و عوامل اقتدار و عزت کشور و ملت عزیز ایران در چهارچوب اهداف و آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی و پیروی خالصانه و مجاهدانه امامین انقلاب اسلامی ببالد و توفیق این خدمتگزاری را برای مجاهدان خاموش و پرتلاش در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی موهبتی بزرگ و الهی و مستلزم شکرگزاری از درگاه احدیت بداند.
این نوشتار تلاشی است برای معرفی شایستهتر و زمینهای است برای آشنائی افزونتر دلدادگان نظام مقدس جمهوری اسلامی با این نهاد انقلابی و مردمی که بالاترین منظور از این تلاش را میتوان زمینه سازی مشارکت گستردهتر مردم و دستگاههای کشور در تصمیم سازی و تعظیم شایستهتر شعائرالله و بزرگداشت موثرتر ایّام الله و خلق حماسهای ماندگار حضور و خلق قلههای افتخار و اقتدار دانست.
*معاونت آموزش، پژوهش و برنامهریزی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *