آیا جهش بعدی کرونا از سویه دلتا خطرناکتر است؟
پس از آنکه سویه دلتای بیماری کرونا، کشورهای جهان را با موج مرگبارتر شیوع مواجه کرد، نگرانیها در مورد جهشهای بعدی کرونا افزایش یافت.
– سویه «دلتا» بیماری «کرونا»، جهان را با مرحله مرگبارتری از بحران بهداشتی ویروس «کووید -۱۹» در ۲ سال گذشته مواجه کرده است.
اکنون نگرانیهای زیادی در مورد سویههای جدید و آتی این بیماری به وجود آمده اند و این پرسش را مطرح میکنند: آیا جهش بعدی کرونا میتواند بدتر باشد؟
به گزارش «وُکس و لس آنجلس تایمز»، ویروسها دائما در حال جهش هستند. این جهشها به ندرت خطرناکتر از انواع پیشین خود بوده و خطری در پی ندارند.
البته باید توجه داشت که ویروسها تنها در صورتی وارد چرخه جهش میشوند که وارد بدن میزبان شوند.
ویروس کووید -۱۹ نیز از زمان بروزش در تقریبا ۲ سال پیش تاکنون به دفعات جهش یافته که برخی از آنها مرگبار بودهاند.
در حالی که جهان به مرحله غلبه به کرونا نزدیک میشد، جهش جدید این بیماری موسوم به دلتا، جهان را فراگرفت. نوع دلتای کرونا به مراتب از انواع اصلی و جهش یافته این بیماری دارای سرعت انتقال بیشتر و مرگبارتر است.
نوع دلتا که نخستین بار در هند کشف شد، ۴۰ تا ۶۰ درصد قابل انتقال از نوع «آلفا» و تقریبا ۲ برابر قابل انتقالتر از نوع اصلی این بیماری است.
ضمن اینکه در قیاس با جهشهای پیشین، در سطح بالاتری در گلو و ریه رشد میکند.
این ویژگیها سبب شده این جهش به سویه غالب بیماری در بسیاری از کشورها مبدل شود.
همین امر سبب بروز نگرانیهای عمدهای در مورد مرگبارتر بودن جهشهای آتی بیماری کرونا و مقاومت آنها در برابر واکسنهای موجود شد.
کارشناسان بهداشت و متخصصان اپیدمیولوژیست میگویند هنوز نمیتوان با قطعیت از جهش نوع «امگا» در آینده سخن گفت و راه مطمئنی برای اطلاع دقیق از این امر وجود ندارد.
با وجود این آنها کاملا در تاریکی به سر نمیبرند و سناریوهایی را در مورد تداوم تکامل ویروس کرونا مطرح کردهاند.
یکی از سناریوهایی که کارشناسان بهداشت و اپیدمیولوژیستها مطرح میکنند، این است که احتمالا حدی نهایی برای بد بودن ویروس وجود دارد و ویروسها نمیتوانند برای همیشه به صورت مداوم بدتر و بدتر شوند.
به زعم کارشناسان، بعید است که ویروس کووید -۱۹ به شیوهای جدید جهش پیدا کند و در چارچوب جهشهای ویروسی رفتار میکند.
از این رو باید گفت که ویروسی که بیش از حد قابل انتقال باشد یا توانایی جهش یافتگی داشته باشد، در نهایت سبب نابودی خود میشود؛ زیرا دیگر میزبانی برای آن باقی نخواهد ماند اما این که حد بالای کووید -۱۹ کجاست، هنوز کسی نمیداند.
سناریوی دیگر براساس ویروس بیماری سرماخوردگی قابل تعریف است؛ ویروس این بیماری طی سالها تکامل یافته و همین امر سبب شده تا از سیستم ایمنی بدن انسان فرار کند و همیشه میزبانانی داشته باشد.
سناریوی دیگر بر این باور است که کووید-۱۹، تا سه سال آینده جهشهایی را خواهد داشت و پس از آن متوقف میشود.
کارشناسان بهداشت و اپیدمیولوژیستها بر این باورند که واکسیناسیون تاثیری مهم در سرنوشت ویروس کرونا و جهش هایش دارد و واکسیناسیون سریع و گسترده میتواند مانعی مهم در مسیر جهش بدتر بعدی احتمالی باشد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *