صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

برداشت غیرقانونی آب و تشکیل پرونده قضایی

۰۹ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۶:۱۶
کد خبر: ۷۴۵۴۷۷
از آنجا که خسارت به منابع آبی بیش از همه، برای کشاورزان مشکل‌ساز می‌شود کشاورزان باید برای برداشت آب، قوانین و مقررات مربوطه را رعایت کرده و در صورت ممنوعیت برداشت آب از رودخانه‌ها و ممنوعیت کشت در حاشیه آنها، از ارتکاب جرم و برداشت غیرمجاز آب خودداری کنند.

- هرچند در پی تنش‌های آبی، در بسیاری از استان‌ها از جمله استان کهگیلویه و بویراحمد کشت برنج و سایر محصولات آب‌بر ممنوع اعلام شده و جرم به حساب می‌آید اما متخلفان همچنان با کشت این محصولات و برداشت غیرقانونی آب از رودخانه‌ها، به منابع آب و اکوسیستم منطقه آسیب وارد می‌کنند که محسوس‌ترین این آسیب‌ها، خشک شدن رودخانه‌ها و مرگ آبزیان است؛ خساراتی که ، هفته گذشته، نمونه‌هایی از آنها را در پی برداشت غیرقانونی آب از رودخانه‌های استان کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار داد.

بیشتر بخوانید:
رودخانه‌ها و ماهی‌ها قربانیان کشت برنج

در این باره، رسول فرهادی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد روز گذشته در گفت‌وگو با میزان، با بیان اینکه قانون توزیع عادلانه آب یکی از مهمترین مبانی قانونی در زمینه مدیریت منابع آبی کشور است گفت: از آنجا که مدیریت آب یک مقوله ملی است، نهادهای متعددی برای مشارکت در حوزه مدیریت آب منظور شده‌اند که در قانون توزیع عادلانه آب، وظایف هرکدام از آنها جهت جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز مازاد بر پروانه یا غیر مجاز از طریق پمپاژ و همچنین برداشت‌های سنتی برای حقابه‌بران قدیم مشخص شده است.

وی افزود: بارش کم یا خشک‌سالی هم مانند زلزله و سیل، بحران به حساب آمده و برای مدیریت آن همکاری تمام دستگاه‌های عضو کمیته بحران، ضروری است. شرکت آب منطقه‌ای هم به عنوان دبیر جلسات شورای حفاظت از آب، بر اساس مصوباتی که در راستای جلوگیری از برداشت غیرقانونی آب در جلسات این شورا صادر می‌شود و با هماهنگی دستگاه قضا، نیروی انتظامی و گاه شرکت توزیع برق (به جهت قطع برق پمپ‌های غیرمجاز) نسبت به برخورد قانونی با برداشت‌های غیرمجاز اقدام می‌کند.

فرهادی تصریح کرد: متاسفانه در نتیجه بارش اندک در سال ‌آبی جاری و فرا رسیدن فصل گرما، دبی رودخانه‌ها از جمله رودخانه بشار که یکی از جریان‌هابی آبی حیاتی استان است به شدت کاهش یافته. با این حال، تعدادی از بهره‌برداران منابع آبی استان، بدون توجه به این کم‌آبی و بدون کسب تکلیف از شرکت آب‌منطقه‌ای برای برداشت غیرقانونی آب اقدام به استفاده از پمپ‌های غیرمجاز در حاشیه رودخانه‌ها کرده‌اند.



وی ادامه داد: به عنوان مثال، طی هفته گذشته، گروه‌های گشت و بازرسی شهرستان بویراحمد و دنا با استفاده کنندگان غیرقانونی و متخلفان حاشیه رود بشار مواجه شده و نسبت قطع برق این پمپ‌های غیرمجاز، جمع‌آوری آنها و معرفی متخلفان به مراجع قضایی اقدام کردند.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان کهگیلویه وبویراحمد افزود: همچنین با توجه به وقوع خشکسالی و بر اساس مصوبات شورای حفاظت، شرکت آب‌منطقه‌ای در شبکه‌های آبیاری تحت مدیریت خود مانند شبکه سروک و شاه قاسم، شبکه دشت روم، شبکه امامزاده جعفر به استثنای کشت های دائم (مانند باغات) از کشت‌های سطحی و زراعی آب‌بر جلوگیری کرده است.

وی یادآور شد: بر اساس مواد ۱۸ تا ۲۱ قانون توزیع عادلانه آب، مسئولیت نظارت بر برداشت آب توسط حقابه‌بران از وظایف وزارت جهاد کشاورزی است. در نتیجه این وزارتخانه به عنوان متولی اصلی کشاورزی، به منظور حفظ اکوسیستم رودخانه‌ها باید ضمن اطلاع‌رسانی به کشاورزان تدابیری اتخاذ کند که سهم محیط زیست از منابع آب تخصیص شود. اما علیرغم پیگیری‌های صورت گرفته اقدامات لازم برای مدیریت آب از سوی برخی دستگاه‌ها انجام نگرفته است؛ اقداماتی که مهمترین آنها اعلام ممنوعیت کشت محصولات آب‌بر، معرفی کشت‌های جایگزین، برآورد خسارات عدم کشت و عدم ارائه خدمات برای کشت محصولات ‌آب‌بر در انهار سنتی و جزو وظایف وزارت جهاد کشاورزی است.

وی تاکید کرد: برداشت غیرقانونی آب به ویژه در شرایط کنونی، سبب آسیب‌هایی جبران‌ناپذیر به منابع آبی می‌شود که که می‌تواند حتی نسل‌های بعد را برای تامین آب با چالش‌های جدی مواجه کند.

فرهادی در پایان با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد ازحجم آب کشور به کشاورزی اختصاص داده می‌شود گفت: از آنجا که خسارت به منابع آبی بیش از همه، برای کشاورزان مشکل‌ساز می‌شود از آنها درخواست می‌کنیم برای برداشت آب، قوانین و مقررات مربوطه را رعایت کرده و اطمینان داشته باشند که تصمیم‌هایی که در شورای حفاظت استان اتخاذ می‌شود در راستای مدیریت صحیح منابع آبی است.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *