توزیع ناعادلانه واکسن کرونا در جهان و تبعات آن
- صندوق بین المللی پول اعلام کرد که اقتصاد جهانی به طور فزایندهای بین اقتصادهای دارای واکسن و اقتصادهای بدون واکسن، تقسیم شده است.
به گزارش «ایندیپندنت»، چشم انداز اقتصاد انگلیس از ماه آوریل بهبود یافته است، اما انگلیس و سایر اقتصادهای ثروتمند از آسیب اقتصادی که همه گیری کووید-۱۹ در جاهای دیگر متحمل میشود در امان نیستند و کارشناسان در این زمینه هشدار دادند.
واکسینه نشدن بسیاری از افراد در سراسر جهان به معنای افزایش خطر جهش سویههای جدید است که ممکن است انتقال پذیری بیشتری داشته باشد یا در برابر واکسن مقاومت کند و این موضوع خطر را در سراسر جهان افزایش میدهد.
«گیتا گوپینات»، اقتصاددان ارشد صندوق بین المللی پول، میگوید «ظهور سویههای بسیار عفونیتر ویروس میتواند بهبودی اقتصادی را از بین ببرد و به طور کلی ۴.۵ تریلیون دلار از تولید ناخالص داخلی جهانی را تا سال ۲۰۲۵ از بین ببرد.»
به گفته وی، «برای اطمینان از دستیابی سریع و سراسری به واکسنها، روشهای تشخیصی و درمانی و اقدامات چند جانبه مورد نیاز است؛ این موضوع میتواند جان تعداد بی شماری از افراد را نجات دهد، از ظهور سویههای جدید جلوگیری کند و تریلیونها دلار به رشد اقتصادی جهانی کمک کند.»
صندوق بین المللی پول همچنین میگوید حتی با بهترین تلاش برای به اشتراک گذاشتن واکسن به طور عادلانه در سراسر جهان، نرخ بالای مبتلایان جهانی در کوتاه مدت یک خطر محسوب میشود؛ این میتواند سفرهای تجاری را محدود کرده و بهبود تجارت جهانی و خدمات را کاهش دهد؛ مشکلی که میتواند نه تنها کشورهای کمتر توسعه یافته بلکه برخی از اقتصادهای پیشرفته را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
برخی اقتصاددانان و سیاستگذاران بانکهای مرکزی در حالی که کشورها از جمله انگلیس با رفع محدودیتهای مربوط به بیماری همه گیر سازگار میشوند، نگرانیهایی را در مورد خطرات رکود بالاتر ابراز کردهاند.