روزنامه اسلوونیائی: رفتار نخستوزیر اسلوونی باعث زایل شدن اعتبار این کشور و اتحادیه اروپا خواهد شد
- یک روزنامه اسلوونیائی با اشاره به سخنرانی نخست وزیر این کشور در همایش منافقین: یانشا اصول سیاستهای اتحادیه اروپا را نمیشناسد و به همین خاطر سیاست اتحادیه اروپا در قبال ایران را تضعیف میکند. (منبع: روزنامه دلو چاپ اسلوونی)
روزنامه دلو چاپ اسلوونی «یانس یانشا» نخست وزیر اسلوونی را شخصی معرفی مینماید که به دنبال بزرگ نمایی است. این روزنامه میافزاید: «رفتار وی باعث زایل شدن اعتبار اسلوونی و اتحادیه اروپا خواهد شد.» شاید به نظر اسلوونی، این موضوع، بزرگ نباشد، ولی شدت واکنش اروپا حاکی از اهمیت و حساسیت مسئله ایران است.
«جوزف بورل» در واکنش به اظهارات یانشا در همایش مجاهدین خلق ( منافقین)، اظهارات غیرمعمولی داشت. بورل گفت: «یانشا نماینده اتحادیه اروپا نیست. اسلوونی در کنار مجارستان به عنصر بیثبات کننده در سیاست اروپا تبدیل شده است. تردیدی در این خصوص که اظهارات و اقدامات یانشا در دوره ریاست بر شورای اتحادیه اروپا همانند سمی مهلک است، وجود ندارد. ما از قبل میدانستیم که دولت فعلی قادر به برگزاری حتی ریاست تشریفاتی اتحادیه اروپا نیست. یانشا به عنوان رئیس دورهای فعلی اتحادیه اروپا خود را محدود نخواهد کرد. او علاقه مند است که توجه بینالمللی را به خود جلب نماید، خودش را به رخ بکشد و بزرگ ببیند. فقط در این صورت است که وی احساس رضایت می کند. یانشا همانند آدم پرهیاهویی است که مانند اوربان در مجارستان عمل می کند.»
در ادامه مقاله به حضور یانشا در نشست منافقین و تماس تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان با بورل اشاره شده و آمده است: «بورل در پاسخ به محمدجواد ظریف گفت: موضع کشوری که ریاست بر شورای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، موضع اتحادیه اروپا نیست. بورل خواست به هر طریق تردید ارتباط اتحادیه اروپا با این موضوع را از اذهان بزداید.»
تهران خواستار توضیح دولت اسلوونی شد و یادداشت اعتراض آمیزی به سفیر اسلوونی تسلیم نمود. موضع یانشا نسبت به اعدام زندانیان سیاسی ایرانی بیش از سی سال پیش، به تنهایی بحث برانگیز نیست، مشکل ماهیت سیاسی یا بی توجهی به شرایط بین المللی است. مسئله تضعیف سیاست اصولی اتحادیه اروپا در قبال ایران و تلاشهای مربوط به توافق هستهای است. اظهارات سریع و صریح بورل نیز از همین واقعیت سرچشمه میگیرد. بر این اساس میبینیم که دوستی نخست وزیر یانشا با بورل نیز ثمری نداشته است. کسی که ریاست شورای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد،
نمیتواند از طرف اتحادیه اروپا سخن بگوید. تنها رئیس اتحادیه اروپا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می توانند از طرف ۲۷ کشور اتحادیه اظهار نظر کنند. کشوری که ریاست شورای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد باید در رابطه با مواضع خود با بروکسل مشورت کند. دیپلماتها از اینکه یانشا اصول سیاستهای اروپا را نمیشناسد و درک نمیکند و سبب شرمندگی و زیان رساندن به کشور خود و به ریاست اتحادیه اروپا شده است، نگران هستند و از او فاصله میگیرند. موضع یانشا برای توافق هستهای خطرناک است. اروپا و آمریکا به ریاست جو بایدن، برای احیاء توافق هستهای تلاش میکنند. توافق هستهای سال ۲۰۱۵ برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران، در مقابل لغو تحریمها، نقطه تحولی در روابط بینالملل انجام شد. ناامیدی اروپا به خاطر خروج ترامپ از توافق هستهای بسیار زیاد بود. لذا موضع اسلوونی را
نمیتوان به عنوان دفاع از حقوق بشر در ایران درک کرد. این عملی خصومتآمیز نسبت به اتحادیه اروپاست. قابل درک نیست که یک کشور اتحادیه اروپا، توافق هسته ای را که حامیان آن کشورهایی همچون آلمان، فرانسه، اتحادیه اروپا، آمریکا و دیگر قدرت های بزرگ جهانی هستند، تضعیف کند».
دلو در ادامه چنین تحلیل می کند: «ظریف در گفتوگوی تلفنی با بورل اظهار نمود که سخنان نخست وزیر اسلوونی سنجیده نبود. ولی مشکل اینجاست که این اظهارات سنجیده بود. یانشا نیز همانند اوربان به دنبال موضوعات و زمینه هایی است که اعتبار اتحادیه اروپا را زیر سئوال ببرد. یانشا مست دوران ریاست بر شورای اتحادیه اروپاست. ریاست نمادین بر شورای اتحادیه اروپا مهمترین پروژه یانشاست. رفتار یانشا ادامه دارد. وقتی که مجارستان قطعنامه اتحادیه اروپا در رابطه با آتش بس بین اسرائیل و حزبالله، به منظور دفاع از مردم غیرنظامی غزه را متوقف کرد، اگرچه اسلوونی به مجارستان ملحق نشد ولی در ادامه با برافراشتن پرچم اسرائیل بر فراز ساختمان دولت به علامت همبستگی با اسرائیل ، نشان دادکه جایگاه دولت یانشا کجاست. مردم اسلوونی از ژست حمایت از اشغالگری، پاکسازی قومی و آپارتید فاصله گرفتهاند.