آتشبس؛ مهمترین و مطلوبترین نتیجه مذاکرات بینالافغانی
محسن پاکآیین در گفتوگو با میزان، با اشاره به تحولات اخیر افغانستان و بازپسگیری برخی از ولسوالیهای توسط ارتش افغانستان از دست طالبان، اظهار داشت: یک واقعیت مسلمی وجود دارد و آن هم اینکه بحران افغانستان راه حل نظامی ندارد و همانطور که میدانید در مقاطعی، طالبان پیشروی میکنند و بعضی از شهرها و ولسوالیها را میگیرد، اما دولت در جای دیگری طالبان را بیرون میکند و ارتش موفق میشود که مناطقی را تصاحب کند.
سفیر پیشین کشورمان در جمهوری آذربایجان ادامه داد: این مسئله در طول تاریخ افغانستان یعنی تاریخ بعد از روی کار آمدن حامد کرزی، دائماً وجود داشته است. حتی در دورهای که نیروهای اشغالگر آمریکا در آنجا بودند، هیچوقت یک طرف موفق نشد که پیروز میدان باشد؛ لذا راهحل نظامی چاره بحران افغانستان نیست و بهترین کار این است که گفتوگوهای بینالافغانی ادامه پیدا کند.
وی گفت: طالبان، بقیه گروهها و قومیتهای دیگر و دولت با هم مذاکره کنند و بر اساس مفاد قانون اساسی، جمعیت کشور و دموگرافی قومیتها، به شکلی در سرنوشت کشور سهیم شوند. به این شکل است که همه خواهند توانست بحران را حل کنند.
پاکآیین با اشاره به مذاکرات دوحه گفت: نفس مذاکره خوب است؛ یعنی ما از مذاکرات بینالافغانی حمایت میکنیم. اما مذاکره دوحه، دستاوردی نداشت. به دلیل اینکه هیچ کدام از طرفین حاضر به پذیرش آتشبس نشدند. تنها دستاورد دوحه این بود که همه حاضرین گفتند که مذاکرات را ادامه میدهیم.
این کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه نتیجه مذاکرات زمانی میتواند مطلوب باشد که آتش بس ایجاد شود و پس از آن طرفین با مذاکره به توافق برساند، اضافه کرد: وقتی که جنگ وجود دارد و طرفین در مقابل هم قرار دارند، چگونه میتواند در پشت میز هم به توافق برسند؟
پاکآیین با تاکید بر اینکه مهمترین و مطلوبترین بحث و نتیجهای که از دل این مذاکرات بیرون خواهد آمد، بحث آتش بس است، اضافه کرد: بعد از آن میتوان پیرامون چگونگی اداره کشور توسط تمام قومها و گروههای مختلف، مذاکره کرد.