صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

المپیک توکیو| زورو‌های ایرانی به دنبال تاریخ‌سازی در توکیو/ از فریدون میرزا تا هفتمین تجربه حضور در المپیک

۲۹ تير ۱۴۰۰ - ۰۷:۴۵:۰۱
کد خبر: ۷۴۲۷۷۴
دسته بندی‌: ورزشی ، سایر حوزه ها
سابقه نخستین حضور شمشیربازان ایرانی در بازی‌های المپیک به سال ۱۹۰۰ پاریس بازمی‌گردد و سابریست‌های ایرانی با حضور در توکیو، هفتمین حضور خود در المپیک را تجربه خواهند کرد.
- تیم ملی شمشیربازی ایران که هفتیمن حضور در المپیک‌ها را در توکیو ۲۰۲۰ تجربه خواهد کرد برای نخستین بار در دو بخش تیمی و انفرادی و با چهار سابریست در بزرگترین رویداد ورزشی جهان به مصاف رقبا خواهند رفت تا با درخشش ستاره‌هایی همچون مجتبی عابدینی که سومین حضور متوالی خود در المپیک را تجربه می‌کند و به امید روز‌های طوفانی علی پاکدامن در دومین تجربه المپیکی‌اش، نخستین مدال تاریخ شمشیربازی ایران در المپیک به دست آید.

شمشیربازی یکی از امید‌های کاروان ورزش ایران برای کسب مدال در المپیک توکیو محسوب می‌شود تا بعد از کشتی، وزنه‌برداری، تکواندو و دوومیدانی، پنجمین رشته مدال آور ایران در این بازی‌ها لقب بگیرد.

*از پرنس ایرانی تا سومین حضور متوالی عابدینی در المیپک

سال ۱۹۰۰ و هنگام برگزاری دومین دوره المپیک نوین، نماینده‌‎ای از ایران عازم محل برگزاری بازی‌ها در پاریس شد و برای نخستین بار پرچم ایران را در کنار دیگر شرکت کنندگان در المپیک به اهتزاز درآورد.

ورزش ایران همزمان با چهاردهمین دوره بازی‎های المپیک که سال ۱۹۴۸ در لندن برگزار شد، یعنی پس از اینکه در کمیته بین‎المللی المپیک پذیرفته شد به طور رسمی وارد بازی‌های المپیک شد. در واقع این اولین حضور رسمی کاروانی از ورزش ایران در بازی‌های المپیک بود اگرچه نقطه آغاز و پیشینه المپیکی ایران به همان بازی‌های ۱۹۰۰ فرانسه و دوره حکمرانی سلسله قاجار در ایران باز می‌گردد.

آن زمان نام «پرشیا» مورد استعمال خارجیان برای کشور ایران بود و مظفرالدین شاه شخص اول مملکت به حساب می‌آمد. وی «فریدون میرزا ملکم» که پدرش «میرزا ملکم خان ناظم الدوله» مسئولیت سفارت ایران در چند کشور اروپایی را برعهده داشت را برای حضور در المپیک ۱۹۰۰ معرفی کرد.

بدین ترتیب «فریدون میرزا ملکم» به عنوان یک دانشجوی ایرانی و اولین المپین از «پرشیا» راهی فرانسه شد و در مسابقات شمشیربازی اسلحه اپه با حریفانش به رقابت پرداخت. البته پیش از اینکه وی در این بازی ‎ها شرکت کند، پدرش لقب افتخاری «پرنس» را برای او از شاه گرفت و در مقابل به رسم سپاس یک انگشتر برلیان به شاه داد.

اینگونه شد که تاریخ نگاران و از جمله «ویلیام مالون»، رییس جامعه بین‌المللی تاریخ نگاران المپیک (۲۰۰۴ - ۲۰۰۰) نام تنها نماینده ایران در المپیک ۱۹۰۰ پاریس را با لقب «پرنس» آورده است.
 


*از حضور با چهار سابریست تا نخستین تجربه در بخش تیمی

مجتبی عابدینی، علی پاکدامن، محمد رهبری و محمد فتوحی با سرمربیگری پیمان فخری، مربیگری امین قربانی و مهدی چراغی به عنوان مربی بدنساز اعضای تیم ملی شمشیربازی ایران در اسلحه سابر را تشکیل می‌دهند که قرار است از دوم مرداد ماه به مصاف رقبای قدرتمند خود ببرند.

در بازی‌های المپیک ۲۰۱۶ ریو «مجتبی عابدینی» با خلق یک شگفتی بزرگ توانست در جمع چهار شمشیرباز برتر این تورنمنت قرار گیرد و به‌عنوان چهارم بسنده کرد و این افتخار موجب شد تا مسئولان وقت پاداش مدال طلا را برای عابدینی در نظر بگیرند. هر چند که برخی این موفقیت را شگفتی قلمداد می‌کردند، اما استمرار موفقیت‌های شمشیربازی با مدال نقره عابدینی در جام جهانی ۲۰۱۷ ایتالیا و برنز این سابریست در مسابقات جهانی ۲۰۱۹ مجارستان تکمیل و در جام جهانی لهستان این موفقیت‌ها با کسب پنج سهمیه به اتمام رسید.

اسلحه سابر ایران با کسب امتیازات لازم توانست به عنوان برترین تیم آسیایی جواز حضور در المپیک ۲۰۲۰ توکیو را کسب کند. ایران در رقابت‌های لهستان تنها با یک باخت به تیم آلمان در مرحله یک‌چهارم نهایی، به عنوان پنجمی رسید. تیم ایران در این دوره تیم‌های ژاپن، چین و مجارستان را شکست داد.

کسب سهمیه تیمی در لهستان موجب شد تا به‌صورت خودکار چهار سهمیه انفرادی نیز به ایران برسد. تیم ملی شمشیربازی ایران با ترکیب مجتبی عابدینی به‌عنوان کاپیتان، علی پاکدامن، محمد رهبری و محمد فتوحی در جام جهانی ۲۰۲۰ ورشو لهستان به مقام پنجم رسید و توانست سهمیه المپیک خود را قطعی کند.

آخرین مرحله مسابقات انتخابی تیم ملی شمشیربازی برای حضور در المپیک توکیو ششم تیر ماه برگزار شد که محمد فتوحی، نیما زاهدی و فرزاد باهر ارسباران برای کسب چهارمین سهمیه جنگیدند و در نهایت فتوحی توانست به ترکیب تیم ملی برسد.
 


*شمشیربازی ایران در ادوار المپیک

المپیک ۱۹۰۰ پاریس: میرزا ملکم خان
المپیک ۱۹۶۴ توکیو: بیژن و شاهپور زرنگار، هوشمند الماسی و سیروس مدنی
المپیک ۱۹۷۲ مونیخ: اصغر پاشاپور و پرویز آدمیت
المپیک ۱۹۷۶ مونترال: مهوش شفایی، گیتی محبان، ژیلا الماسی و مریم آچاک، اصغر پاشاپور، احمد اکبری، حسین نیکنام، اسفندیار زرنگار، ایرج دستگردی، سرژیک آسادوریان، احمد اسکندپور، حمید فتحی و اسماعیل پاشاپور
المپیک ۲۰۱۲ لندن: مجتبی عابدینی
المپیک ۲۰۱۶ ریو: مجتبی عابدینی و علی پاکدامن

*نتایج ایران در تاریخ شمشیربازی

بهترین جایگاه شمشیربازان ایرانی در المپیک کسب عنوان چهارم مجتبی عابدینی در المپیک ۲۰۱۶ ریو است. عابدینی کاپیتان تیم ملی سابر ایران با حضور در المپیک توکیو سومین حضورش و علی پاکدامن دومین حضورش در این بازی‌ها را تجربه می‌کنند. محمد فتوحی و محمد رهبری نیز اولین بار حضور در المپیک را تجربه می‌کنند.

*از درخشش سابر تا درجازدن‌های اپه و فلوره

کسب سهمیه نباید به سقف آرزو‌های شمشیربازی ایران تبدیل شود، زیرا این تیم باید در آوردگاه توکیو با تیم‌ها و بازیکنان بزرگی از کشور‌های کره جنوبی، ایتالیا، مجارستان، آمریکا و ... رقابت کند. فدراسیون نیز باید برنامه‌ریزی بهتری داشته باشد و تلاش کند در دیگر اسلحه‌ها نیز به شرایط مطلوبی برسد تا اپه و فلوره هم شانس حداقلی برای رسیدن به المپیک را داشته باشند؛ نه اینکه از همان ابتدا خط قرمز روی نام آن‌ها کشیده شود.

ظرفیت‌های شمشیربازی ایران در سطح جهان نشان از آن دارد که ایران می‌تواند در این رشته حرفی برای گفتن داشته باشد؛ اما نباید تمام تمرکز بر روی رشته اسلحه سابر باشد بلکه ایران در بخش اپه و فلوره نیز باید همپای اسلحه سابر باشد. در این صورت است که ورزش ایران می‌تواند برای المپیک پاریس ۲۰۲۴ به موفقیت‌های بیشتری فکر کنیم موفقیت‌هایی که می‌تواند جایگاه ایران را در جدول رده‌بندی مدال‌ها تغییر دهد.
 
 
*چه انتظاری از سابریست‌ها داریم

حالا رشته شمشیربازی اسلحه سابر با پنج سهمیه در توکیو حضور دارد و این یک اتفاق بسیار مهم در تاریخ این رشته به شمار می‌رود. اتفاقی که ممکن است ایران را برای نخستین بار در اسلحه سابر به مدال و سکوی بزرگ‌ترین تورنمنت ورزشی جهان برساند.

شمشیربازی موفقیت‌های چشمگیری را از المپیک ریو تا توکیو به دست آورده است به گونه‌ای که اکنون جزو امید‌های کسب مدال در المپیک به حساب می‌آید. البته این موفقیت را مدیون اسلحه سابر است که در این سال‌ها جورکش دیگر اسلحه‌ها هم شده است. در شرایطی که اپه و فلوره در حال در جا زدن هستند، سابر توانسته خود را به عنوان یکی از قدرت‌های جهان معرفی کند.
 
*برنامه شمشیربازان ایران در المپیک توکیو

شنبه ۲۴ جولای (۲ مرداد ۱۴۰۰)
سابر انفرادی

چهارشنبه ۲۸ جولای (۶ مرداد ۱۴۰۰)
سابر تیمی

تیم ایران قرار است دوم مرداد ماه در مسابقات انفرادی شرکت کنند و روز ششم مرداد ماه در مسابقات تیمی شرکت خواهند کرد. همچنین کاروان شمشیربازی ایران هفتم مرداد ماه به تهران برمی‌گردند.

با توجه به نمودار برگزاری مسابقات تیمی و از آنجایی که تیم اسلحه سابر ایران در رده ششم رده‌بندی جهانی قرار دارد باید در المپیک مقابل تیم سوم رنکینگ جهانی که ایتالیا است، قرار بگیرد و در صورت پیروزی مقابل ایتالیا باید در مرحله نیمه نهایی به مصاف پیروز دیدار مجارستان و آمریکا برود.
 
 
گزارش از حامد حسین‌زاده


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *