صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

بازی یکطرفه و فریبکارانه واشنگتن!

۲۸ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۱:۲۱
کد خبر: ۷۴۲۶۷۴
کارشکنی‌های آمریکا در مذاکرات وین نشان می‌دهد آمریکا درپی احیای برجام نبود، بلکه برجام جدیدی مدنظرش بود.

_ روزنامه حمایت نوشت: پس از آنکه، تیم انتخاباتی بایدن وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات آمریکا، سریعا برجام را احیا خواهد کرد، شاهدیم برخی ذوق‌زده‌های داخلی و دلخوشان به غرب با سراسیمگی آماده مذاکرات احیای برجام شدند، اما غافل از اینکه آمریکا درپی احیای برجام نبود بلکه برجام جدیدی مدنظرش بود!

مذاکرات وین به منظور احیای برجام از فروردین۱۴۰۰ کلید خورد و تاکنون ۶ دور آن برگزار شده است. ششمین دور مذاکرات وین به منظور احیای برجام به مدت ۹روز (از ۲۲ خرداد ماه) با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در روز یکشنبه ۳۰خرداد ماه و دو روز بعد از برگزاری سیزدهمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران در شهر وین اتریش پایان یافت و سیدعباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رییس هیأت ایرانی شرکت‌کننده در مذاکرات در این‌باره با بیان اینکه ملاک ما رسیدن به یک توافق خوب است، درباره روند مذاکرات گفت: به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی مسیر باقی‌مانده ساده نخواهد بود. پس از آن شاهد اظهاراتی از سوی مقامات آمریکایی درباره دور هفتم مذاکرات بوده‌ایم از جمله در دو هفته اخیر دولتمردان این کشور در اظهاراتی متعدد بار‌ها گفته‌اند که برای دور جدید مذاکرات آماده‌اند و توپ را در زمین ایران انداختند.

پس از برگزاری دور ششم مذاکرات وین به منظور احیای برجام، شاهد اظهاراتی مداخله‌جویانه از سوی دو عضو اروپایی این توافق بودیم و وزیر خارجه آمریکا هم توپ را در زمین ایران انداخت و مدعی شد: تهران باید تصمیم بگیرد که آیا آماده بازگشت به تعهداتش هست یا خیر.

دوشنبه ۲۱تیر ماه بیست و دومین و آخرین گزارش برجامی وزارت امور خارجه از سوی محمدجواد ظریف به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تحویل داده شد. ظریف در نامه‌ای خطاب به رییس این کمیسیون نوشت: این مذاکرات در آخرین هفته‌های کاری دولت دوازدهم به چارچوب یک توافق محتمل برای رفع تحریم‌های غیرقانونی آمریکا نزدیک شده و امیدوارم آن‌چه تاکنون امکان تحقق آن فراهم شده و در بخش سیزدهم این گزارش آمده است، در ابتدای دولت سیزدهم، به یاری خداوند منان و با هدایت مقام معظم رهبری، مدیریت رییس‌جمهور منتخب و حمایت مجلس شورای اسلامی با دستیابی به تمامی حقوق ملت بزرگ ایران تکمیل شود و موجب خرسندی و رضایت مردم عزیز ایران شود. در بخشی از این گزارش به ۶ دور مذاکره انجام شده در وین اشاره شده و آمده است: مذاکرات وین با کشور‌های ۱+۴ و از طریق آنان با آمریکا، صورت گرفته است. مذاکرات غیرمستقیم سختی‌ها و محدودیت‌های خود را دارد: زمانبر است، و به سادگی در معرض سوءتفاهم قرار می‌گیرد. با این حال با توجه به سیاست اصولی کشور مبنی بر عدم مذاکره مستقیم با آمریکا، تلاش شد با استفاده از مذاکرات مستمر و طولانی با بقیه اعضای برجام و تبادل مرتب متون کتبی، حتی‌الامکان راه هرگونه سوءتفاهم و یا سوءاستفاده بسته شود.

اما برای آغاز دور هفتم مذاکرات، طرف‌های ایرانی و آمریکایی در اظهاراتی جداگانه، طرف مقابل را بر عدم آمادگی جهت اتخاذ تصمیمی دشوار متهم کردند. البته مقامات آمریکایی هربار با دستاویز قرار دادن یک موضوع واهی، تلاش کردند تهران را به گوشه رینگ برده تا با ابزار چندجانبه‌گرایی فشار بر کشورمان را افزایش دهند. این مواضع در حالی اتخاذ شد شد که سران مجلس سنای آمریکا در روز‌های گذشته جلسه‌ای محرمانه با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه این کشور درباره وضعیت مذاکرات برجام برگزار کردند و «رابرت منندز» سناتور ارشد آمریکایی بعد از این دیدار به خبرنگاران گفت که بازگشت آمریکا به برجام به زودی اتفاق نخواهد افتاد! علاوه بر این مهم، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه جمعه ۲۵تیر ماه مدعی شد که واشنگتن همچنان در تلاش برای بازگشت دوجانبه به توافق هسته‌ای با ایران است و گفت اگر واشنگتن توانست که به توافق هسته‌ای بازگردد، از آن برای تعامل با موضوعات نگران کننده در مورد ایران استفاده خواهد کرد.

واشنگتن منتظر دولت جدید در ایران

از سوی دیگر سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رییس هیأت ایرانی در مذاکرات احیای برجام در وین هم شنبه ۲۶ تیرماه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: ما در دوران انتقالی به سر می‌بریم و یک انتقال دموکراتیک قدرت در تهران در حال انجام است. روشن است که گفتگو‌های وین باید منتظر دولت جدید در ایران بماند. این اقتضای هر دموکراسی است. آمریکا و انگلیس باید این نکته را درک کرده و ایجاد ارتباط بین یک تبادل انسانی - که آماده اجرا می‌باشد - با برجام را متوقف کنند.

عراقچی همچنین ادامه داد: تبادل (زندانیان) را گروگان اهداف سیاسی قرار دادن، باعث از دست دادن هم تبادل و هم توافق می‌شود. ۱۰فرد زندانی از همه طرف‌ها می‌توانند همین فردا آزاد شوند، اگر آمریکا و انگلیس به تعهدات خود در توافق به عمل آمده عمل کنند. این اظهارات عراقچی واکنش آمریکایی‌ها را به همراه داشت و وزارت خارجه آمریکا شامگاه شنبه اعلام کرد که این کشور منتظر پایان دوره انتقالی است تا برنامه‌ریزی برای ادامه مذاکرات به منظور احیای برجام در وین را انجام دهد. وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که این کشور آماده ادامه مذاکرات بوده، اما طرف ایرانی خواستار زمان بیشتر برای دوره انتقالی در این کشور شده است. از سوی دیگر «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به اظهارات عراقچی بیانیه‌ای صادر کرد. در این بیانیه ادعا شده، این اظهارات، تلاشی تکان‌دهنده و خشمگین‌کننده برای رفع تقصیر و شانه خالی کردن از مسئولیت بن‌بست کنونی در بازگشت متقابل احتمالی به پایبندی به برجام است. ما آماده هستیم به محض اینکه ایران تصمیمات مقتضی را اتخاذ کرد، به وین بازگردیم و کار را درباره بازگشت متقابل به برجام تکمیل کنیم.

این بیانیه مدعی شد: درخصوص اظهاراتی که درباره آمریکایی‌های زندانی در ایران می‌شود نیز باید گفت که ما تلاش ظالمانه دیگری را برای دادن امید واهی به خانواده‌های آن‌ها شاهد هستیم. عراقچی درباره گروگان گرفته‌شدن توافق از سوی ما می‌گوید، در حالی که دولت او چهار آمریکایی را سال‌هاست که زندانی کرده است. هنوز هیچ توافقی در زمینه زندانی‌ها حاصل نشده است. اگر ایران واقعا می‌خواهد که ژست بشردوستانه بگیرد، می‌تواند به سادگی و فورا زندانی‌ها را آزاد کند.

آمریکا دروغ می‌گوید

سعید خطیب‌زاده نیز به این اظهارات واکنش نشان داد و طی پیامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: حیرت‌آور است که آمریکا این واقعیت ساده را منکر می‌شود که درباره زندانیان و بازداشت‌شدگان توافقی حاصل شده است. حتی درباره نحوه اعلام عمومی آن. تبادل بشردوستانه (زندانیان) و آزادی ۱۰زندانی از همه طرف‌ها با آمریکا و انگلیس در وین و - جدا از برجام - مورد توافق قرار گرفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی بار دیگر اعلام کرد که ایران همین امروز آماده انجام این کار و اجرایی کردن این توافق است.

کوتاه سخن اینکه، آمریکایی‌ها در دوران جدید دولت خود، سیاست نخ‌نما شده چماق و هویج را در پیش گرفته‌اند و تلاش دارند هربار با علم کردن یک موضوع، فشار بر کشورمان را افزایش دهند تا بتوانند امتیازات بیشتری از تهران بگیرند. البته در این بین، گرای مثبت برخی متوهمینی که تصور می‌‎کردند، دولت جدید آمریکا زمینه حل مشکلات تحریمی ایران را رفع خواهد کرد نیز مزید بر علت رفتار واشنگتن در احیای برجام شد و اگر تهران از موضع بالا و با قاطعیت در مذاکرات وین حضور می‌یافت شاید گرفتار بازی واشنگتن با توپ «نگاه به غرب» در کشورمان نمی‌شدیم و برجام زودتر احیا می‌شد.


برچسب ها: آمریکا برجام

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *