روشهای گرفتن تلخی بادمجان خام و پخته
- نمناک نوشت: بادمجان جزو صیفی جات خوشمزه و مفیدی است که با آن میتوان انواع غذاهای لذیذ مثل کشک بادمجان، میرزا قاسمی، قیمه بادمجان و... را تهیه نمود، اما برای بسیاری از ما پیش آمده که بعد از خوردن غذاهای تهیه شده با بادمجان متوجه تلخی آن شویم. برای اینکه بادمجانها تلخ نباشند ابتدا باید در خرید آن دقت کنیم و سپس قبل از تهیه غذا با بادمجان تلخی آن را از بین ببریم، اما چگونه؟ با این مطلب همراه شوید تا با روشهای گرفتن تلخی بادمجان شما را آشنا کنیم.
علت تلخ بودن بادمجان
ترکیبهای شیمیاییای به نام «آلکالوئیدها» در برخی از بادمجانها وجود دارند که باعث تلخی بادمجان میشوند.
برای از بین بردن تلخی بادمجان روشهای فراوانی وجود دارد که عبارتند از:
اضافه کردن نمک
مسبب اصلی تلخی بادمجان آلکالوئیدها هستند، افزودن نمک به بادمجانها باعث افزایش فشار اسمزی در خارج سلولهای بادمجان و خارج شدن آلکالوئیدها یا در اصطلاح زهرابه میشود.
قبل از تهیه غذا با بادمجان بعد از پوست گرفتن آنها، بادمجانها را داخل آب نمک بیاندازید و مدتی صبر نمایید و سپس از آن استفاده کنید.
شما میتوانید بادمجانها را پس از پوست کندن از وسط به دو نیم کنید و به بادمجانها نمک بزنید و بادمجانها را در سینی قرار داده و سینی را در آفتاب قرار دهید، پس از نمک زدن مقداری آب از بادمجان خارج میشود. پس از یکی دو ساعت آنها را بشورید و خشک کنید. حال بادمجانها را سرخ کنید و مطمئن باشید دیگر تلخ نیستند.
برای گرفتن تلخی بادمجان با نمک میتوانید بادمجانها را پوست کنده و به صورت درسته یا برش داده شده کاملا به نمک آغشته کنید و مدت نیم ساعت در جایی قرار دهید تا آب آنها خارج شود. سپس بادمجانها را خشک کرده و استفاده نمایید.
قرار دادن در فریزر
برای اینکه تلخی بادمجان از بین برود، بادمجانها را پوست بگیرد و چند ساعت در داخل فریزر بگذارید تا یخ بزنند. بعد از یخ زدن بادمجانها را در جایی قرار دهید تا یخ بادمجانها باز شود، سپس بادمجانها را فشار دهید تا آب اضافی آنها خارج شود و تلخی بادمجان از بین برود.
استفاده از آبلیمو
یکی از روشهای از بین بردن تلخی بادمجان افزودن آبلیمو به آنهاست. برای این کار ابتدا بادمجانها را پوست بگیرید و درسته یا برش داده شده درون یک کاسه آب بزرگ بریزید. سپس دو الی سه قاشق آبلیمو به آنها اضافه کنید و ۱۰ دقیقه الی یک ربع اجازه دهید در آب و آبلیمو بمانند. سپس بادمجانها را از آب بیرون آورده و فشار دهید تا آب اضافی خارج شده و سپس از بادمجان استفاده نمایید.
خارج کردن تخم بادمجان
اغلب بادمجانهای دارای تخم زیاد، تلختر هستند. برای از بین بردن تلخی بادمجانها، تخمها را از گوشت جدا کرده و سپس از بادمجان بدون تخم در غذا استفاده کنید.
اگر متوجه تلخی بادمجانها پس از تهیه غذا شده اید، میتوانید:
در حین پخت غذا چاشنیهایی مثل آبغوره را به غذا افزوده و اثر تلخی آن را کم کنید.
در حین پخت غذا میتوانید، درون آن یک هویج یا سیب زمینی بریزید و اجازه دهید به طور کامل بپزد، سپس انرا از قابلمه خارج کرده و دور بیندازید.
برخی مواقع و در پخت برخی غذاها مانند خورش بادمجان، میتوانید مقداری زعفران دم کنید، سپس با مقداری شکر ترکیب کنید و به غذا اضافه کنید.
اگر بادمجان بیش از حد تلخ است، بهتر است آنها را دور بریزید، زیرا در طب سنتی بادمجان تلخ میتواند به کبد و صفرا صدمه وارد کند.
انتخاب و خرید بادمجان شیرین
همانطور که گفتیم بادمجان تلخ باعث صدمه به کبد و صفرا میشود پس در خرید بادمجان دقت کنید و:
بادمجانهای براق و دارای رنگ مشکی را انتخاب کنید.
بادمجانهایی را انتخاب نکنید که رنگ پوست آنها بنفش روشن باشد.
بادمجانهایی با پوستی کشیده و سفت و بدون آثار ضرب خوردگی را انتخاب کنید.
یک بادمجان باکیفیت باید نسبتا سفت و منسجم باشد، بادمجونهایی را انتخاب نمایید که وقتی با انگشت آن را فشار میدهید، سریعا به حالت عادی و اولیه خود باز گردد.
بادمجانهایی را انتخاب کنید که دانه کمی داشته باشد و یا بادمجانهایی که دانههایی ریز و همرنگ گوشت بادمجان دارند، زیرا دانههای تیره و بزرگ به احتمال بیشتری تلخ هستند.
هنگام خرید بادمجان، وزن آن را بسنجید تا از شیرین بودن و تازگی آن مطمئن شوید.
بادمجانهای رسیده را انتخاب کنید، زیرا بادمجان نارس دارای مادهای سمی است برای افراد مبتلا به آسم تحریک کننده به شمار میآید.